Puşcăria lui Borcea, brăţară de aur

Maria Andries
Maria Andries
10 July 2018, 13:41 actualizat acum 3 ani
    Puşcăria lui Borcea, brăţară de aur

Înainte de a intra la închisoare, Cristian Borcea trăia într-un stres peste limitele suportabile. Primea colete de ameninţare, în care se aflau bombe cu ceas biologic. Era suficient să se uite la poza unei femei, dintr-o revistă sau de pe un poster, iar femeia rămânea însărcinată sau cel puţin era gata să reconsidere tot ce auzise la cursurile de planning familial.

Gratiile l-au apărat pe fostul şef de la Dinamo de hoardele de femei, care dezlănţuiseră Jihadul natalităţii asupra lui. Gardienii l-au păzit zi şi noapte, cu unele excepţii, de asaltul admiratoarelor furibunde. Detenţia nu numai că l-a salvat pe Borcea de la ruină prin pensie alimentară, dar i-a adus şi un profit bunicel. Firma controlată de el a avut afaceri cu penitenciarul unde era încarcerat.

Să se dea câte doi ani, să ajungă la toată lumea!

Până de curând , întâi făceai avere, apoi intrai la închisoare. Borcea salvatorul a rupt lanţul cauză-efect. De ce să faci afaceri numai în libertate, un mediu riscant, unde, în loc de pază şi protecţie, ai parte de concurenţă? Mai bine te îmbogăţeşti în siguranţă, la adăpostul închisorii.

Asta pare a fi noua reţetă românească de succes în business şi nu numai. Dar nu vă entuziasmaţi prea tare, e greu, tot mai greu să intri la închisoare, iar dacă te numeri printre cei puţini şi aleşi, e, practic, imposibil.

Încă două-trei modificări la Codurile Penale, precum cele recent votate în Parlament, şi meseria de procuror se va redefini cu totul. La parchete se vor amenaja ghişee, unde să fie procesate cererile de intrare la zdup, depuse de cetăţenii întreprinzători. Să vedeţi atunci cozi la DNA! Şi nu numai acolo, peste tot. Cum se va sprijini cineva de zid, se va aşeza lumea în spatele lui, crezând că se dă cu executare.

Concurs de admitere la „facultate”

Dacă n-ai o pilă, o relaţie, o cunoştinţă, poţi să aştepţi mult şi bine cu bagajele la uşă să fii arestat. Ministerul Educaţiei deja a compilat, că nu se mai spune plagiat, o programă de admitere în „facultăţi”. Credeţi că e suficient să furi? Păi, nu mai e. Trebuie să fii atent, dacă furi prea mult, te dau una, două afară din penitenciar. Sau, mai grav, nici nu te judecă, îţi resping dosarul, că are colţurile îndoite.

Păgubeşti statul? Foarte bine. Dar gândeşte-te întâi dacă nu cumva îi faci astfel un favor statului, îl scapi de povara unor terenuri, a unor imobile care-i ocupau degeaba spaţiul util din debara. Îţi plăteşti impozitele? Foarte rău. Cu atitudinea asta, măi băiete, n-o să ajungi cineva recidivist în viaţă. Nu aşa se dau tunurile mari, de trei ani, de cinci ani.

Miting în vărgat

Şi mai este şi proba interviului, ca să-ţi dea viză de şedere. Nu e suficient să recunoşti fapta, „declar pe propria răspundere că am dat în cap cuiva”, trebuie s-o şi probezi. Eventual, să organizezi şi o mică reconstituire, pentru un plus de credibilitate.

Pe treptele tribunalelor, inculpaţii le vor declara curioşilor de serviciu: „Am încredere în Justiţie, sunt vinovat şi o voi dovedi!”. Mitinguri în vărgat, contra abuzurilor statului paralel cu paralele, vor stârni ecou în pieţe: „Jos liba!” şi „Ne-am săturat cât nu ne-au anchetat!”. Iar deţinuţii, privind peste gard, vor replica înţelept: „Degeaba protestaţi acum, data viitoare să mergeţi la vot”.

Vom avea metri de alei

Românii din străinătate se vor întoarce în ţară pe capete, să câştige un ban mai uşor şi să-l paseze rudelor, scutit de impozite, dacă e peste 1.900 de lei.

Se va forma un adevărat val migrator, care îi va depune pe mal, pe 10 august, pe conaţionalii din diaspora, cu excepţia Cuminţeniei Pământului şi a celor care nu plătesc nota la restaurant.

Aceia vor rămâne în Spania. N-au de ce să vină, deoarece, odată intrat la închisoare, Borcea ştie, trebuie să faci consumaţie, ca la Bamboo. Să comanzi o şampanie, o dedicaţie. Iar şefii ANP îşi rezervă dreptul garantat de Constituţie de a-şi selecta clienţii.

Pentru a răspunde nevoilor crescânde ale populaţiei, Guvernul va construi penitenciare fără număr. Iar Ministerul Transporturilor va compune un masterplan, pentru alei de mare viteză şi pasaje subterane, care să lege penitenciarele între ele. Nu ne vor mai trebui autostrăzi. Practic, când ieşi din sistemul penitenciar, ieşi şi din ţară,  în Ungaria, în Serbia. În Costa Rica vecină. Îndrăzneşte să crezi.