Nu daţi banii pe prostii! Faceţi şcoli pentru copii!

cristian.coman
29 martie 2018, 11:47 actualizat acum 2 ani
    Nu daţi banii pe prostii! Faceţi şcoli pentru copii!

Gata! Am izbândit! Avem soluţii! Ieri obscuritate, azi lumină. Ieri întristarea, azi veselia, cum ar spune Nenea Iancu. Vom fi cu Educaţia cel puţin la nivelul Finlandei şi cu Sănătatea peste Franţa, care sunt cele mai bune de pe Planetă. 

Nucleara! Am dovada! Nu mă joc! Exclusiv! Iată un text, negru pe alb. Deschideţi traficul de date!  “Construcţia a 1.500 de şcoli cu 8 săli de clasă sau a 11 spitale cu 450 de paturi, Educaţia şi Sănătatea fiind declarate priorităţi naţionale".

Adio tratamentului la AKH Viena! Rămas bun educaţiei la Şcoala Americană!

Şi acum, să ieşim din starea de exagerare, de misleading, de fake news de Dâmboviţa. Rectificare: paragraful face parte din comunicatul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Tudor Toader a scăpat porumbelul săptămâna trecută: “Alte state - Ungaria, Italia - dau 5 euro pe zi celor care au stat în detenţie necorespunzătoare. Pentru că în România unii s-au eliberat înainte de intrarea în vigoare a recursului compensatoriu, vom vedea care deţinuţi au stat şi cât au stat în condiţiii necorespunzătoare din 2012, când a fost Decizia Curţii Europene”. Iar angajaţii penitenciarelor apelează la coarda sensibilă: nu cheltuiţi banii pe infractori! Nu daţi banii pe prostii! Faceţi şcoli frumoase pentru copii!

Ce legătură au şcolile şi spitalele cu gardienii din penitenciare şi cu infractorii ţinuţi în mizerie? O legătură pe care o fac acum toţi cei care vor să arate ce se poate face cu un sac de bani iluzoriu, o ipotetică economie sau o cheltuială care ar putea fi evitată. Totul se măsoară în şcoli şi spitale.

Este şi cazul Catedralei Mântuirii Neamului, care nu va scăpa de comparaţia cu miile de şcoli ipotetice nici după ce ieşim din post. Acolo, argumentul “anti-mall religios” este că acei bani daţi de Guvern sau Primărie chiar existau fizic.

Alţii mai numără şi milioanele de km de autostradă care pot acoperi terenul agricol dacă se valorifică averile “penalilor”.

Un sâmbure de nemulţumire latent există în societatea românească şi nu poate fi tăgăduit: de ce drepturile celor aflaţi în închisoare sunt pe primul loc? De ce drepturile celor care NU sunt în penitenciare par neînsemnate? Decidenţii care acordă atenţie sporită celor închişi acuză legilaţia europeană – la care am aderat – şi care ne obligă să facem ceva cu ploşniţele şi paturile de campanie din celulele cu gratii.  Altfel, riscăm să plătim bani grei de la buget, un fel de amendă.

Dar Constituţia României, care oferă o viaţă DECENTĂ celor liberi? Dacă am număra caloriile copiilor din Vaslui în comparaţie cu ale persoanelor încarcerate? Copiii care trăiesc în celule fără gratii. Ştiu, pare populism ieftin! Mai ales că Guvernul are acum nevoie urgent de bani, să dea salariile bugetarilor înainte de Paşte! Ăsta nu e populism. E grijă faţă de oameni.

Priorităţile unei ţări nu pot fi puse pe tapet doar la bilanţul penitenciarelor.