Şase ani. Aproape şapte

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
06 June 2018, 10:19 actualizat acum 3 ani
    Şase ani. Aproape şapte

Dintre toţi fugarii care intră în pământ când sunt căutaţi, Elena Udrea e cea mai curajoasă. Aşa pare cel puţin, de la un continent şi un ocean distanţă. Jumătăţile de adevăr şi misterul întreţinut ridicol, într-un joc cu presa şi, desigur, cu justiţia, nu mai sunt de multă vreme fascinante, ci doar enervante şi plictisitoare. Până şi tupeul se plafonează, dacă durează o eternitate.

Clişeele – plaja exotică şi tot ce înseamnă ea: relaxare, nepăsare, calypso sí, trabajo no, resursele necesare subînţelese pentru a duce o astfel de viaţă – toate devin simpliste şi caraghioase după verdictul de ieri. Şase ani cu executare, decizie definitivă în privinţa Elenei Udrea, în dosarul „Gala Bute”. Între mult şi puţin, majoritatea ar spune corect.

Ascunzătorile la suprafaţă sunt nişte sfidări cu dus şi întors. Fostul ministru al Turismului încă zâmbeşte superior, pentru că regula proximităţii se aplică, probabil, şi în cazul sentinţelor date în contumacie. Lumea devine însă din ce în mai mică, iar în curând va fi un glob de cristal, care va înfăţişa cum ninge pe o plajă din America Centrală.

Şapte ani a durat descâlcirea unui dosar complicat şi ramificat, cu personaje puternice. Să nu uităm nici de pedeapsa primită de Rudel Obreja, 5 ani cu executare, după cum nici Netflix n-ar trebui să-l neglijeze dacă se apucă să spună în imagini povestea blondei. (Atenţie, glumă! El merită un serial separat).

Şapte ani care au meritat şi nu prea aşteptarea. Satisfacţia e oarecum incompletă pentru că din peisaj lipseşte cineva. La prima vedere poate nu-ţi dai seama cine, e ca atunci când vrei să spui ceva, cuvintele îţi stau pe limbă şi totuşi nu poţi articula ideea. E cineva care se ascunde mult mai la suprafaţă ca Elena Udrea. Ai o senzaţie de membru ciuntit, de îngheţată topită în cornet şi căzută pe caldarâm.

Apoi iei Gazeta Sporturilor, publicaţia de la care a început tornada transformată în furtună tropicală. Şi vezi fotografia de pe pagina întâi. Te simţi lămurit şi te mai cuprinde un val de speranţă.

O iei ca pe o promisiune.