Cristian Pîrvulescu: „Campania anti-protocol este mai mult, e de fapt un atac concertat, pare orchestrat din afara României. Iar Klaus Iohannis lipsește din dezbaterea publică”

Oana Tonca
04 April 2018, 11:10 actualizat acum 3 ani

Președintele României îi dezamăgește pe susținătorii lui pentru că este absent din dezbaterea publică legată de protocolul SRI-Parchetul General, spune politologul Cristian Pîrvulescu la dezbarea stiricurate.ro.

„După încercările nereușite de a colabora cu PSD-ul, de a găsi un mijloc de comunicare,  după ce a acceptat propunerea cu Viorica Dăncilă premier, o bună parte dintre simpatizanții lui Iohannis au fost dezamăgiți. Și dezamăgirea a continuat. Este mai puțin prezent în dezbaterile publice, în moment, care sunt considerate cruciale, spre exemplu dezbaterea legată de protocolul SRI-Parchet, nu s-a pronunțat în mod clar, cum o făcea altă dată. Este un atac concertat împotriva Laurei Codruța Kovesi și a luptei anticorupție. Acum se încearcă crearea unui precedent juridic care să pună sub semnul întrebării toate anchetele făcute după 2009”, spune Cristian Pîrvulescu. „Ce se urmărește, și sunt foarte mulți, inclusiv de la PNL care spun asta, că trebuie sesizata Curtea Constituțională. CCR nu poate să evalueze protocoale, nu știu cum ar putea să facă asta, CCR evaluază legile, nici măcar Hotărârile de Guvern. Toata lumea se simte încolțită de lupta anticorupție și acum vor să acuze încălcarea separației puterilor în stat. Dacă se ajunge ca unii să spună că este vorba despre încălcarea Constituției, se va pune sub semnul întrebării orice anchetă făcută după 2009, după semnarea protocolului. Vedem că este vorba despre tabere politice. Adică sunt unii care spun că protocoalele au fost doar instituționale și ceilalți care spun că este inacceptabil. Din textul protocolului nu rezultă că SRI a devenit organ de anchetă, ar trebui demonstrat. Dar vorbim de fake news, cine vrea să demonstreze?”

De fapt, Cristian Pîrvulescu considră că în spatele campaniei e mai mult decât lupta anti-protocoale. ”Campania asta nu e legata de protocol, asistam la o campanie bine orchestrată, atât de bine orchestrată încât pare orchestrată din afara granițelor României și care vizează foarte multe teme, de la cele societare precum familia, definiția familiei, până la teme legate de anticorupție pentru a oculta temele legate de orientarea pro-europeană a României  sau cele legate de economia românească. Ele par exact copiate după campanii de acum 70/80 de ani, în fața unui public care era fermecat de noile mijloace de comunicare – radio, cinema, nimeni nu și-l închipuie pe Hitler fărăr microfon și megafoane – acum este internetul. Cât de pregătiți sunt oamenii să reziste manipulării prin internet. Scandalul Cambridge Analytica ne arată că foarte puțin, aproape deloc. ”

Nu e vorba doar de facebook, spune Cristian Pîrvulescu, „e vorba de incapacitatea consumatorului care nu are o educație.Foarte multe elemente din campaniile din România în momentul de față sunt copiate după tacticile pe care Putin le-a perfecționat. ”

Cât privește lansarea Mișcării România Împreună, politologul Cristian Pîrvulescu, invitat de Dezbaterea stiricurate.ro, spune că Mişcarea avea nevoie de mai multă forţă la lansare, în tumultul protocolului Parchetul General -  SRI. Faptul că au fost multe adeziuni în spaţiul virtual pentru noul partid nu e sufiecient. ”Politica nu se face în spaţiul virtual. Comunicarea pe Facebook este dominată acum de fake news şi de scandalul Cambridge Analytica. Domnul Cioloş nu este un polititician bun vorbitor, este un technician foarte bun, mai are de învăţat.” Mişcarea încearcă teroretic să ia voturi de la PSD, dar în realitate imaginea domnului Cioloş, fost comisar european, este mai degrabă de dreapta, deci ia voturi de la PNL, eventual de la USR”, spune Cristian Pîrvulescu. „La o confruntare directă, foarte puţini USR-işti vor rezista în dialog cu Cioloş despre probleme europene. Însă la alegeri, la noi, mobilizarea se face prin intermediul primarilor. Ori Mişcarea România Împoreună are zero primari. PSD şi ALDE, dacă nu se întâmplă nimic până atunci, vor domina alegerile europarlamentare din 2019.”