Partidul tuturor imposibilităţilor

Maria Andries
Maria Andries
12 July 2018, 14:54 actualizat acum 3 ani
    Partidul tuturor imposibilităţilor

Din seria: „Tufişul ăsta mă urmăreşte”. Liviu Dragnea, la un post TV: „Miza principală a lui Klaus Werner Iohannis este ca eu să nu mai exist”.

În acest scop, spune şeful PSD, preşedintele statului s-a dedat unor practici agricole împotriva naturii: „A plantat seminţele urii”. Şi i-a presat pe judecători. I-a lăsat să câştige la tenis, ca magistraţii să se simtă obligaţi să-i întoarcă serviciul şi să-l condamne pe Dragnea. De aceea, a motivat liderul PSD,  „suspendarea lui Iohannis e sută la sută sigură”. Mai sigură de atât nu e nici marja de eroare a sondajelor interne de partid.

Dragnea le-a mulţumit parlamentarilor PSD, care, pentru a-l apăra de perfidul Cotroceni, i-au transmis vibraţii bune atât în comisii, cât şi în plen. „Împreună am reuşit să adoptăm ceea ce părea imposbil – modificarea legilor Justiţiei şi a codurilor. Părea imposibil!”

Foarte frumos că şeful PSD n-a uitat de bunele maniere. Parlamentarii au făcut un gest, cum se spune, i-au sărit în ajutor în momente de cumpănă. Alţii, în locul lor, n-ar fi înţeles nevoia compulsivă a lui Dragnea de a „fura de la copii” şi n-ar fi ridicat un deget să voteze.

Între noi fie vorba, problema asta de comportament a liderului social-democrat avea şi soluţii mai simple decât schimbarea ditamai Codurilor Penale. Omul putea apela la un specialist în ticuri verbale sau putea pleda cleptomanie temporară, în Dosarul angajărilor fictive.

Autodepăşirea planului cincinal

În fine, l-au ajutat parlamentarii Puterii. Totuşi, un simplu „mersi, drăguţă” nu ajunge, Dragnea trebuie să le dea şi nişte bani în plus, pe lângă indemnizaţii originale, diurne ieşite din comun şi pensii deosebite. Pentru că redefinirea abuzului în serviciu nu se află în programul de guvernare, prin urmare, robotind la Coduri, senatorii şi deputaţii au prestat ore suplimentare. Conform legii (in)voluntariatului, trebuie plătiţi.  

Capitolul Justiţie, din programul de guvernare, se numeşte pompos, dar sugestiv: „Justiţie în slujba cetăţeanului!”. Finuţă aluzie, devenită, între timp, groasă. Ne-am lămurit că nu e vorba de cetăţeanul turmentat sau de cetăţeanul suspendat, ci de cetăţeanul condamnat.

Dintre cele 32 de măsuri anunţate, n-a fost aplicată niciuna. Începând cu prima: „instituirea unui dialog permanent între reprezentanţii celor trei puteri în stat”. Imposibil. Premierul nu vrea nici să se ducă la Cotroceni, nici să vină preşedintele la Palatul Victoria, că-i stârneşte amintiri neplăcute din şcoala primară.

Sau măsura nr. 5, „Asanarea normativă”, „restrângerea numărului de acte normative”. Improbabil. Neverosimil. Numai pentru un singur formular fiscal, Guvernul Dăncilă a dat două ordonanţe şi o pregăteşte pe a treia.

Măsura nr. 14: „Consolidarea capacităţii ÎCCJ de a-şi îndeplini rolul constituţional etc, etc”. Inimaginabil, de vreme ce Liviu Dragnea afirmă că preşedintele Iohannis stă cu gura, taca-taca, taca-taca, pe judecătorii Înaltei Curţi.

Decât procese lungi, mai bine deloc

Pentru construcţia de penitenciare, măsura nr. 22, Ministerul Justiţiei nici n-a trimis scrisoarea prin care să ceară alocarea de fonduri europene. Bine totuşi că ministrul Toader o scrie, nu premierul Dăncilă, care ar fi trebuit întâi s-o citească.

Măsura nr. 23: “Consolidarea sistemului de probațiune ca formă de diminuare a populației din penitenciare”.  Consilierii de probaţiune ameninţă cu greva generală, pentru drepturi salariale neplătite. Deşi a crescut volumul de muncă, ei au rămas tot prea puţini. Nu s-a mai angajat niciun consilier în plus, nu s-au alocat bani nici pentru creioane şi hârtie.

Măsura nr.10 promite scurtarea proceselor. Aleşilor Puterii le-a fost imposibil să se ţină de cuvânt altfel decât scurtând procesele cu totul, adică desfiinţând mai multe infracţiuni.

La principii, este enumerată „recuperarea prejudiciilor produse din infracţiuni”. Noile Coduri Penale tocmai au făcut aproape cu neputinţă confiscarea extinsă a averilor, plasând-o la latitudinea rudelor condamnatului.

A trecut un an şi jumătate de guvernare cu majoritate confortabilă şi voturi de aur de la minorităţi. „Dacă daţi la o parte cuvântul penal pe care îl foloseşte, în acest mandat n-a făcut nimic”, spune liderul PSD despre preşedintele Iohannis. Posibil, dar măcar şeful statului are proprietatea termenilor.