Sediul Guvernului

23 mai 2018, 17:46 actualizat acum 2 ani

 

 

Aşa cum s-a arătat, în noaptea de 13/14 iunie 1990, în sediul Guvernului au fost conduse pentru verificări mai multe persoane reţinute de forţele de ordine în zona Piaţa Victoriei, dintre care un număr de 28 persoane au fost lipsite de libertate în incinta clădirii pe tot parcursul nopţii: Anghel Gheorghe (CNP:

 

*************), Anghel Nicolae (CNP: *************), Angyal Zoltan (CNP:

 

*************), Bălăşoiu Ana (CNP: *************),  Botezatu Ion (CNP:

 

*************), Brânzan Ilie (CNP: *************), Carlan Gheorghe (CNP:

 

*************),    Cătuneanu   Alexandru    (CNP:                               *************),                    Cernescu

 

334/1979

 

Mihai         Lewis(CNP:          *************),         Cornescu                       Dumitru                 (CNP:

 

*************), Costache Gheorghe (CNP: *************), Dragic Augusta -

 

Valeria  (CNP:  *************),  Gheorghe  Nicolae  (CNP:  *************),

 

Gîju  Călin  (CNP:  *************),  Grigore  Vasile  (CNP:  *************),

 

Ionescu     Gheorghe       (CNP:      *************),       Lupu                  Gheorghe       (CNP:

 

*************),  Miklos  Arnold  -  Arpad  (CNP:  *************),  Mustață

 

Tamara (CNP: *************), Petrina Liviu (CNP: *************), Răducu

 

Florea (CNP: *************), Rădulescu Ioan (CNP: *************), Scripa

 

Lucian (CNP: *************), Stoian Elena (CNP: *************), Stoica

 

Angelica (fostă Gheorghe)  (CNP:  *************),  Vasile Gheorghe  (CNP:

 

*************), Vochin Grigore (CNP: *************) şi  Zega Aristide -

 

Mihail (CNP: *************).

 

Cu excepţia numitei Bălăşoiu Ana, care în cursul dimineţii de 14.06.1990, a reuşit să fugă, precum şi a numiţilor Dragic Augusta - Valeria şi Rădulescu Ioan, care au fost lăsaţi să pleceîn cursul dimineţii, toate celelalte persoane reţinute au fost duse în ziua de 14.06.1990 la U.M. 0575 Măgurele şi Băneasa, iar numitul Petrina Liviu la sediul organelor de poliţie, de unde a fost apoi eliberat.

 

De remarcat este faptul că, spre deosebire de celelalte instituţii în incinta cărora au fost ţinute în noaptea de 13/14.06.1990 mai multe persoane, sediul Guvernului nu a fost niciun moment atacat.

 

Reţinerea şi agresarea acestor persoane în sediul Guvernului, s-a făcut cu ştiinţa celor aflaţi în sediu (preşedinte, prim ministru şi alţi lideri ai F.S.N), care nu numai că nu au pus capăt acestei situaţii, dar chiar şi-au exprimat poziţia, afirmând că “Îmi pare rău că nu v-am omorât”, respectiv Iosif Dan (decl. p.v. Neagu Dănuț), care de altfel, a şi făcut anchetă cu cei reţinuţi, tratându-i ca pe nişte infractori (decl. p.v. Popescu Ciprian Marius). De asemenea, potrivit declaraţiei persoanei vătămate Stoian Valentin Adrian, Dan Iosif a coordonat întreaga activitate, dând ordine militarilor şi subofiţerilor M.I.

 

Sediul Guvernul, a reprezentat un centru de detenţie şi de triere pentru persoanele reţinute în zona Piaţa Victoriei de către militarii din dispozitivul de pază al sediului Guvernului, dar tot aici au fost aduse de către mineri în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, persoanele ridicate de aceştia din sediul Institutului de Arhitectură: Lorber Silvana - Ioana (fostă Anghel) (CNP: *************), Roncea Victor - Alexandru (CNP: *************) şi Sfârghiu Dania - Victoria (fostă Sasu) (CNP: *************),

 

335/1979

 

De asemenea, la sediul Guvernului au fost aduse de către mineri în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, persoanele ridicate de aceştia din sediul Asociaţiei 21 Decembrie: BarbuAdrian (CNP: *************), Leahu Valentin (CNP: *************) şi Neagu Dănuț (CNP: *************). Întrucât Barbu Adrian şi Neagu Dănuț aveau grave probleme de sănătate, primul având afecţiuni cardiace, iar cel de-al doilea fiind operat la rinichi, au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă pentru a primi îngrijiri medicale, de unde au fost externaţi în jurul prânzului. În ce priveşte pe numitul Leahu Valentin, acesta a fost dus mai departe la Băneasa, unde a fost ţinut fără vreun document legal până la data de 16.06.1990.

 

În cursul dimineţii zilei de 14 iunie 1990, la sediul Guvernului au fost aduse, pentru verificări şi alte persoane reţinute de forţele de ordine în zona centrală, acestea fiind suspectate că ar fi participat la acţiunile violente din seara precedentă: Ioniţă Marian (CNP: *************), Popescu Ciprian Marius (CNP: *************) şi Stoian Valentin Adrian (CNP: *************).

 

Pe tot parcursul zilei de 14.06.1990, minerii au continuat să ducă în sediul guvernului şi alte persoane reţinute de aceştia în diferite zone ale Capitalei: Drăgan Florin Corneliu (CNP: *************), Dumitrescu Jelea Radu (CNP: *************) şi Savonea Gelu - Stelian (CNP: *************).

 

Vă prezentăm listele complete din dosarul 47/P/2014, Dosarul Mineriadei 13-15 iunie, cu  numele persoanelor capturate de pe străzile Bucureștiului de polițiști, mineri și muncitori - oameni de bine.