Salem, județul Prahova. Cu politicienii la cele sfinte, pregătiți de referendum

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
26 September 2018, 12:00 actualizat acum 3 ani
    Salem, județul Prahova. Cu politicienii la cele sfinte, pregătiți de referendum

Luni, 24 septembrie. Ultima zi de vară din anul acesta. 30 de grade. Înspre munte probabil doar vreo 25.

Un frumos început de săptămână, cu spor, pentru biserica din Bănești, care a găzduit o întâlnire pe tema referendumului de pe 6-7 octombrie, cu drept-credincioși, strâmb-politicieni și, evident, reprezentanți ai clerului ortodox care nu-și pot imagina cum ar fi să sufere o astfel de rușine – înfrângerea binomului bărbat-femeie.

Cu asta, legenda neimplicării Bisericii în politică, în care oricum nu mai credea nimeni de multă vreme, s-a prăbușit oficial, marcând pe hartă o premieră explicită – cine nu e cu noi e împotriva noastră, suntem un bloc, un grup de cetățeni vigilenți, care vânează din fața altarului orice vrăjitoare care l-a luat pe NU în brațe sau, și mai subversiv, pe BOICOT.

(Pentru cine nu știe, Bănești e o comună de lângă Câmpina, unde tot într-un septembrie tragic, în anul 1913, se mai prăbușea ceva – aparatul de zbor al lui Aurel Vlaicu, care a suferit un infarct în timpul tentativei sale de traversare a Carpaților).

Ministrul Mediului, Gabriela Gavrilescu de la ALDE, a participat la întrunirea propagandistă, știindu-se bine faptul că de ograda ei ține și mediul familial. De altfel, toate partidele și-au trimis oamenii locului la biserică, în afara USR-ului. Anul 2018 și vrăjitoarele nu au dispărut, se pare, și cu atât mai puțin cei care le vânează. De fapt, ei sunt cei care le reinventează, în întruniri tulburi din spații sacre (pentru unii) și anacronice (pentru alții). Demonii trebuie resuscitați și repoziționați, pentru ca lupta împotriva lor să capete sens și să poată fi justificată și valorificată.

Mesajul e simplu și înfricoșător: ”Povestea asta cu familia e gravă dacă am ajuns noi s-o discutăm tocmai din biserică. Noua ordine care se impune la nivel mondial va fi vrăjitoria noastră de casă – descântecele familiei netradiționale care trebuie combătute cu salvie fumegândă și rugăciune”.

O bilă albă pentru PR managerul evenimentului. E o mișcare puternică, bolborositoare. Marginile clare se decupează însă, lucrurile se amestecă fatal. Ca în cazanul unor contra-vrăjitori, care se validează între ei la nesfârșit, cu vrăji de descurajare și demoralizare.

Monumentul lui Vlaicu, omul însurat cu avionul lui ca un dragon subțire, se clatină și el puțin – simbol al pățaniilor oamenilor cu mințile deschise într-un tărâm învăluit în cețuri.

Foto: campinatv.ro