Scenarii cu Dragnea în turul trei

Maria Andries
Maria Andries
08 January 2019, 18:20 actualizat acum 2 ani
    Scenarii cu Dragnea în turul trei

Și fără candidat, PSD poate câștiga prezidențialele. Trebuie doar să-și convingă primarii de asta

PSD nu are încă un candidat desemnat pentru prezidențiale, detaliu jenant care nu-i împiedică pe membrii partidului să facă planuri.

Ecaterina Andronescu insistă că eventualul candidat, deși fără chip, nume și alte asemenea posesiuni, “are toate șansele nu numai să intre în turul doi, dar chiar să câștige”. Ministrul Educației își întemeiază estimarea optimistă pe “dimensiunea pe care PSD o are în electorat“. La urma urmei, nu contează cine candidează, contează cine guvernează.

“Momentan, putem să vorbim doar despre scenarii posibile”, precizează doamna Andronescu. Firește, pentru că momentan nu se știe încă prin ce metodă, ordonanță de urgență?, victorie la puncte în completul de cinci?, își va dovedi Liviu Dragnea încrederea în statul de drept.

Strugurii acri, momentan

Guvernul Dăncilă – Dragnea încă n-a decis dacă să riște și să meargă pe mâna Justiției, mână care s-ar putea dovedi interminabilă. Sau să mizeze pe încheietura scurtă, dar flexibilă a lui Tudorel Toader.

E doar o chestiune de timp până când PSD va depăși această dilemă doctrinară și până când va rezolva, momentan, cel puțin, problemele personale ale liderului său.

E doar o chestiune de timp până când se va întruni acel Comitet Executiv Național care va proclama candidatura lui Liviu Dragnea la prezidențiale. Și e o chestiune de câteva luni până când Dragnea va termina cursa, momentan, pe locul doi sau trei. Ei, și? Cotroceniul e doar o chestiune de orgoliu pentru cel mai puternic partid din România. Câtă vreme controlează Parlamentul și Guvernul, PSD se poate hârjoni la TV de-a șoarecele, scenariul și pisica.

Îndrăznește să crezi în morcov!

“Dimensiunea pe care PSD o are în electorat” nu depinde nici de elocința doamnei Andronescu, nici de cazierul lui Liviu Dragnea, nici de raționamentele la foc automat emise de deputați-mitralieră. Dimensiunea asta depinde de stâlpii PSD în teritoriu: primarii. La ultima măsurătoare, adică la referendumul pentru redefinirea familiei, dimensiunea asta atingea în jur de 20 și ceva la sută prezență la urne. Un procent modest, pentru un tur costisitor de forță organizatorică.

Nu valsul frivol cu sondajele de opinie, ci acest eșec sec, prin neprezentare arată “toate șansele” pe care le-ar avea candidatul PSD la prezidențiale.

Guvernul Dăncilă-Dragnea a încheiat 2018 inventând tot felul de morcovi bugetari, doar-doar primarii urnesc iar căruța. Așa a apărut din traista Finanțelor un misterios fond de investiții locale, de 10 miliarde, lei, euro, nu contează, portocalii să fie și cu rădăcină pivotantă.

Liderii PSD de la centru nu se mai adresează de mult electoratului. Nu mai au timp de mondenități cu poporul. Toate mesajele lor vizează direct și fără menajamente coarda sensibilă a primarilor. Primari cu salarii dublate, triplate, dar neîncasate cu lunile. Primari care bat degeaba drumul la București, după praful de pe toba fondurilor. Primari care au guri de hrănit, nu procurori de domesticit.  

Anunțul Ecaterinei Andronescu, despre cum va câștiga PSD președinția, calificându-se automat în turul trei, e încă o ilustrată triumfalistă, expediată de centru către orașe și sate. Un mic act de propagandă internă, care confirmă deruta de la baza piramidei social-democrate.

Problema urgentă a PSD-ului nu e atât lipsa candidatului, cu nume, prenume, față și profil. Cât fronda agenților electorali tradiționali din teritoriu.

“Dimensiunea în electorat” nu înseamnă nimic fără capacitatea PSD-ului de a scoate acest electorat la vot.

Judecând după scorul de la referendum, candidatul fără chip și fără miros de usturoi al social-democraților va avea un adversar neașteptat, chiar din propria lui tabără: absenteismul.