Mihai Gheorghiu, initiatorul referendumului: “Redefinirea căsătoriei e o problemă la fel de urgentă ca sărăcia.”

Maria Andries
27 September 2018, 19:10 actualizat acum 2 ani

“Cunosc acest tip de discurs”, spune liderul Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu. Familia în România are multe probleme, nu doar felul cum e definită în Constituție. “Nu le putem rezolva noi pe toate, rezolvăm ce putem. Am făcut o campanie de strângere de semnături, asta nu înseamnă că putem scuti România nici de sărăcie, nici de vulgaritate, nici de corupție”.

Coaliția pentru Familie este o alianță de ONG-uri, formată cu scopul de a obține modificarea Constituției și înlocuirea expresiei “doi soți” cu “un bărbat și o femeie”.

Pregătit în 2014, demersul a început în 2015 și se apropie de final, după ce Parlamentul a aprobat organizarea unui referendum, pe 7 octombrie. Mihai Gheorghiu, doctor în filologie și director adjunct la Muzeul Țăranului Român, susține că se așteaptă la “un boicot din partea presei”.

“Manualele de cultură civică traumatizează elevii”

Reporter: Care au fost motivele acestei inițiative?

Mihai Gheorghiu: Pentru că am observat care sunt efectele ideologiei de gen, ale revoluției sexuale larg prizate în mediul european.

Reporter: Efectele asupra societății românești?

Mihai Gheorghiu: Asupra societății europene. Noi suntem în Europa, împărtășim și valorile, și succesele, și insuccesele modului de viață european. Pe de altă parte, sunt țări în jurul nostru, dar și țări în Europa Occidentală care au purtat această luptă în urmă cu câțiva ani. Francezii, în 2015, când au obținut o lege de modificare a Codului Civil. Croații, la fel, slovacii, la fel.

Reporter: Care sunt efectele ideologiei de gen asupra societății?

Mihai Gheorghiu: Păi, iată, avem un pliant pe care l-am editat în acest sens, avem conferința de presă de acum câtva timp. Ideologia de gen a ajuns deja în manuale, în cărți auxiliare. A ajuns deja la catedră. Ea presupune combaterea stereotipurilor privind rolurile de gen. Ceea ce, traducând această expresie hieroglifică din limbajul corectitudinii politice și al ideologiei de gen, înseamnă, practic, combaterea înțelegerii tradiționale a cuplului, a familiei, a rolurilor bărbatului și femeii în familie. E o imensă schimbare de paradigmă. Întrebarea este dacă această schimbare are efecte asupra copiilor.

Reporter: Și are efecte?

Mihai Gheorghiu: Are cu siguranță efecte traumatizante. Copiii nu pot fi obiect și subiect de experiment psiho-pedagogic, nu pot fi subiecții unui experiment la care părinții să nu ia parte și să nu-și dea acordul sau dezacordul. Nu putem introduce materii noi, paradigme noi în înțelegerea ființei umane fără o largă consultare publică, a profesorilor și părinților. Nu putem intra furtiv pe ușa din spate în școală și de aici, în sufletele și în mințile copiilor. Cred că toate aceste conferințe ale anumitor organizații, aceste manuale care circulă la gimnaziu și la liceu…

Reporter: La ce manuale vă referiți? În școli sunt doar manuale aprobate și, mai nou, editate de stat.

Mihai Gheorghiu: La manualele editate de unele organizații, cu fonduri din diverse surse, care propagă această ideologie de gen.

Reporter: Și sunt prezente în școli? Cu aprobarea Ministerului Educației?

Mihai Gheorghiu: Cu aprobarea inspectoratelor școlare județene și prin semnarea unor protocoale cu conducerea liceului. Multe mii de liceeni au trecut prin aceste experiențe, la ore de curs în care li se prezintă ultimele modele de conviețuire, fluidizarea sexului, ultimele modele de a deveni din fată băiat.

Reporter: Și cum credeți că sunt afectați tinerii de asemenea cursuri?

Mihai Gheorghiu: În momentul în care o sută de elevi sunt aduși cu lista, de profesori, la Cinema Elvire Popesco, la proiecția unui film de propaganda pro-gay, cum s-a întâmplat în ianuarie anul trecut… Ne interesează propaganda în rândul minorilor fără a obține acordul părinților.

Reporter: Propaganda pro-gay ce efecte ar avea asupra minorilor? Copiii devin gay?

Mihai Gheorghiu: Nu așa se pune problema, a efectelor imediate. Problema e dacă aceste acțiuni sunt legitime, morale, legale și constituționale. Ceea ce nu este cazul. Nu discutăm dacă în 24 de ore cineva poate deveni sau nu altceva. Dar discutăm despre un abuz psihologic și despre o traumă care se poate naște aici. Nu iei o sută de copii fără acordul părinților să le prezinți un mod violent de viață, cel al activistului pentru astfel de chestiuni. Repet, nu se face așa ceva. Când am întrebat la inspectoratul școlar, nu știa nimeni nimic. Lucruri confuze. Mi-e teamă că în această confuzie ne putem rătăci cu toții.

“Vorbim despre modul nostru de viață natural, firesc”

Reporter: Pe site-ul Coaliției pentru Familie, demersal de modificare a Constituției este motivate prin studii realizate acum 10-11 ani, în lumea întreagă, publicate în străinătate. V-ați întemeiat acțiunea și pe un studiu vizând populația din România?

Mihai Gheorghiu: Nu vreau să deschid acum o discuție despre problema medicală a uneia dintre minorități.

Reporter: Nu erau studii despre homosexualitate, ci despre efectele benefice pe care le are asupra copilului familia tradițională. Aveți la dispoziție studii efectuate în România cu astfel de concluzii?

Mihai Gheorghiu: Demersul nostru nu se bazează pe astfel de studii, ci pe ceea ce cred, simt și își doresc oamenii din această țară. Au fost mai multe sondaje sociologice, sunt publice. 87 la sută din populația acestei țări este de accord cu definirea căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie. Eu cred că la cifra asta orice altă întrebare cade în gol. Repet, întregul nostru demers nu se referă la altcineva decât la noi înșine. Mass-media ne contrapune mereu cu alții. Noi vorbim despre noi înșine. Noi înșine, majoritatea aceasta, o puteți numi cum doriți, tradițională, medievală, vorbim despre modul nostru de viață.

Reporter: Și care e modul ăsta de viață?

Mihai Gheorghiu: Natural, firesc, normal. Această experiență este firescul nostru de zi cu zi. Vorbim despre lucruri atât de simple.

Reporter: Ce înseamnă firesc?

Mihai Gheorghiu: Firescul este ceea ce am împărtășit cu părinții, cu bunicii noștri și cu copii noștri. Firescul este ceea ce nu ne creează teamă, nu ne creează traume, nu ne aduce în situații care ar putea să ne producă confuzie. Repet, toți avem un loc sub soare, toți trebuie să ne bucurăm de aceleași drepturi. Toți trebuie să trăim unii cu alții în bună pace și respect reciproc. Ceea ce noi acordăm tuturor.

Reporter: Considerați că definirea căsătoriei în Constituție reprezintă unul dintre lucrurile care trebuie urgent schimbate?

Mihai Gheorghiu: În momentul în care în manualele noastre, de exemplu în manualul de clasa a VII-a de cultură civică…

Reporter: Aprobat de Ministerul Educației.

Mihai Gheorghiu: Aprobat de Ministerul Educației, de această dată… Apar fraze de tipul: căsătoria nu mai este îmbrățișată decât de șapte-zece la sută din populația țării noastre, în rest, sunt forme alternative de viață, cuplurile de același sex sunt astăzi larg îmbrățișate și constituie o modalitate de a-ți trăi viața. Eu cred că ne aflăm deja în fața unei probleme. În primul rând, afirmația este falsă, sociologic. În al doilea rând, nu înțeleg această dorință de intruziune în educație. Adică o înțeleg.

Reporter: Intruziunea cui?

Mihai Gheorghiu: A acestei ideologii și a vectorilor acestei ideologii.

Reporter: Manualele sunt verificate și aprobate de Ministerul Educației.

Mihai Gheorghiu: Cred că ne bucurăm aproape toți, în foarte multe medii, și administrative, și politice, și de o suficiență, și de o superficialitate care ne dăunează nouă, tuturor. Problema noastră principală, pe lângă redefinirea căsătoriei, este această agresivitate față de copii. Această dorință de a le modifica înțelegerea, de a interveni între părinte și copil, de a intervene în familie și de a-i expune pe copii unor informații care sunt, de foarte multe ori… Mă rog, nu se bazează pe știință, pe medicină, ci doar pe efortul de a impune niște vectori…

“Se încearcă prezentarea familiei ca teritoriu al violenței”

Reporter: Agresivitatea față de copii are și alte forme. 63 la sută dintre părinții români declară că își bat copiii.

Mihai Gheorghiu: Eu nu cred. Ar trebui să ne uităm în jurul nostru. Dumneavoastră știți ce înseamnă 63 la sută? Să fim serioși. Nu știu cine face astfel de sondaje și ce vrea să demonstreze cu ele.

Reporter: Organizația Salvați Copiii, în 2013.

Mihai Gheorghiu: Ei, organizația Salvați Copiii, mă rog… Salvați copiii de cine? De părinții lor, eventual. Văd că în ultimul timp, vectorii acestei ideologii consideră că familia trebuie etatizată.

Reporter: Așadar, nu credeți că părinții din România își bat copiii?

Mihai Gheorghiu: Nu, n-am această experiență. Trăiesc în România de când m-am născut, am o sumă întreagă de cunoștințe, nu cred că… Vedeți, această idee… Mă întorc la ce spuneam… Această idee de a crea din familia românească un teritoriu al violenței, împotriva femeii, împotriva copiilor… Eu nu spun că nu există astfel de accidente…

Reporter: Considerați 63 la sută un accident?

Mihai Gheorghiu: Repet, nu cred în acest procent. Este desigur fals. Discutăm despre o realitate pe care o putem percepe cu ochii, cu urechile noastre. Și noi înșine suntem produsul unor medii familiale și slavă Domnului că suntem oameni cu mintea limpede și cu model de experiență de viață. A desena imaginea familiei din România ca pe un teritoriu al violenței domestice și al abuzului este fals și extrem de periculos.

Reporter: O statistică a Poliției Române: în medie, săptămânal, două femei din România sunt ucise în bătaie de soți.

Mihai Gheorghiu: Cred că aceste lucruri ar trebui să le discutați la Poliția Română. Probabil ei au foarte multe probleme în a se raporta la aceste statistici. Nimeni nu spune că nu există violență în familie, mai ales în medii dominate de tot soiul de vicii, cum ar fi alcoolismul. Dar demersul nostru nu se referă la această problemă.

Reporter: Așadar, admiteți că e o problemă, nu accident.

Mihai Gheorghiu: E o problemă, dar nu le putem rezolva pe toate. Puteți oricând, alături de colegii și prietenii dumneavoastră, forma o organizație care să resolve această problemă. Eu atât am putut să fac.

Reporter: Sunteți Coaliția pentru Familie.

Mihai Gheorghiu: Da, suntem mai multe organizații. Fiecare își propune ce poate. Nu avem resursele financiare și resursele umane să atingem această problemă. Sunt foarte multe probleme în România. Sărăcia e o problemă. Din păcate, sunt probleme mari, vaste, spre care Guvernul României trebuie să-și îndrepte atenția, pentru că are fondurile necesare.

Reporter: Guvernul României își îndreaptă atenția spre organizarea unui referendum, în urma inițiativei dumneavoastră.

Mihai Gheorghiu: Cunosc acest tip de discurs. Începem să discutăm despre o modificare constituțională și sfârșim discutând despre tema sărăciei și a abuzului. Din păcate, nu sunt subiectele noastre, în această campanie. Sunt subiectele noastre ca societate, ca cetățeni.

“Realitatea nu e atât de neagră ca statisticile Poliției”

Reporter: Încă o statistică, un Eurobarometru: 55 la sută dintre români, o majoritate, așadar, consideră violul justificat în anumite condiții. Cum comentați?

Mihai Gheorghiu: Nu știu ce literatură citiți, n-am acces la această literatură, nu citesc cărți de groază. Nu sunt cititor al site-urilor Poliției Române. Vă rog să veniț cu sondajele și data respectivă.

Reporter: Studiu realizat la cererea CE, în 2016, publicat pe site-ul instituției europene.

Mihai Gheorghiu: Eu cred că realitatea nu e atât de neagră pe cât vreți s-o prezentați.

Reporter: Pe cât o prezintă Poliția Română și UE.

Mihai Gheorghiu: Dacă ați venit să îmi repetați aceste cifre… E un demers manipulator pe care îl resping. Aceste cifre în raport cu ce?

Reporter: Aceste cifre în raport cu “firescul”, cu familia tradițională și problemele ei.

Mihai Gheorghiu: Aaa, deci familia tradițională este dușmanul. Sunt milioane de oameni și milioane de familii în această țară. A arunca cu noroi, cu pământ, cu mizerie în aceste milioane de familii mi se pare un lucru extrem de jenant și manipulator. Fiecare societate are problemele ei. Violența este o problemă generală a societății moderne. Sărăcia este o problemă generală în anumite medii. A contrapune aceste probleme mereu cu o problemă care vizează modificarea Constituției mi se pare manipulator.V-am explicat, lucrurile sunt simple. Să le repet?

Reporter: Da, repetați.

Mihai Gheorghiu: Este vorba despre armonizarea definiției căsătoriei din Constituție cu definiția din Codul Civil. Aveți o problemă cu Constituția, aveți o problemă cu definiția din Codul Civil?

“Concubinajul nu e subiectul nostru”

Reporter: Codul Civil are și definiția divorțului. Cum credeți că vor fi afectate familiile monoparentale?

Mihai Gheorghiu: Codul Civil oferă protecție și acestor familii care, dintr-un motiv sau altul, rămân fără un părinte. Sunt o sumedenie de legi în această țară care protejează familia parentală, copilul născut în afara căsătoriei. Că schimbarea definiției căsătoriei va afecta familia monoparentală, asta e o problemă care nu există, nu se bazează pe un fapt juridic real. Nu există nicio afectare a familiei monoparentale în urma acestui demers. După cum nici actuala definiție, cu “doi soți”, nu a afectat familiile monoparentale. Pentru că la început acestea au fost familii cu ambii părinți.

Reporter: Nu neapărat. Există concubinajul, există mame singure, tați singuri.

Mihai Gheorghiu: Concubinajul nu este o problemă la care ne-am referit, nu este subiectul nostru.

Reporter: Care e subiectul dumneavoastră, dacă puteți repeta.

Mihai Gheorghiu: Este protecția constituțională a definiției căsătoriei.

Reporter: Cum a decurs campania de strângere de semnături?

Mihai Gheorghiu: Am avut 80.000 de voluntari, în toate orașele din România. Am strâns trei milioane de semnături, în patru luni de zile. Un proces foarte greu, pentru că administrațiile locale nu s-au mai întâlnit cu așa ceva.

Reporter: Cu o astfel de campanie?

Mihai Gheorghiu: Dumneavoastră v-ați mai întâlnit cu așa ceva, în România?

Reporter: Campania “Fără penali în funcții publice”.

Mihai Gheorghiu: Campania noastră a început înaintea acesteia. Și este un eveniment unic în istoria modernă a României această masivă campanie de strângere de semnături. Nimeni nu a mai strâns atâtea semnături pentru modificarea Constituției.

Reporter: Trei milioane de semnături, 80.000 de voluntari. Asta presupune și oarecare resurse, cheltuieli.

Mihai Gheorghiu: Păi, cheltuielile voluntarilor sunt asumate de ei. Te duci două-trei ore pe zi și strângi semnături, din bunăvoință. Asta e natura voluntariatului. Mai ales când ești un voluntar creștin, o faci cu și mai mare dragoste.

“Fundamentul existenței românilor e legat de o biserică sau alta”

Reporter: Cum veți promova referendmului?

Mihai Gheorghiu: Vom face o campanie de informare a publicului. Presa probabil o va boicota, cum face de ani de zile cu demersul nostru. Singura șansă de a ajunge la oameni e de a o face stradal, public…

Reporter: Și aveți resurse pentru asta?

Mihai Gheorghiu: Păi, tot voluntarii sunt resursele, voluntarii, flyerele, pliantele, dialogul… E o acțiune la firul ierbii.

Reporter: Cu mediul politic ce relație aveți?

Mihai Gheorghiu: N-a existat o colaborare cu partidele, doar o informare, despre inițiativa noastră.

Reporter: Vreo schimbare de strategie, în campania de promovare a referendumului?

Mihai Gheorghiu: Mesajele sunt aceleași, cu un accent pus pe protecția minorilor în fața acestor schimbări pe care noi le considerăm ilegitime și periculoase.

Reporter: Schimbări a ce?

Mihai Gheorghiu: Schimbări în educație, intervenția intempestivă, ilegitimă și imorală în sistemul de educație. Intruziunea în mințile și sufletele unor minori, un act abuziv, un act ilegal și anticonstituțional.

Reporter: După ce se încheie referendumul, ce alte proiecte mai aveți?

Mihai Gheorghiu: Eu unul nu v-aș putea spune ce proiecte mai am. Organizațiile member vor activa în continuare în acest domeniu, fiecare după puterile sale. Sunt câteva mici organizații, care prin activitățile lor au un impact pozitiv.

Reporter: De exemplu, ce activități?

Mihai Gheorghiu: Păi, le aveți scrise pe site-urile noastre, cu ce se ocupă fiecare. Încearcă să ajute inclusive femei aflate în dificultate, oameni cu handicap, unele își îndreaptă micile resurse spre educație, fac grupuri de educație în afara școlii. Coaliția pentru Familie este o reuniune a acestor organizații, care și-au unit forțele pentru acest scop, modificarea Constituției.

Reporter: După ce își atinge scopul, ce se întâmplă cu Coaliția?

Mihai Gheorghiu: Va găsi noi subiecte și noi teme.

Reporter: Pe site-ul Coaliției invocați argumente din registrul creștin.

Mihai Gheorghiu: Acest demers, desi solidarizează foarte mulți creștini, nu este în sine nici confesional, nici religios. Nu ne-am dus cu Evanghelia la Curtea Constituțională. Sigur că majoritatea zdrobitoare a poporului român este creștină. Asta înseamnă că fundamentul existenței românilor este legat de o biserică sau de alta. Dar cei care nu au acest fundament religios se pot exprima și ei în spațiul public. Expresia atitudinii noastre nu are o conotație religioasă. E un demers public, civic, argumentele noastre sunt legale, juridice și fundamentale.

“Nu combatem persoane, combatem ideologii”

Reporter: Schimbarea de paradigmă privind familia, spuneați la începutul interviului, are impact negativ asupra societății. Îmi puteți da exemple concrete, în ce constă acest impact negativ? Copiii sunt expuși unor mesaje despre homosexuali. Copiii se uită și la filme cu bătăi la TV. Ajutați-mă să văd mai departe…

Mihai Gheorghiu: Eu v-aș cita atunci ceeea ce a spus la Focșani cel care a ținut conferința cu tinerii de acolo…

Reporter: E vorba despre Patrick Brăila, un transsexual.

Mihai Gheorghiu: Da. A vorbit despre cam care ar fi modelul de educație pe care copiii noștri ar trebui să îl urmeze. Dacă dumneavoastră împărtășiți acest model de educație, vă ureze succes.

Reporter: Nu împărtășesc, pun întrebări.

Mihai Gheorghiu: Eu cred că minorii noștri și mai ales părinții lor ar trebui să poată să-și aleagă valorile în care sunt crescuți. Deci cineva care-I invită la schimbare de sex, la transgenderism, la sexul fluid… Cred că e un model de educație pe care avem dreptul constitutional să-l respingem.

Reporter: Vorbim despre minorități sexuale. Știți, estimativ, la cât se ridică numărul membrilor comunității LGBT în România?

Mihai Gheorghiu: Nu am această informație și nici nu mă interesează.

Reporter: Atunci despre cine discutați aici, pe cine combateți?

Mihai Gheorghiu: Noi nu combatem persoane, combatem o ideologie care se bazează pe demersuri viciate și combatem anumite valori care încep să fie impuse într-un sistem educational care pare părăsit pe alocuri de coerență. Ideea că 2,5 milioane de părinți trebuie să treacă printr-un proces de reeducare al unor ONG-uri, care să-i învețe că tot ceea ce au crezut până în ziua de azi este și greșit, și periculos…

Reporter: Vă referiți la Strategia de educație parentală, proiectul abandonat de Ministerul Educației, care urma să fie finanțat de UNICEF?

Mihai Gheorghiu: Da, strategia asta este unul dintre cele mai toxice lucruri apărute în spațiul public românesc, din 1945 încoace. Faptul că acest lucru a putut să fie scris, gândit și răspândit este un semnal de alarmă extraordinar pentru noi. Pentru mine este un aspect înfricoșător, acest proces de reeducare a 2,5 milioane de oameni, în termenii ideologiei de gen. Nu mi-aș dori să trăiesc într-o societate care ar încerca să facă acest lucru.

Reporter: Dumneavoastră ați pornit campanie pentru a proteja definiția căsătoriei.

Mihai Gheorghiu: Protecția drepturilor parentale și interesul superior al copilului trebuie să fie o preocupare pentru noi toți. Eu nu cred că transgenderismul este un interes legitim și copiii noștri trebuie să afle acest lucru.

Reporter: Dar unde e vorba în Constituție despre transgenderism?

Mihai Gheorghiu: Mă refer la educație. Dacă schimbați subiectul…

Reporter: Dar dumneavoastră nu v-ați propus o reformă a educației, ci modificarea Constituției.

Mihai Gheorghiu: Da, dar copiii noștri trăiesc în această perioadă de mari provocări. Nu înțeleg întrebarea. Eu discut despre timpul prezent, despre copiii care sunt astăzi agresați. Și astăzi trebuie apărați.

Reporter: Sunt agresați de mesaje. Și dacă se modifică Constituția, credeți că vor fi protejați?

Mihai Gheorghiu: Da, vor fi mai protejați. Dacă oferim protecție constituțională acestei înțelegeri a ființei umane, cred că oferim protecție implicit acestui mod de existență și valorilor lui educative și culturale. Toate astea sunt un mixtum compositum. Nu trăim separat, ca ființe îmbucătățite. Suntem ființe culturale, sociale, simbolice.

“Constituția trebuie să protejeze modul nostru de viață simplu, firesc”

Reporter: Mai exact, ce valori protejează această  modificare a Constituției?

Mihai Gheorghiu: Protejează modul nostru de viață, pe care l-am primit și vrem să-l dăm mai departe. E un mod de viață simplu, firesc, direct, care produce valoare culturală, valoare economică, substanță…

Reporter: Și unde sunt copiii, aici?

Mihai Gheorghiu: Copiii sunt rodul acestei legături, bazate pe sentimental de iubire dintre bărbat și femeie. Familia se bazează pe acest sentiment și pe această uniune. Criza demografică nu se bazează decât pe aprofundarea unor altfel de modele.

Reporter:  Spuneți-mi care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai mari pericole pentru copiii din România.

Mihai Gheorghiu: Copiii din România sunt supuși multor provocări. Nu am experiența necesară să vorbesc despre toate. Sărăcia e unul dintre lucrurile foarte grave și care atinge și familia și copiii. E într-adevăr un lucru extrem de grav și din păcate politicile publice fac foarte puțin în privința asta.

Reporter: Știți ce sumă se va cheltui pentru organizarea referendumului pentru familie?

Mihai Gheorghiu: Democrația costă. Dacă dumneavoastră doriț să oprim alegerile, pentru că se cheltuie foarte mulți bani, sunt perfect de acord. Referendumul este un instrument constituțional fundamental.

Reporter: Era o urgență acest referendum, dacă spuneți că sărăcia e cel mai grav lucru care afectează familiile din România?

Mihai Gheorghiu: Da, și îndiguirea sărăciei este urgentă, și îndiguirea intruziunii ideologiei de gen în mințile și sufletele acestor copii este la fel de urgentă.