Magia 2.0 la FJSC, facultate de stat: O studentă scrie planul de filmare pe smartphone, trimite textul pe facebook și toată clasa vede pe SmartBoard, tabla inteligentă

cristian.coman
03 May 2018, 16:59 actualizat acum 3 ani

Presa de mâine nu se mai face cu peniţa înmuiată în cerneală. Iar studentul de serviciu nu mai udă buretele ca să șteargă tabla. Într-o sală de curs de la FJSC, studenții, viitori jurnaliști și comunicatori, au în față SmartBoardul - tabla inteligentă. De ziua libertății presei, o lecție pentru presa care va veni cu Anamaria Nicola, lector pentru comunicatorii și jurnaliștii de mâine.

Un eveniment pe care stiricurate.ro şi-l doresc multiplicat în tot învățământul superior românesc. Anamaria Nicola, lector FJSC, a adaptat  felul în care le predă studenților la actuala tehnologie, de fapt la lumea celor care o urmăresc din bănci. O lecție interactivă tehnologizată.

Totul a început cu planul de filmare, adică „lista” a ce trebuie să urmărit de fiecare jurnalist  de televiziune sau online (pe care tot jurnalistul o face) care ar avea de realizat un material filmat. Totul pare foarte natural, e limba pe care studenții de 19-20 de ani o vorbesc la perfecție, limba 2.0. Urmează realizarea scriptului de filmare, povestea planificării știrii sau reportajului, un fel de scenariu cu toate indicațiile privind resursele și desfășurarea filmării.

Exemplele pot fi accesate imediat online, astfel încât studenții văd și transformarea teoriei în rezultat: știre, reportaj, reportaj publicitar.

Iar la final, bomboana pe tort: o studentă scrie planul de filmare pe smartphone, trimite pe facebook profesoarei și toată clasa vede pe smartboard planul de filmare. Magia 2.0!

O lecție extraordinară - și la propriu și la figurat - despre cum trebuie să fie educația viitorilor jurnaliști. Sperăm să nu rămână un simplu experiment.