Moțiunea de cenzură a picat, opoziția trebuie să se unească

Claudiu Saftoiu
28 June 2018, 11:23 actualizat acum 3 ani
    Moțiunea de cenzură a picat, opoziția trebuie să se unească

De când e la guvernare, PSD se confruntă cu moțiuni de cenzură anuale, pe care le pică lejer, distrându-se copios. De doi ani de zile, în parlament, pesediștii și amicii de la ALDE centrează, și tot ei dau cu capul. Atât de tare s-au înșurubat în fotoliile parlamentare, încât social-democrații își trântesc singuri guvernele, și tot ei și le pun la loc, într-o  piesă de teatru politic absurd. Au făcut-o de trei ori. Dar nu o vor mai face. Nu pentru că nu ar putea, ci pentru că nu mai au timp pentru asta.

Testul moțiunii confirmă soliditatea majorității PSD-ALDE în parlament

Agenda PSD-ALDE pentru anul 2018 este știută. Ea nu respectă propriul program de guvernare, ci vizează o luptă surdă cu sistemul de justiție din România, până va ajunge pe placul tuturor infractorilor. După condamnarea la închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea, în primă înstanță, pesediștii au realizat că timpul nu mai lucrează în favoarea lor. Legile penale vor fi votate într-o sesiune extraordinară, fără să se mai recurgă la ordonanțele de urgență ale guvernului. Când Dragnea a confirmat că guvernul nu va emite OUG pe coduri, a lăsat impresia că a cedat, în fața presiunii străzii și a opoziției. De fapt, șeful PSD știa că oricum că legile penale vor trece lejer și fără emoții,  de votul în plen al parlamentului. Picarea moțiunii de cenzură inițiată de PNL a fost un testprivind eficiența mașinăriei de vot. Dragnea și-a securizat majoritatea parlamentară, care este mai solidară decât oricând. Și pusă pe rele, până la capăt. Astfel, pachetul de legi ale justiției va fi trecut la pas prin parlamentul capturat de PSD-ALDE, după toate rigorile parlamentare. Pentru asta, oamenii lui dragnea și Tăriceanu au toată vara la dispoziție.

Eșecul previzibil al moțiunii trebuie urmat de crearea unei alternative reale la PSD-ALDE

Cele 166 de voturi adunate de la PNL, USR și PMP nu au fost de ajuns, pentru a trânti guvernarea Dăncilă. Cu un UDMR ofuscat, care i-a întors spatele lui Ludovic Orban, liberalii s-au mulțumit să desfășoare în sala de plen un banner uriaș, lovind în orgoliu mulți useriști și pemepiști, care au votat și ei pentru moțiunea PNL. În stradă, în fața clădirii Parlamentului, aproximativ 4000 de cetățeni ambițioși îi afuriseau pe parlamentari. Ținta celor din stradă a fost guvernarea PSD-ALDE. Evident, fără nici un efect. Moțiunea a picat cu succes.

Ce se mai poate face?

Fără o restartare a dreptei politice, în sensul pregătirii pentru formarea opoziției unită, alegerile din 2019 (europarlamentare și prezidențiale) și 2020 (locale și parlamentare), vor fi pierdute la scor. În an centenar, politicienii lucizi de dreapta trebuie să își analizeze onest opțiunile și șansele, și să se așeze la masa opoziției unite. Dacă vor reuși să agrege un program de guvernare comun, dacă vor împinge în față oameni credibili și de bunăcredință, PNL, USR și PMP, alături de formațiunea lui Dacian Cioloș, vor putea capacita energia debordantă a civismului cetățenesc. Agresați și ei de batjocura din guvern și parlament, cetățenii cu simț civic, informați, implicați vor ști exact cine le va duce doleanțele la îndeplinire. Doar opoziția unită poate ridica o țară întreagă, pentru un vot responsabil, pro-european, în cele patru rânduri de alegeri care se anunță.

Fără coagularea și unirea opoziției politice, strada nu va mai avea pentru cine să lupte. Nu va mai merita. Au făcut-o pentru un președinte, dar s-a dovedit că e prea puțin, pentru a face față tăvălugului revizionist al partidelor de stânga. Ori, partidele de opoziție trebuie să se trezească, până nu va fi prea târziu. Iar strada va ști că există o alternativă reală la autocrația de stânga – ea se va numi opoziția română unită.