Alina Mungiu Pippidi: Mesajul ăsta cu corupția - dacă îi bagi pe unii în pușcărie, se rezolvă totul - este un mesaj radical populist

Oana Tonca
17 May 2018, 16:00 actualizat acum 3 ani

Buna guvenare nu se poate face doar cu anticorupție, spune Raportul 2018 al Societății Academice din România. SAR avertizează asupra eșecului campaniei anticorupție în cazul în care accentul nu se mută pe prevenire și pe funcționarea instituțiilor, fără ca reprimarea  corupției să fie afectată. Alina Mungiu Pippidi spune la Dezbaterea Stiricurate.ro: „Și mesajul ăsta cu corupția - dacă îi bagi pe unii în pușcărie, se rezolvă totul - este la fel de populist, este un mesaj radical populist. Numai câțiva oameni sunt de vină! În realitate sunt mulți oameni de vină. Structura asta pe care am descris-o eu necompetitivă, să limitezi concurența și să câștige numai unii, există în România în interiorul tuturor profesiunilor. Și oamenii care vor să facă ceva trebuie să se organizeze, în profesiunile lor trebuie să deschidă competiția. Nu numai să-și închipuie că dacă vin în Piața Victoriei la demonstrație, se va schimba ceva. Bine fac că vin, dar nu e suficient.”.

Iar presa trebuie să fie o presă critică, dar mai ales avizată. Nu cu actori ascunși, cu interese în politică sau în servicii. Pe de altă parte, consumatorii, oamenii care sunt beneficiarii serviciilor pot avea un cuvânt de spus chiar în buna guvernare. Adică să fie consultați în timp real și să se țină cont de ce spun ei. „Una dintre soluții, o cale simplă când ai un guvern care este incompetent și nu are destule informații și să zicem că vrea să crească salariile la un spital, dar el nu este în stare să știe cât câștigă oamenii ăia din spital acum și pentru că guvernul nici adresă de email nu are, așa este de incompetent, și vreau să cresc salariul și din greșeală îl scad și iese un scandal enorm. Atunci nu e mai simplu să întreb înainte? Atunci asta ar fi soluția, construirea unui mecanism de consultare, unul dintre fundamentele bunei guvernări modern, a consulta lumea, ai online. La primărie, oriunde, pune un sondaj online, toată lumea are un smartphone, oricine poate să-i transmită Gabrielei Firea părerea lui. Poți să faci tot timpul ca un referendum online, poți să auditezi serviciile publice online, și ăsta e un mod care ajută și Guvernul. Într-o zi o să se ajungă la vot și ai să capeți părerile astea, mai bine le capeți înainte și ai cum să îți ajustezi politicile”, spune Alina Mungiu Pippidi.

Scandalul permanent dintre decidenții României de azi este una dintre cele mai importante probleme care trebuie depășită rapid, așa cum este disputa dintre președinte și prim-ministru. Nimeni nu face compromisuri pentru a putea coopera. Instabilitatea reduce foarte mult capacitatea administrativă a Românei. Ori alegeri anticipate, ori se așază la masa împreună. „Aștept acum să vedem dacă oamenii ăștia reușesc să se omoare unul pe alții, încă două-trei luni după care o să facem un apel să se adune în jurul unui factori de consens. Nu au decât să se omoare pe celelalte, dar chestiile astea administrative trebuie să le rezolvăm. Unele lucruri care țin de buna guvernare și de capacitatea statului trebuie să le agreăm în comun. Dar asta nu se poate când rezolvăm compeția politică băgându-ne la închisoare unii pe alții”, spune Alina Mungiu Pippidi, președintele fondator SAR și unul dintre semnatarii Raportului SAR 2018 la Dezbarerea stiricurate.ro.