Scandalul înregistrărilor cu procurori DNA – subiectul principal al săptămânii 12-17 februarie

Claudiu Saftoiu
16 februarie 2018, 12:33 actualizat acum 2 ani
    Scandalul înregistrărilor cu procurori DNA – subiectul principal al săptămânii 12-17 februarie

Întors din vacanța de iarnă tradițională, președintele României, Klaus Iohannis, a tranșat joi, 15 februarie, scandalul iscat în jurul procurorilor DNA. Într-o conferință de presă ținută la Palatul Cotroceni, șeful statului, bronzat, relaxat și destins în relația cu jurnaliștii, a calificat situația într-o frază: ”Nişte penali fac o încercare disperată şi jalnică să atace şi să discrediteze DNA”.


Iohannis a apărat poziția Laurei Codruța Kovesi, a mărturisit sincer că nu vede nici un motiv de revocare a procurorului șef DNA. Mai mult, a afirmat că nu a urmărit înregistrările cu procurorii din Ploiești, publicate de televiziuni care aparțin unor persoane cu probleme penale, și s-a arătat încrezător că ministrul Justiției, Tudorel Toader, va lua cea mai bună decizie, după prezentarea în Parlament a rapoartelor privind activitatea Ministerului Public, a DNA și DIICOT.


La rândul lui, ministrul Justiției a declinat o eventuală decizie personală politică, în ceea ce privește revocarea procurorului șef al DNA, și a anunțat că va prezenta joi, 22 februarie, un raport privind problemele semnalate în interiorul Ministerul Public.


Intervenția președintelui vine după ce, timp de cinci zile, începând de duminică, 11 februarie, în mass-media au apărut înregistrări făcute de fostul deputat Vlad Cosma, denunțător și inculpat de DNA, cu procurori din DNA Ploiești, care l-ar fi determinat să producă probe false, pentru ca fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, să fie incriminat și trimis la închisoare.
Înregistrările au fost preluate de o mare parte a presei și au suscitat un val de reacții din rândul clasei politice, al analiștilor și comentatorilor politici.


DNA a exclus, prin comunicate de presă succesive, ”fabricarea de probe false” de către procurorii DNA și a organizat la o conferință de presă la care a participat șeful DNA Ploiești, Lucian Onea. Acesta a infirmat toate acuzațiile aduse de Vlad Cosma, denunțător în nu mai puțin de 12 dosare, având calitatea de martor protejat. Urmare a înregistrărilor difuzate cu acordul lui Vlad Cosma, Onea a anunțat că procurorul de caz i-a retras calitatea de martor protejat fostului politician.


Conferința de presă a procurorului Onea a constituit un al doilea punct de sprijin, în construirea atacurilor la comportamentul procurorilor anti-corupție, considerat ”abuziv”.
Reacția DNA a culminat cu organizarea în premieră a unei conferințe de presă de către procurorul șef, Laura Codruța Kovesi. Timp de peste două ore, pe 14 februarie, Kovesi a răspuns tuturor întrebărilor puse de ziariști. Și-a apărat fără excepție toți procurorii de caz aflați în activitate. A menționat că au fost luate măsuri corective și se vor mai lua, cu privire la deficiențe probate în munca unor procurori anti-corupție din DNA. Șefa DNA a declarat că nu are motive să demisioneze și că nu va intra în politică, după terminarea mandatului.

Au urmat critici virulente, după conferința de presă susținută de Kovesi.


Ca o premieră în justiție, inculpatul-fugar Sebastian Ghiță, aflat în Serbia de peste 10 luni, i-a făcut plângere penală procurorului șef al DNA, acuzând-o de abuz în funcție, prin imixtiunea în activitatea și deciziile procurorilor de caz din DNA.


Scandalul procurorilor DNA a împărțit taberele și în presă


Entitățile de presă care au preluat în regim de exclusivitate înregistrările incriminatorii cu procurorii din Ploiești au fost Antena 3 și România TV. Jurnaliștii și comentatorii prezenți în studiourile televiziunilor menționate au conotat negativ apărările publice ale DNA.


Pe de altă pare, televiziuni precum Digi 24 și Realitatea TV au optat pentru prezentarea in extenso a pozițiilor DNA și ale reprezentanților acestora, acordând atenție comentatorilor și analiștilor care s-au situat pe poziția de apărători ai DNA și ai sistemului de justiție.


Presa online a abordat echilibrat dezbaterea publică din jurul înregistrărilor lansate duminica trecută. Ziarele online au reflectat pe larg declarațiile actorilor implicați.


În afara televiziunilor care au accentuat prin burtiere semnificația unor puncte de vedere, în dauna altora, presa română a parcurs credibil și echidistant săptămâna politică din România, în intervalul menționat.


Site-ul Știri Curate.ro a agregat zi de zi informațiile relevante din jurul scandalului înregistrărilor cu procurori și a oferit - într-un singur loc - analize sintetice ale subiectelor celor mai importante ale zilei, preluate de un număr mare de surse media.