Numele celor 856 de români bătuți de mineri pe 14 și 15 iunie

15 June 2018, 12:10 actualizat acum 3 ani
    Numele celor 856 de români bătuți de mineri pe 14 și 15 iunie

Portalul stiricurate.ro vă prezintă azi în exclusivitate numele celor 856 de români alergați, hăituți, loviți cu pumnii, cu picioarele, cu bâtele, răngile și topoarele de minerii manipulați de conducerea României, în zilele de 14 și 15 iunie 1990. Mai bine zis, a  roMÂNIEI.

O mână de oameni a hotărât pentru noi și ne-a schimbat iremediabil destinul. În urmă cu 28 de ani, conducătorii unei democrații firave, în frunte cu Ion Iliescu, au decis că noi, românii, pe 15 iunie nu vom mai aduce un omagiu lui Mihai Eminescu. Nu vom mai fi în stare. 15 iunie va fi comemorarea „Golaniadei”, a „fenomenului Piața Universității”. Ziua în care minerii manipulați s-au întors la casele lor și au pus capăt viitorului pe care l-am fi putut avea. După ce ne vom vindeca de rănile adânci, vom trimite măcelul în „istoria care nu se uită” și ne vom întoarce la Eminescu. Judecătorii ICCJ ar putea să cicatrizeze rănile, sub presiunea victimelor, a urmașilor lor și mai ales a CEDO, care deja a condamnat România pentru că instituțiile sale nu a adus în fața justiției pe cei vinovați de crimă împotriva umanității.

Pe 14 și 15 iunie 1990, în două zile de vânătoare pe străzile din centrul Bucureștiului, 856 de români au suferit traume fizice sau psihice „în urma acțiunii minerilor”, așa cum spune rechizitoriul făcut de procurorii militari. Stiricurate.ro v-au prezentat deja mărturiile victimelor și lista celor cărora represiunea l-a răpit libertatea. Iată numai una dintre ele:

Astăzi vă prezentăm numele celor care au fost aproape de moarte. Teroarerea de pe străzile Micului Paris a umplut spitalele și a ținut România izolată de restul lumii pentru mulți, foarte mulți ani.  Perioada 13 -15 iunie a început însă cu crime, cu uciderea unor români și rănirea altora prin împușcare, înainte ca protestatarii să fie transformați autorități – după o idee de Adrian Sârbu - în „bande de legionari” și să fie chemați minerii.

Paradoxul și poate complicitatea anchetatorilor care au tergiversat dosarul 27 de de ani au făcut ca întreaga breaslă a celor folosiți pentru a pedepsi „golanii” să plătească deja. Înainte ca măcar unul dintre manipulatori să poată fi adus în fața justiției. 90 la sută din minele din Valea Jiului s-au închis și în locul lor nu a apărut mai nimic pentru oamenii din zonă. Aproximativ 80.000 de mineri și câteva sute de mii de membri ai familiilor lor au suferit mai mult decât o condamnare. Și probabil vor suferi în sărăcie extremă mult timp de acum încolo. Pentru a restabili adevărul istoric, să spunem totuși că nu vinovăția le-a schimbat destinul după 1990, ci incompetența guvernelor, de stânga sau de dreapta, care au abandonat pur și simplu o parte din România trăitoare din ce scotea din munte.  Pentru că și-au chinuit semenii prin deciziile proaste de după mineriadă, din păcate nu va răspunde nimeni.

Însă pentru sutele de români mutilați, chinuiți sau pur și simplu terorizați pe străzi și în Universitatea București, la Sediul Asociaţiei ,,21 Decembrie”, la Sediul Societăţii Scriitorilor Români, al ziarului ,,România Liberă”, în locuinţa lui Ion Raţiu și a lui Corneliu Coposu sau în sediile partidelor istorice - 14 inculpați sunt pe cale să răspundă. Cel puțin teoretic, pentru că procesul de la Înalta Curte a început, după 27 de ani de la ultima lovitură cu bâta a ortacilor.

 

Aceștia sunt cei 856 de români care au căzut sub loviturile minerilor, așa cum apar în rechizitoriu (cu numerotarea paginilor făcută de procurorii militari):

 

Astfel, în cursul acţiunii minerilor din zilele de 14-15 iunie 1990, au fost vătămaţi fizic şi psihic un număr de 856 persoane:

 

270/1979

Abrudan  Gabriela  -  Simona  (CNP:  *************),  Adam  Cristian  

(CNP: *************), Adam Ioan (CNP: *************), Adam Marian - Doru (CNP: *************), Agache Costel (CNP: *************), Ailiesei

 Elena    (CNP:    *************),    Alămaru   Iorgu               (CNP:    *************),

 Alecsandru Filică (CNP:        *************),        

 

Listele complete, aici:

https://www.stiricurate.ro/p/numele-celor-856-de-romani-batuti-de-mineri-conform-rechizitoriului-mineriadei-228

https://www.stiricurate.ro/p/numele-celor-856-de-romani-batuti-de-mineri-conform-rechizitoriului-mineriadei-partea-a-ii-a-229

 foto: Adrian Iliescu