O sesiune (ne)solemnă. Sau ”Scopul scuză mijloacele”

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
03 April 2019, 12:31 actualizat acum 2 ani
    O sesiune (ne)solemnă. Sau ”Scopul scuză mijloacele”

De câte ori Iohannis se întâlnește, ba nu, se ciocnește cu conducerea PSD, telespectatorul de rând își trage un fotoliu mai încăpător aproape de ecran și-și freacă mâinile de satisfacție. Spectacolul oferit poate să revolte o parte sau alta, poate să le mulțumească, pe rând, pe amândouă, dar e cert că susținătorii diverselor tabere politice vor urmări cu nesaț confruntarea, căci show-ul e gratuit și mizele – mari.

Discursul de marți al președintelui, în plenul Parlamentului, cu premierul de față și cu reprezentanții ambasadelor, poate fi considerat deplasat. Nu a respectat eticheta, și-a atacat frontal adversarii politici prezenți în aceeași încăpere – una mare, totuși nu destul să-i adăpostească pe toți. A părut să uite că se află acolo cu prilejul aniversării de 15 ani de la intrarea României în NATO – mulți spun că speech-ul lui Klaus Iohannis nu s-a ridicat la prestanța evenimentului și l-au catalogat ca pe o eroare de comunicare, al cărei singur scop a fost să-și ridiculizeze inamicii, profitând de tribuna unui moment solemn. Aproape cu un haz necaracteristic, a vorbit mai puțin de NATO și mai mult de cum România acestui NATO se destramă în fâșiuțe, sub o guvernare egoistă și inadecvată.

Doar că depinde, ca de obicei, din ce cotlon privești întâmplările.

Aplaudat și huiduit, dar asumându-și acest dublu rol, Iohannis s-a transformat într-un actor pentru care nu mai contează scena pe care joacă, ci numai textul pe care-l are de spus. Nu mai contează dacă tonul și limbajul se potrivesc cu decorul și cu auditoriul, nici dacă amestecul dintre toate acestea frizează genul absurdului, replica trebuie să fie rostită iarăși și iarăși, pentru că războaiele se poartă uneori și la vedere, nu doar prin ordonanțe de urgență.

Iohannis a scos platoșa de Robocop din garderobă și a purtat-o aproape cool în înghesuiala teribilă din Parlament, luând în calcul vulnerabilitatea invulnerabilității. Indignarea e justificată, la fel și aplauzele.

”Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la adresa stabilităţii economice şi financiare a României, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei naţionale, arbitrariul şi lipsa de profesionalism, acestea sunt realele politici ale guvernării PSD. Nu întărirea democrației, nu consolidarea justiției, nu responsabilitate și predictibilitate în economie, nu infrastructură care să garanteze inclusiv siguranța oamenilor, nu acestea sunt politicile PSD (...) Ne confruntăm cu amenințări tot mai complexe, atât clasice, cât și asimetrice şi hibride, provenind din multiple direcții strategice, care tind să afecteze în moduri tot mai subtile NATO”, a rostit, printre multe alte gloanțe, Iohannis.

Revoltător sau nu, președintele se pricepe de minune la contextualizare.