VideoReportaj/Copilul din MagiCamp care vrea să se facă voluntar

Maria Andries
Maria Andries
29 June 2018, 10:35 actualizat acum 3 ani

Reportaj din tabăra MagiCamp

"Ne băteam cu pernele, înainte de culcare! O dată, am aşteptat o oră să plece voluntarul, să începem bătaia”. Raul e din Slatina şi a fost de trei ori în tabăra MagiCamp, pentru copii bolnavi de cancer. S-a îmbolnăvit de leucemie când era în clasa a patra. Acum a terminat a opta, a dat Evaluarea şi speră să intre la un liceu bun, unde „fac profesorii treabă” şi trec mai mulţi elevi Bac-ul.

Vrea să se facă inginer. Dar cel mai mult şi mai mult vrea să devină voluntar aici, la tabăra din Brăneşti, Dâmboviţa. Ăsta a fost primul lui gând, după ce a lăsat în urmă spitalele şi tratamentele. „Nu ştiu cum să explic, simţim că ne leagă ceva. Te simţi fericit, eşti printre prieteni şi râdem mult. Ai vrea să nu se mai termine tabăra. Să fie toată viaţa aşa”.

VideoReportaj/Copilul din MagiCamp care vrea să se facă voluntar

Legume curate pentru copii

Până să devină voluntar, Raul a vrut totuşi să-i ajute cumva pe copiii care trec prin ce-a trecut şi el. Aşa că şi-a convins părinţii să facă o seră. Acolo cultivă legume, le îngrijeşte singur şi le aduce împreună cu mama lui, Veronica. „Legumele de pe piaţă sunt pline de chimicale. Poate şi de la asta m-am îmbolnăvit, cine ştie? Am vrut să le aduc legume curate celorlalţi copii.” În transportul ăsta, a adus roşii şi castraveţi. Mai are dovlecei, vinete, ardei şi zarzavat.

Am început cu o găleată de ardei graşi”, povesteşte mama lui Raul. A adus-o bucătăresei de la Magicamp când fiul ei era în tabără. „Aşa s-a bucurat Doamna Polonic! Pentru atât de puţin. M-am gândit pe urmă, uite, nu suntem bogaţi, doar soţul lucrează, dar tot putem ajuta cu ceva. Nu trebuie să ai avere, ca să-ţi pese. Puţinul nostru era mult pentru alţii”.

Veronica spune că boala copilului a schimbat-o pentru totdeauna. Nu se mai plânge din orice. Priveşte viaţa altfel, o preţuieşte altfel. Păstrează în telefon o poză din spital, cu Raul şi colegii de salon, patru copii cu capetele chele complet, râzând. „Patru bile. Nu ştiu de ce râdeau ei atunci, spusese unul ceva...”

Ăsta e şocul. Întâi, te vezi neputincios în faţa cancerului. Apoi descoperi că şi tu poţi pune umărul contra lui.

VideoReportaj/Copilul din MagiCamp care vrea să se facă voluntar

Unii donează bani, alţii, timp

„Am primit ajutor de unde nu speram, chiar când nu mai aşteptam nimic, de la nimeni”, îşi aminteşte Veronica. Pe lângă banii pentru tratamente, copiii bolnavi au nevoie şi de –suport moral. Aşa a apărut ideea acestei tabere. Între timp, au fost făcute programe de tabără şi pentru copiii care au pierdut un părinte, BlueCamp, sau pentru copiii care au suferit arsuri grave, Connectiv.

În toate taberele, consilierea psihologilor şi recuperarea zâmbetului prin joc sunt primele pe lista de obiective. Terenul şi casa de la Brăneşti au fost donate de familia lui Vlad Voiculescu, cel care a creat reţeaua citostaticelor şi fost ministru al sănătăţii.

VideoReportaj/Copilul din MagiCamp care vrea să se facă voluntar

Tot ce s-a adăugat, de la pianul şi mobilierul din sala de jocuri până la căsuţa de jucărie din curte, reprezintă daruri, de la oameni sau de la firme. Până şi câinii au fost primiţi cadou de prin vecini. Anul ăsta, n-au venit prea mulţi bani, aşa că piscina unde se bălăcesc copiii încă n-are acoperiş.

Voluntarii permanenţi donează timp. Florenţa Ilie, de pildă, lasă uniforma de poliţist, îşi pune şorţ şi devine Doamna Polonic.

Psihologi voluntari se ocupă de copii şi de rudele lor şi în spitale „Unii părinţi se crispează când aud de psiholog. Dar îţi povestesc ore în şir prin ce trec, îţi povestesc ţie, un străin”, spune Melania Medeleanu, membru fondator al Magicamp.

VideoReportaj/Copilul din MagiCamp care vrea să se facă voluntar

Pentru familiile copiilor bolnavi, a fost pus pe roate MagicBox: colete trimise din toată ţara, cu rechizite, haine, jucării, alimente şi ce mai trebuie într-o gospodărie cu copii. Pe lângă spitale, în Cluj, Bucureşti şi Viena, au fost amenajate apartamente, unde rudele bolnavilor să stea, în perioada tratamentului. Prin MagicTicket, micii pacienţi şi familiile lor primesc o ieşire în oraş, la restaurant, la film sau la teatru.

Visul unui Magicamp de iarnă

„Sigur că ne-am dori să le oferim copiilor tot timpul anului astfel de tabere. Poate o să reuşim, într-o bună zi, să avem şi o tabără de iarnă”, spune Mihaela Călinoiu, directorul Magicamp. Proiectul s-a dezvoltat, dar tot nu are cum să facă faţă numărului mare de copii aflaţi în nevoie.

VideoReportaj/Copilul din MagiCamp care vrea să se facă voluntar

„Primim tot mai multe cereri pentru voluntariat.Ceea ce e foarte bine. Dar noi ne ocupăm doar de câteva sute de copii, pe când în ţară sunt mii şi mii de cazuri. Comunităţile ar trebui să acţioneze, să existe mai multe Magicamp-uri. Oricare dintre noi poate contribui cu ceva, cu o haină, o jucărie, o carte. Simplul fapt că ştiu că se gândeşte cineva la ei îi ajută pe aceşti copii”, crede Mihaela.  

În faţa focului de tabără, Raul aplaudă cot la cot cu ceilalţi copii, când vine tortul. „E chiar reuşit. Primul tort pe care l-am mâncat aici, în tabără, nu era chiar grozav. Dar, de la an la an, a fost mai bun”. Din perioada cea mai grea, Raul are amintirile cele mai fericite. Îşi aminteşte acea prăjitură, prima după mult timp, căldura cu care i-a fost oferită, şi-i aminteşte pe cei cu care a împărţit-o. Şi vrea, la rândul lui, să împartă.

VideoReportaj/Copilul din MagiCamp care vrea să se facă voluntar