Revoltă în sistemul de probaţiune: “Colile pentru rapoarte le cumpărăm din banii noştri"

Maria Andries
Maria Andries
12 July 2018, 10:21 actualizat acum 3 ani

Interviu cu Crina Mocanu, preşedintele Sindicatului Naţional al Consilierilor din Sistemul de Probaţiune

O grevă în sistemul de probaţiune înseamnă, printre altele, blocarea dosarelor de eliberare condiţionată, explică preşedintele sindicatului. „Dacă nu le pasă de noi, sper să le pese de cei care vor fi ţinuţi în închisoare peste termen. Nu cred că-şi permit să-i ţină prea mult. Asta ar însemna privare de libertate”.  

Consilierii de probaţiune sunt cei care verifică eliberaţii condiţionat, inclusiv condamnaţii VIP, precum Gigi Becali şi Adrian Năstase.

Probaţiunea este o soluţie pentru a scădea aglomeraţia din închisori, soluţia ieftină: un condamnat în probaţiune costă statul 62 de lei lunar, un condamnat în detenţie – 3000 lei lunar. Deşi o invocă foarte des, în realitate, Ministerul Justiţiei pare să ignore această soluţie aproape cu desăvârşire.  Direcţia Naţională de Probaţiune are prea puţini agajaţi, dotări precare şi nu achită sporuri şi drepturi salariale prevăzute în lege.

În România există 550 de consilieri de probaţiune, necesarul estimat în 2016 de MJ fiind de 1.200 de consilieri. Cei 550 s-au ocupat anul trecut de 100.000 de dosare. Media europeană este de un consilier de probaţiune la 40 de dosare, o medie de cinci ori mai mică decât la noi, un consilier la aproximativ 200 de dosare.

„Pentru ministrul Toader nici nu existăm”

„Cu domnul ministru Tudorel Toader, am avut doar două întâlniri de-a lungul timpului. Cred că nici nu existăm pentru dumnealui”, spune Crina Mocanu, preşedintele Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune. „Domnul Toader nu respectă o decizie a Curţii Constituţionale, al cărei membru a fost. Şi asta spune totul despre un om”.

Este vorba despre sporuri (de suprasolicitare neuropsihică, de confidenţialitate, de condiţii vătămătoare de muncă) şi despre alte drepturi salariale pe care consilierii de probaţiune le au de încasat din anul 2015, conform legii.  Fiecare consilier de probaţiune ar trebui să primească, lunar, în plus, între 500 -1000 lei. Salariul mediu al unui consilier din DNP este de 3000 de lei.

„Nu sunt măriri de salariu, ci drepturi care ni se cuvin şi care ne-au fost refuzate din pricina unor calcule greşite”, spune Crina Mocanu. „Nu înţelegem de ce nu s-a rezolvat această problemă, când ministrul Justiţiei a trimis un ordin încă din mai. E o problemă care poate fi rezolvată în două ore, nu în două luni, dar Direcţia Naţională de Probaţiune ne tot amână”.

„Deputaţii nu ştiu exact cu ce ne ocupăm”

Această meserie a fost introdusă în 1999 în sistemul judiciar românesc. Pot deveni consilieri de probaţiune persoane cu studii superioare, drept, ştiinţe socio-umane, medicină. Misiunea lor este de a menţine legătura dintre sistemul judiciar şi condamnaţii cu suspendare sau eliberaţi condiţionat, care mai aveau de ispăşit peste doi ani din pedeapsă.

Tot consilierii de probaţiune se ocupă de referatele pentru eliberarea condiţionată sau pentru aprobarea ieşirii din ţară. „Ne ocupăm şi de minori, şi de majori, de condamnaţi pentru corupţie, pentru trafic de droguri, omor, pornografie infantilă, tâlhărie. Sunt tot mai multe sarcini care ne revin. La un moment dat, deputaţii au vrut să ne dea în grijă şi de brăţările electronice. Le-am explicat cu ce ne ocupăm, cu schimbarea comportamentală. Nu suntem agenţi de pază, nu suntem înarmaţi, nu avem pregătirea necesară pentru intervenţie, în caz că fuge condamnatul”, spune liderul de sindicat, care lucrează din 2002 la DNP.

„Ne-am trezit cu un topor la uşă”

„La început, funcţionam pe lângă tribunale şi atunci aveam la dispoziţie mai multe mijloace de a ne face meseria. Din orgoliul unui director, în 2013, am fost reorganizaţi şi acum funcţionăm separat”. Cele 42 de servicii din cadrul DNP au sedii închiriate.

Serviciul din Bucureşti se află într-o clădire din Piaţa Romană. „Avem o imprimantă  la 40 de oameni”, spune şefa de sindicat. „La imprimanta asta scoatem rapoarte care ajung pe masa judecătorilor. Colegii de la celălalt etaj urcă să imprime rapoartele. La serviciile din ţară, colegii cumpără colile A4 din banii lor. Creioanele, pixurile, la fel”.

Sediile serviciilor de probaţiune nu sunt păzite. „Iar cei de care ne ocupăm nu sunt toţi calmi. Unii sunt recalcitranţi. Iar aceştia fac scandal. O dată, un condamnat a venit cu toporul aici şi l-a lăsat la uşă”.

 Consilierii de probaţiune din mai multe servicii din ţară şi din Bucureşti se pregătesc de grevă generală: „Am anunţat Ministerul Justiţiei şi DNP că intrăm în grevă de avertisment. Dacă nu primim un răspuns concret la cererile noastre, de săptămâna viitoare, organizăm grevă generală”, spune Crina Mocanu.