Minorităţile despre deputaţii lor după votul Codului Penal: de la “Suntem mândri”, la „Regretăm că ne reprezintă”

Maria Andries
Maria Andries
05 July 2018, 17:00 actualizat acum 3 ani
    Minorităţile despre deputaţii lor după votul Codului Penal: de la “Suntem mândri”, la „Regretăm că ne reprezintă”

Voturile deputaţilor care reprezintă minorităţile etnice în Parlament au fost decisive pentru adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Sunt 17 parlamentari în grupul minorităţilor. Dintre cei 12 prezenţi la şedinţa de miercuri, 9 au votat “pentru”, 2 împotrivă (Uniunea Rutenilor şi Forumul Germanilor), iar unul, liderul grupului, Varujan Pambuccian, de la Uniunea Armenilor din România, s-a abţinut.

Am încercat să aflăm reacţia comunităţilor din spatele acestor deputaţi, în legătură cu votul pe Coduri. Conform legii, un deputat care reprezintă minorităţile are nevoie de minim 1.000 de voturi, pentru a ocupa un loc în Parlament. Există şi minorităţi numeroase rămase fără deputat, cum este cea tătară, cu peste 30.000 de membri. În această legislatură, n-are reprezentant din pricina unor dispute la nivelul organizaţiei. 

 

Romii din Teleorman: “Regretăm că Vasile Daniel e deputatul nostru!”

Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, sucursala Teleorman, Mielu Lixandru, s-a arătat foarte nemulţumit de activitatea parlamentarului Vasile Daniel.

Reporter: Aţi fost consultaţi în legătură cu votul pe noile Coduri Penale?

N-a fost întrebat nimeni, nu ne-a informat nimeni, despre nimic, acest Vasile Daniel nu ne-a dat nici acum, nici altă data vreun telefon. Sunt dezamăgit, mai ales că e de aici, din Alexandria. E colegul meu de partidă, că nu suntem partid, suntem asociaţie, dar vă spun sincer că nu sunt mulţumit de activitatea lui. I-am propus să aibă un birou parlamentar, aici, să i-l amenajăm, a refuzat.

Reporter: Ce aşteptări aveaţi de la deputatul Vasile Daniel?

Păi, să ne ajute să comunicăm mai bine cu instituţiile. Nu mai există un birou judeţean pentru romi, cum era pe vremea deputatului Nicolae Păun. Am lucrat 17 luni în Prefectură, acum lucreze pe-afară. Noi vrem ca ajutorul social să fie acordat numai celor bolnavi, care nu pot munci. Dar nu se doreşte asta, primarilor le convine ca romii să fie asistaţi, să fie masa de manevră la alegeri. Iar inspectorii din primării sunt, ca s-o spun direct, agenţi electorali ai primarilor.

Reporter: Cu Nicolae Păun cum colaboraţi?

Domnul Păun ţinea legătura cu noi, ne consulta întotdeauna, ne-a sprijinit în proiectele noastre. Aveam mediatori şcolari, mediatori sanitari, cei care facilitează accesul romilor la educaţie şi la îngrijire medical. Acum a rămas un singur mediator sanitar în tot judeţul. De ce? Din pricina unei legi de pe vremea doamnei ministru Daniela Bartoş, care spune că un mediator sanitar deserveşte o comunitate de 500-700 de persoane. Dacă ai 400 de persoane, nu se uită nimeni la tine. Nu se doreşte ca romii să muncească, să aibă un cuvânt de spus, ne-au eliminate complet din administraţia publică pe noi, care suntem puntea de legătură între prefectură şi primării.

Reporter: Domnului Vasile Daniel i-aţi spus despre problemele astea?

Păi, ce? Vorbeşte cu noi? Facem singuri ce putem face, acum începem un program de antreprenoriat, să-i instruim pe oameni despre cum să obţină fonduri europene. Regret, sincer, că Vasile Daniel e deputatul nostru.

 

Hacic Garabet, Uniunea Armenilor din România: “Am primit telefoane de ameninţare după vot!”

 

La Uniunea Armenilor din România, Varujan Pambuccian are o imagine de nezdruncinat. “Da, a venit şi ne-a informat, ne-a spus părerea lui despre Coduri şi de ce se abţine”, spune preşedintele UAR, Hacic Garabet, fost şef la Farul Constanţa. “Nu ne întrebaţi de clădirea de birouri de lângă, e dezastrul nostru. Au obligaţia s-o dărâme, dar nu ştim când”.

Reporter: Ce părere aveţi despre faptul că deputatul dumneavoastră s-a abţinut?

Eu nu sunt jurist, sunt economist. Avem atâtea Coduri că nu mai ştii care şi cum. Domnul Pambuccian a venit şi ne-a convins că nu e bine să voteze “pentru”. La cei 71 de ani ai mei, n-o să mă apuc să citesc atâtea legi. Şi i-am dat acordul nostru. El e şeful grupului parlamentar şi le-a spus celorlalţi deputaţi ai minorităţilor să voteze cum le dictează conştiinţa. Sunt foarte mândru de atitudinea lui.

Reporter: Domnul Pambuccian e considerat responsabil că grupul minorităţilor n-a fost unit la vot.

N-a influenţat pe nimeni, aşa a considerat el că trebuie să procedeze, să-i lase liberi. Acum, ştiu că unii s-au supărat pe noi. Am primit un telefon de la o doamnă care ne-a urat să ne moară copiii. Am depus plângere la poliţie.

Reporter: Ce aşteptaţi de la statul român?

Noi, armenii, am fost totdeauna foarte bine primiţi aici, nu avem probleme de integrare. Iar la vârsta mea nu mai aştept mare lucru. Dar e prea multă instabilitate. Vine un guvern şi dărâmă ce-a început guvernul dinainte. Uitaţi-vă la învăţământ, că am nepoţi la şcoală, fiecare ministru vine cu altă idee. Nu se poate să împrumutăm o politică administrativă, economică, pe educaţie de la un stat care chiar funcţionează? E frumos să trăim în tensiunea asta? N-om fi noi democraţie veche, dar uitaţi-vă la polonezi, la slovaci, trăiesc mai bine

Reporter: Cum apreciaţi activitatea deputatului dumneavoastră?

Suntem foarte mulţumiţi, primim bani în fiecare an pentru proiectele noastre, mai ales în domeniul cultural. Totuşi, uitaţi-vă în jur. Am fost la plimbare pe Calea Moşilor, toate prăvăliile închise. Unde-o să ajungem, bazându-ne numai pe consum? O să mişunăm ca şobolanii prin mall-uri. S-a distrus tot şi pe pământ, şi sub pământ în ţara asta. Mai rămâne să ne închirieze şi pe noi, oamenii.

Ruşii lipoveni: “Suntem surprinşi!”

La sediul Uniunii Ruşilor Lipoveni din România, o casă cu muşcate şi pisică gri, votul despre Coduri a stârnit indignare. Valentin Stalinoe, reprezentantul organizaţiei, susţine că deputatul Miron Ignat, contrar obiceiului, nu i-a consultat înainte de a merge în Parlament.

Suntem surprinşi. Până acum, de fiecare data discuta cu noi, când era vorba despre decizii importante. Acum nu ne-a comunicat nimic.

Reporter: În rest, cum apreciaţi activitatea lui Miron Ignat ca parlamentar?

A obţinut multe drepturi pentru noi, bani pentru bisericile şi mânăstirile noastre, burse pentru tineri. Au fost dotate cabinetele pentru studiul limbii noastre materne. Când au fost probleme pentru pescarii din Deltă, a intervenit şi ne-a ajutat. Repet, suntem foarte surprinşi că acum nu ne-a întrebat.

Reporter: Votul “pentru” Coduri reflectă sau nu voinţa ruşilor lipoveni din România?

Cum s-o reflecte? Nici nu poate fi vorba. Nu ne reprezintă acest vot în favoarea Codurilor. Deja am convocat o şedinţă şi o să-l chemăm şi pe domnul Ignat, să ne explice în faţa organizaţiei de ce a votat aşa. Să ne dea socoteală. Cu siguranţă, nu va fi un lucru bun pentru dumnealui.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la statul român? Care e problema cea mai mare a comunităţii dumneavoastră?

Nu avem probleme legate de discriminare, asta nu. Aşteptările noastre sunt puţine, dar greu de îndeplinit. Avem nevoie de locuri de muncă decent plătite pentru tineri. Altfel, comunitatea noastră se micşorează de la an la an. Oamenii pleacă în străinătate. Apoi aşteptăm corectitudine. Adică mai puţină corupţie.