Preoţii din Bucureşti susţin vaccinarea: "Ne-am vaccinat şi copiii, şi nepoţii."

Maria Andries
Maria Andries
14 June 2018, 14:56 actualizat acum 3 ani
    Preoţii din Bucureşti susţin vaccinarea: "Ne-am vaccinat şi copiii, şi nepoţii."

Pe site-ul Ministerul Educaţiei a fost publicat în aceste zile un document în care Biserica Ortodoxă este acuzată că pune beţe în roate campaniilor de vaccinare. În document, se vorbeşte despre „propaganda negativă făcută de reprezentanţii Bisericii”.  Am încercat să aflăm părerile unor preoţi din Bucureşti, pe acest subiect.  

„Lumea-i împărţită, fiecare cu conştiinţa lui”, spune preotul Mihai Comanescu, de la Biserica Precupeţii Noi, din Sectorul 1. Slujeşte de 20 de ani aici şi are în grijă câteva sute de credincioşi. „Dar ştiţi, nu e o comunitate stabilă, ca la ţară. Lumea vine şi pleacă. Iar la biserică nu vin atât de mulţi”. Despre vaccinare, preotul Comănescu crede că ar trebui făcută. „Nu sunt specialist în problema asta, dar vaccinurile sunt esenţiale pentru sănătate”. Şi-a vaccinat copiii. „V-au întrebat enoriaşii dacă e bine sau nu să-şi vaccineze copiii?”. „Până acum, nu”.

„Părinţii hotărăsc”

La Biserica Sfântu Gheorghe Nou, de la Kilometrul Zero, din inima Bucureştiului, slujeşte părintele Vladimir Lapte. După ce se termină coada la spovedanie, răspunde şi la întrebările despre vaccinare. „Sigur că sunt de acord. Cum să nu se vaccineze copiii? Dar se previn atâtea boli! Eu, unul, mi-am vaccinat copiii. Părerile altora sunt ale altora. Ştiţi, e ca-n viaţă, unii mănâncă mai sărat, alţii mai puţin sărat”.

În Sectorul 6, la Biserica „Sfântu Nicolae”, Giuleşti-Sârbi, preotul paroh Vasile Streaţă susţine şi el că vaccinarea e bună. „Sunt de acord, de ce să nu fiu de acord? Copiii mei sunt mari, i-am vaccinat, acucm am nepoţi, şi ei, toţi vaccinaţi”. Enoriaşii nu i-au cerut sfatul despre vaccinuri, dintr-un motiv simplu: are mai mult persoane vârstnice în parohie: „Eu am principiile mele şi le respect. Biserica nu hotărăşte, hotărăsc părinţii în privinţa copiilor”.

Patriarhia: „Vocile particulare” nu sunt Biserica!

Acelaşi răspuns şi din cartierul Militari, de la preotul paroh doctor Ştefan Buchiu, care are cursuri şi la Facultatea de Teologie. La Biserica Adormirea Maicii Domnului, are câteva mii de enoriaşi. Niciunul, spune părintele Buchiu, nu l-a întrebat despre vaccinare. „În principiu, sigur că sunt de acord. Cum să fiu împotrivă? Vaccinurile au un rol pozitiv. Eu mi-am vaccinat copiii, le-am făcut vaccinurile toate. Nici nu s-a pus problema să fac altfel”.

Pe această temă, ne-a oferit un punct de vedere oficial purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Dacă au existat, din rândul clerului, reacţii împotriva vaccinării, atunci este vorba despre „pozițiile conjuncturale ale unor persoane care nu reprezintă punctul de vedere oficial și firesc nuanțat al Bisericii Ortodoxe Române”, spune domnul Bănescu. “Patriarhia Română s-a exprimat mereu favorabil și cu maxim discernământ față de vaccinarea în scop profilactic. În ultimă instanță, decizia este și trebuie să rămână a părinților, dar a unor părinți bine informați. Foarte bine informați!”

Redăm mai jos punctul de vedere integral transmis pentru Ştiricurate.ro de către  purtătorul de cuvânt al Patriarhiei:

“Mențiunea din documentul publicat pe site-ul Ministerului Educației Naționale referitoare la așa-zisa poziție potrivnică a Bisericii Ortodoxe Române față de vaccinare, este totalmente eronată. Sper că nu și rău intenționată, dar oricum inexplicabilă deocamdată. Cei care au introdus o asemenea mențiune au datoria morală și deontologică să o justifice în mod limpede, cu argumente care să se refere strict la poziția oficială a instituției Patriarhiei Române, nu la pozițiile conjuncturale ale unor persoane care nu reprezintă punctul de vedere oficial și firesc nuanțat al Bisericii Ortodoxe Române. Aceste persoane care au formulat public rezerve față de folosirea unor vaccinuri, și-au întemeiat probabil poziția pe realitatea incontestabilă a unor cazuri nefericite, victime ale efectelor secundare administrării acestora. Acest fapt nu îndreptățește însă acuzarea instituției Bisericii, instituție care ea însăși respectă și cultivă dreptul fundamental la liberă exprimare.
Patriarhia Romana s-a exprimat în repetate rânduri că nu se opune vaccinării! Există comunicate oficiale recurente în acest sens. Mesajul oficial al BOR a îndemnat și îndeamnă constant la adoptarea unei atitudini raționale, la necesara și atenta informare a părinților, care au ei înșiși această datorie, la un dialog permanent al acestora cu medicii, dar, foarte important, și la oferirea din partea autorităților a tuturor informațiilor referitoare la riscurile derivate din efectele secundare ale unor vaccinuri și la asumarea de către aceste autorități și de către firmele producatoare a consecințelor nefericite ce pot apărea uneori în urma administrării anumitor vaccinuri. 

Deloc în ultimul rând, există, de asemenea, și elementul fundamental al respectării libertății de conștiință a fiecărui om, drept absolut inalienabil.
Vocile particulare ale celor care se opun vehement vaccinării nu reprezintă poziția echilibrată a Patriarhiei Romane care s-a exprimat mereu favorabil și cu maxim discernământ față de vaccinarea în scop profilactic!

În ultimă instanță decizia este și trebuie să rămână a părinților, dar a unor părinți bine informați. Foarte bine informați!

 

Vasile Bănescu

Purtător de cuvânt al Patriarhiei Române”