Mircea Toma: Gestul lui Pătraru e justificat. Dragoș Pătaru nu e paparazzo. Pentru înregistrările lui, are legea de partea lui, legea avertizorului de integritate

Oana Tonca
04 May 2018, 14:20 actualizat acum 3 ani

Libertatea de exprimare nu se simte bine în România. În raportul pe 2017, ActiveWatch - Agenţia pentru Monitorizarea Presei - a găsit agresiuni, amenințări, presiuni ale autorităților, presiuni economice, cenzură și autocenzură. Dar și derapaje ale presei, dezechilibre în prezentarea faptelor. Trei dintre televiziniunile de știri (mai mult decât celelalte) au ales de multe ori, conform Raportului pe 2017, să dea evenimentele cu reacția unei singure părți. Televiziunile Realitatea tv, Romania TV și Antena 3 au și primit, la Gala ActiveWatch, premiul „Scuipă-mă în ochi”.

Însă evenimentul care a stârnit cele mai multe discuții a fost cu siguranță generat de publicarea înregistrărilor în care protagonistă este conducerea SRTV de către Dragoș Pătraru.

Dragoș Pătraru a fost la Gală, unul dintre premianți, el și echipa au luat un premiu legat de intransigența lui în legătură cu angajatorul. „Nu au acceptat să facă niște concesii”, spune Mircea Toma. „Din ce a povestit el și din ce am văzut din înregistrare, este evident că atitudinea managementului este sensibilă la factorul politic. Explicit, adică ar dori ca programele să fi mai complezente. Se vede limpede. Dacă vreți să discutăm despre gestul pe care il face Pătraru făcând publice înregistrările. În momentul în care vorbim despre un subiect de interes public major, când este vorba despre riscul ca instituția TVR să derapeze de la misiunea care este definită în lege, atunci avem o altă lege care justifică expunerea publică a situației, legea avertizorului de integritate. Gestul lui este justificat. Chiar dacă nu are dreptate până la capăt. Dar faptul că el crede că nu e în regulă ce se întâmplă acolo, și nu e vorba despre demascărea vieții private, de familie, nu e paparazzism”