Paul Radu, RISE Project: „Din cauza corupției din România, NATO face exerciții pe un teren deținut în parte de apropiați ai lui Bashar al-Assad”

cristian.coman
16 April 2018, 16:26 actualizat acum 3 ani

Paul Radu, coordonatorul RISE Project România, spune că NATO face exerciţii în România pe un teren folosit de armata română, la Capul Midia, însă o parte din acest teren nu aparţine MApN, este chiar deținut apropiați ai „inamicului public numărul unu” al NATO.
Cu o lună înainte de atacul SUA-Marea Britanie-Franța, RISE project și InfoSud-Est au descoperit că „suprafața de pământ pe care au apărat-o în scenariul de război din 2017 soldații români și partenerii din NATO aparține, în realitate, reprezentanților unei puteri ostile Alianței Nord-Atlantice. Aproximativ 130 de hectare de teren din unitatea militară Capul Midia se află în proprietatea unui grup de afaceriști sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad. Seria de tranzacții prin care sirienii au ajuns stăpâni în baza militară are în spate o amplă afacere de corupție, un procuror care a stopat anchetarea unei tentative de asasinat, un litigiu în curs cu Ministerul Apărării Naționale și pe unul dintre cei mai importanți finanțatori ai regimului Assad.”
Paul Radu a declarat astazi la stiricurate.ro că ancheta jurnalistică a publicat date despre corupția de ani de zile de la malul mării, corupție în care ar fi implicat și un procuror.
„O parte din această bază militară a ajuns în proprietatea unor apropiaţi ai lui Bashar al Assad. Nu sunt singurele proprietăţi din România deţinute de cercul ăsta din jurul dictatorului Sirian. Mai sunt şi altele inclusiv aici în Bucureşti sunt imobile care se află în prorietatea apropiaţilor lui Bashar al Assad. La malul Mării Negre e vorba despre o suprafaţă foarte mare de teren. Cum a ajuns în proprietatea acestor oameni? Vedem un întreg lanț de corupție care începe de acum mulți ani și care a fost continuat. De fapt, dacă ne uităm și la istoria conflictului din Siria. Până la urmă, conflictul de acolo a apărut din cauza corupției care îl înconjoară pe Bashar. Acolo nu au fost alegeri, Bashar a obținut puterea de la tatăl său, sunt alte practici... Dar este corupție și în obținerea terenurilor din România, sunt niște procese pe rol, să vedem ce spune justiția în cazul ăsta, dar da, este vorba despre corupție.”
Conform anchetei RISE Project, totul a început în 2004, când, printr-o hotărâre a consiliului local, 8700 de hectare de teren mlăștinos au trecut în proprietatea comunei Corbu, iar 422 de hectare din acest teren erau în zona de restricție a MApN. În 2006 Primăria a făcut un proces verbal de vecinătate cu unitatea militară, prin care s-au stabilit limitele terenurilor. Cu toate astea, primăria a parcelat și împroprietărit oameni și în zona armatei. RISE Project a descoperit că în 2009-2010 au apărut sirienii în joc, cumpărând loturi mari de pământ.
„În 2011, autoritatea locală a dat în judecată inclusiv Guvernul României încercând să anuleze parțial inventarul public al statului, adică să scoată baza militară de la Corbu din proprietatea statului. ”, scriu reporterii RISE Project. ÎCCJ a decis anul trecut că MApN are dreptul să dețină terenurile. Pentru a intra însă în propirtatea proprilui teren, armata trebuie să se judece cu fiecare deținător de pământ și să anuleze titlurile de proprietate.
Materialele RISE Project au devenit vedete în presa română după ce investigațiile au vizat posibile interese ale lui Liviu Dragnea în Brazilia. Așa a devenit cunoscută în România și localitatea Fortaleza, de pe țărmul Atlanticului. Paul Radu, coordonatorul RISE Project România spune că nimeni dintre cei care au apărut în anchete nu i-au dat în judecată. „Încercăm să facem tot ce putem ca să respectăm adevărul în textele. Dacă apar greșeli de cuvinte, revenim imediat. Dar nu s-a întâmplat să fim dați în judecată, nici Dragnea nu ne-a dat în judecată. Preferăm ca unele dintre materialele noastre, care nu au acoperire, pentru care nu avem dovezi clare sau probe, să nu le difuzăm. Soroș nu are nimic cu Dragnea. Nu am vorbit cu Soros. Open Society Foundations, fundația susținută de George Soros, de la care luăm fonduri, nu ne aprobă finanțarea proiectelor în funcție de persoanele pe care le investigăm. Aproape 20% din sumele pe care le cheltuim provin de la cititori. Iar cititorii noștri știu că nu ne pot condiționa finanțarea de personajele care apar în anchetele noastre ”, spune Paul Radu la Dezbaterea stiricurate.ro.