„Nu se poate construi și păstra un regim democratic în absența jurnalismului de investigație”. Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele, la Dezbaterea stiricurate.ro

Oana Tonca
22 May 2018, 12:50 actualizat acum 3 ani

Doi jurnaliști independenți, Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele au realizat un manual de investigații, neacademic, făcut de niște jurnaliști cu mulți ani de practică în anchete și investigații. Primul mesaj de pe Facebook făcut după anunțul publicării pe internet a cărții a fost: „Am apăsat link-ul de pe telefon ca sa vad de unde se poate cumpara. Dar e gratis! Trec sa-l citesc de pe calculator.” Manualul „Jurnalismul de investigație, de la teorie la practică” poate fi reprodus, stocat sau transmis sub orice formă sau prin orice mijloace doar cu permisiunea scrisă a editorului. Manualul este coordonat de către Centrul pentru Jurnalism Independent. Munca de jurnalist de investigație este acum apanajul în mare măsură al celor din presa independentă, pentru că puțini din cei aflați în trusturi de presă din România mai pot să facă acest gen de jurnalism. Cel mai des, ca scuză pentru refuzul de către management, este invocată lipsa banilor. Este cunoscut faptul că investigația e un domeniu destul de costisitor, lucrezi zile și chiar săpămâni în șir fără să publici nimic între timp. Dar independenții sunt cel mai adesea finanțați în anchetele lor chiar de către cititori sau primesc granturi europene sau private. Însă problemele financiare nu sunt singurele obstacole ale muncii de investigație.

Marea problemă a jurnalismului corect, critic și mai ales a jurnalismului de investigație este că „exponenții” jurnalismului sunt cei care nu își respectă nici meseria, nici publicul. Lucru care îi contaminează și pe ceilalți, în sensul că imagea breslei în ansamblu este afectată profund. Iată ce spun cei doi jurnaliști la Dezbaterea stiricutare.ro.

Vlad Stoicescu: De prea puține ori, noi jurnaliștii am spus „Nu e în regulă ce se întâmplă cu presa de astăzi”. Noi din presa independentă am dat doar semnale indirecte. Pentru că niște jurnaliști nu își fac meseria ne afectează și pe noi. Tot ce se întâmplă ne afectează munca.

Ovidiu Vanghele: Publicul are dreptate când ne judecă la fel. Exponenții cei mai vizibili ai meseriei nostre astăzi sunt niște ticăloși. Când o să vorbim clar și răspicat, avem vreo șansă de a ne vindeca oarecum. Și de a ne reface imaginea asta terci pe care o avem. Niște oameni își bat joc de o meserie pe care eu personal încă o iubesc ca în prima zi.

Ce propun jurnaliștii în manual? „Propunem o structură: un traseu care, odată parcurs, ar trebui să reducă posibilitatea apariției unei erori”. La baza jurnalismului de investigație sunt documentarea și verificarea informațiilor. Cei doi consideră că  nu se poate construi și păstra un regim democratic în absența jurnalismului de investigație.