Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de ICCJ. Nimic nu va mai fi la fel.

Oana Tonca
21 June 2018, 18:17 actualizat acum 3 ani

Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de ICCJ. Fosta lui soție, Bombonica Prodana, plătește o amendă. Sentința este în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman. Care sunt efectele acestei sentințe? Care sunt urmările politice și juridice? Aflați din Dezbaterea stiricurate.ro.

O condamnare (confirmată și în apel)  cu executare activează suspendarea de la Dosarul Referendumul – de 2 ani – și transformă totul în executare. Adică închisoare (asta dacă până la sentință nu intră în vigoare modificările Codului de Procedură, pentru că un amendament spune că Dragnea poate ataca decizia definitivă din 2016, aceasta nefiind semnată de judecătorul care stabilit-o - în dosarul Referendumul, două judecătoare s-au pensionat înainte de redactarea sentinței, între care și Livia Stanciu, devenită judecător CCR după pensionare. Așadar, o condamnare ar fi sfârșitul pentru omul politic Liviu Dragnea.

O condamnare definitivă ar arunca PSD și aliații săi în zona răfuielilor interne.

O condamnare definitivă ar schimba raporturile de forțe din Parlament, PSD nemaifiind frecventabil și nici de viitor, cel puțin în următoarele luni.

O condamnare definitivă va da opoziției aripi și aproape ar trimite PNL și USR la guvernare cu forța. Opoziția speră că și decizia de acum să fie suficientă pentru ca sătămâna viitoare să dea jos Guvernul Dancilă la moțiunea de cenzură. Urmăriți dezbaterea la cald, imediat după anunțarea sentinței în Dosarul angajărilor fictive.