O ”pohtă” a lui Dragnea - risc în relația România-Orientul Mijlociu

Claudiu Saftoiu
20 aprilie 2018, 17:48 actualizat acum 2 ani
    O ”pohtă” a lui Dragnea - risc în relația România-Orientul Mijlociu

De acum, nu mai este de joacă: un domn Dragnea fixează agenda internațională a României, fără să aibă nici o atribuție în acest sens. Mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este o decizie instituțională a statului român, care parcurge proceduri stricte și obligatorii. Dar în era PSD-ALDE nu e nicidecum așa: premierul Dăncilă nu știe ce conține Memorandumul, nici nu înțelege de ce a anunțat acest lucru un ne-membru al guvernului său. Responsabilul cu politica externă este președintele României. Președintele este responsabil de relațiile țării cu statele lumii. Peste decizia lui nu se poate trece, o spune Constituția. Moderația recomandată de președintele Klaus Iohannis în privința deciziei SUA de a-și muta ambasada la Ierusalim este unul dintre pașii strategici pe care România și l-a asumat cu dificultate, având în vedere consecințele complexe ale acestui gest diplomatic deosebit de sensibil. Acestea au în vedere însuși Procesul de Pace dn Orientul Mijlociu, care nu poate fi tranșat de 60 de ani. 

Elefantul Dragnea, printre porțelanurile Procesului de Pace din Orientul Mijlociu

La noi, situația este fără precedent: ”pohta” unui lider de partid face legea în România. Peste Guvern, peste Președinție. Memorandumul forțat de Liviu Dragnea, la îndemnul consilierilor săi israelieni – ca să vezi ce potriveala dracului, în speța de față! -  este ca un elefant într-un magazin de porțelanuri: intră într-o lume care funcționează după legi vechi, tratate istorice, convenții și trasee de continuitate care fac din diplomația internațională, pe drept cuvânt, o artă. Dimpotrivă, traseul acestui ”memorandum” este suspect din capul locului. El nu a fost prezent pe ordine de zi, nici pe ordinea de zi suplimentară a ultimei ședințe de guvern. Dacă a fost introdus direct la ”secret”, el ar fi trebuit citit de premier, în mod evident. Premierul nu era obligat să facă cunoscut conținutul clasificat ”secret”, dar Viorica Dăncilă a recunoscut că habar nu are ce conține acesta. Președintele Klaus Iohannis nu a fost informat de intenția de relocare a Ambasadei Romaniei din Israel.

Intervenția brutală a lui Liviu Dragnea în politica externă a României este parte a asaltului asupra președintelui țării, în condițiile în care Instituția Președintelui este pas cu pas deposedată de atribuții constituționale, scoasă din mecanisme de decizie care asigură echilibrul instituțiilor politice. Planul este unul deja știut. El este dus mai departe, cu consecințe încă greu de anticipat.

Afrontul PSD împotriva președintelui României clatină relațiile țării în Orientul Mijlociu

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, nu este de acord mutarea lui Liviu Dragnea, cerând respectarea rezoluțiilor ONU în această problemă. Meleșcanu a lipsit, de altfel, de la ședința de guvern, fiind plecat în vizită în Tunisia. Este de așteptat ca, în coaliția de guvernământ, lucrurile să ia o întorsătură gravă. MAE nu are defel pregătită documentația pentru argumentarea memorandumului cu pricina, care a fost  - se pare - semnat în ședința de guvern de secretarul de stat George Ciamba, ”omul lui Dragnea” în minister. Împingerea pe șest a unui document atât de important, precum și clasificarea lui, fără acordul expres al ministrului de resort, este o premieră în Ministerul de Externe român.

Dacă mai adăugăm și afrontul inacceptabil al premierului Dăncilă, care nu a răspuns telefoanelor repetate ale cancelariei lui Klaus Iohannis, înțelegem unde vrem să ajungem: la o ruptură instituțională definitivă și la riscul de impredictibilitate internațională a României. Intolerabil.