Radu Herjeu, membru CNA: „Aș mări limita superioară a amenzilor pentru derapaje la 1 milion de lei. Sau poate aș obliga moderatorul să-și ceară scuze, ar fi mai de impact.”

cristian.coman
12 March 2018, 14:36 actualizat acum 3 ani

 

„CNA este o instituție rămasă la începutul anilor 2000, ca structură, ca organizație”, spune Radu Herjeu, membru al CNA. „După ce am fost jurnalist 21 de ani, m-am trezit în CNA criticat pentru lucruri care nu-mi stăteau în putere. Într-o postare recentă, Radu Herjeu scria pe propriul blog: „Încep prin a mărturisi că sunt relativ dezamăgit, pentru că s-a dovedit că e mult mai greu să miști dinăuntru lucrurile decât e să comentezi dinafară.  Pentru că nu am reușit să realizez nici jumătate din ce mi-am propus atunci când am acceptat această funcție.” Radu Herjeu afirmă la Dezbarea stiricurate.ro că în presă există o involuție, că „miciuna este acum principala manipulare, cea mai grosolană și cea mai facilă”.

Faptul că nu e cvorum la multe dintre ședințele Consiliului, că mulți lipsesc, nu ar fi premeditat, mai ales că absenții sunt de multe ori din părți diferite ale spectrului politic, afirmă Herjeu. Pe de altă parte, dezechilibrul din dezbateri și acuzațiile făcute fără ca acuzatul să poată interveni, aceasta este marea problemă, care nu ține de nivelul sancțiunilor, ci de responsabilitatea oamenilor de televiziune, responsabilitate care nu prea mai există, spune Radu Herjeu la Dezbarerea stiricurate.ro. 

„Înainte de a fi membru CNA, pe mine mă îngrozește și că există români care s-au uitat de mii ori la televiziunea care a dat în buclă imaginile cu crima de la metrou. Data viitoare, aceste televiziuni vor face la fel. Pentru că ce au câștigat din publicitate e mult mai mult decât nivelul sancțiunii”. „Dacă limita superioară a amenzilor pentru derapaje ar fi 1 milion de lei, probabil că televiziunea s-ar gândi de două ori… Aș mări limita superioară a amenzilor pentru derapaje la 1 milion de lei. Sigur că nu se pune problema să se dea această amendă, dar măcar ca idee, te gândești de două ori ca televiziune. Dar nicio formă coercitivă nu va reuși până când nu există responsabilitate profesiei. Poate ar fi bine să existe sancțiunea ca moderatorul să-și ceară scuze, ar fi o sancțiune cu mai mult impact față de amendă. ”