Neamul lui “SAU”. De la alunița lui Marilyn, la alunițele lui Tudorel

Cătălin Doscaș
Cătălin Doscaș
05 March 2018, 11:23 actualizat acum 3 ani
    Neamul lui “SAU”. De la alunița lui Marilyn, la alunițele lui Tudorel

Avem o opinie publică. Unii spun că e o opinie publică bună, alții spun că e o opinie publică rea. Dar la mijloc sunt argumentele juridice. La rândul lor, la fel de bune sau rele. De la muza lui John Fitzgerald Kennedy, la muza lui Liviu Nicolae Dragnea, fizionomicește sau nu, este din punct de vedere juridic, un Atlantic. Fiecare dintre cei doi lideri au avut ori au o slăbiciune, cumva, cândva. O aluniță, un lege, o părere.

Fie că e vorba de măsurat timpul prin mecanisme mai mult sau mai puţin precise sau de Oceanul care, la fel ca Apa Iordanului, spală sau nu păcate. Unii, care înțeleg comparația, sunt rezidenții statului paralel autohton iar ceilalți, cei care nu înțeleg, știu că dubla măsura aplicată în interes personal sau național e în funcție de judecata televizată. Întocmai curenților oceanului mai sus amintit. Dacă sunt lăsaţi la mâna Mamei Naturi, unii spun că sunt buni, iar alții, dacă o iau razna, spun că sunt răi. Ca-n cazul Încălzirii Globale. Tot un curent, ecologic vorbind.

Unii mergem pe diesel, alţii pe benzină, în accepțiune motorizată. Sau în căruţa ori pe motocicletă, motric vorbind. Şi aici avem mincinoşi şi corecţi. Cei din urmă, fie că vrem sau nu, sunt pătimaşii ai “vrum-ului” toxic. Ceialalți, clănțănitori „știrbi” după cum perorează filozofii autohtoni.

Iubim certitudinea personală şi, în egală măsură, avem păreri. Iubim la fel de mult “americănismul” dătător de libertate, dar uităm că bunicii noştri, fani ai lui Dej sau nu, i-au lăsat pe comunişti să le aducă curent electric în case. Şi-n cazul ăsta, avem opinii bune și rele. Sau curent electric ori nu, tot aia. În accepţiunea unora sau altora, din nou.

Că ocaua lui Cuza era măsluită sau nu, au judecat, la fel ca acum, „autiștii”. Din nou, aceiaşi “autişti”, diagnosticați sau nu, buni ori răi. Sau ai noştri ori ai lor. Sau amendă ori “prescriere”, în funcție de ce decide Consiliul. Al Discriminării, căci cel care are grijă de audiovizual, e ocupat sau nu și e politic sau apolitic. În funcție de cine vrea să vadă asta, cu ochi buni sau răi.

Probabil că e greu de înțeles, pentru unii sau alții. Dar, citind, avem un DAR.

Alunița sau alunițele, indiferent cum te uiți, sunt întotdeauna pe cealaltă parte. Depinde din nou cum privești Altlanticul, ceasul sau Oceanul. Civic, din nou, după ce ne punem de acord sau nu.