Plăcuțe relaxante

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
30 July 2018, 14:30 actualizat acum 3 ani
    Plăcuțe relaxante

Războaiele mari se poartă și ele în recipiente mici, cât niște globuri de sticlă. Sau poate un pic mai mari, cât niște Audiuri. De pildă, mașina cu număr semnificativ de Suedia e prezentă pe burtierile televiziunilor de câteva zile bune. Legitimitatea unui mesaj total indecent, totuși simplu și direct, a devenit miză inclusiv pentru ziare și ambasade.

Un mesaj de pe plăcuța de înmatriculare a unei mașini s-a transformat într-o armă psihologică -  e validă, nu e validă, are proprietarul voie cu ea în România sau nu, are sau nu permis, s-a deschis sau nu dosar penal. O saga care ne ține cu sufletul la gură, un fel de erou, la urma urmelor, care a stârnit un thriller, cu polițiști și politicieni amestecați. Probabil nici legislația română în materie de înmatriculări auto nu e la fel de bine cunoscută în țară cum este cea din Suedia, în aceste zile de vară nordică.

O bătălie a informațiilor oficiale și neoficiale a absorbit atenția publicului. Asta pentru că există undeva, înșurubată adânc în mintea cetățenilor, ideea că evenimentele singulare pot salva și pot elibera. Cursivitatea și inventivitatea sunt ultimele arcuri voltaice la care recurgem, iar împachetarea frapantă și creativă a evenimentelor – în orice sens – provine dintr-un arsenal comic și ostentativ care se dezvoltă zilnic, chiar dacă de cele mai multe ori substanța îi lipsește.

Suntem împărțiți între dramă și circ, ne bucură aproape visceral gafele premierului sau mașina cu număr de Suedia, care nu răpește, din păcate, pe nimeni în drumul ei. Parcă ne pierdem vremea în fața unui Netflix autohton, în așteptarea zilei în care cineva, nu noi și nici nu se știe cine, va deveni, în cele din urmă, serios.

Gluma e un resort care nu câștigă lupte, cel mult doar le alimentează. Ceea ce poate fi cu adevărat periculos e relaxarea pe care acest haz o trage după el, mai ales în vacanța mare, în ciuda agitației generale, adus de mașina de lux a unui cetățean român, rezident suedez.