Sentința pentru Dragnea, contrată cu mitingul ceaușist PSD

Claudiu Saftoiu
07 iunie 2018, 21:16 actualizat acum 2 ani
    Sentința pentru Dragnea, contrată cu mitingul ceaușist PSD

Mitingul anunţat de PSD, pentru sâmbătă, 9 iunie, pe însearat, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, este o batjocură la adresa membrilor de partid social-democraţi. Îndeobşte oameni serioşi, disciplinaţi, cu un comportament social conformist, venind din toate zonele societăţii, membrii de rând ai PSD sunt aduşi cu forţa la Bucureşti, la un eveniment ceauşist, pentru a-l apăra de mâna legii pe un singur om: Liviu Dragnea. Un clip video motivaţional produs de PSD propune câteva predicate: "Ne-au ascultat telefoanele şi noi am acceptat"; "Au ameninţat guvernarea şi noi am tăcut"; "Am tăcut destul. Acum vom vorbi şi noi"; "Dacă-ţi pasă, vino în stradă". Ce legătură au aceste afirmaţii, cu oamenii de rând, fie ei membri de partid, sau nu ? Niciuna.

 

Rostul mitingului PSD – intimidarea justiţiei în aplicarea legii penale

La modul general, mitingul PSD este considerat un răspuns la ”abuzurile” instituţiilor statului, dar bătaia clară este doar spre actul de justiţie. Practic, zecile de mii de oameni care vor ajunge la Bucureşti, în cămăşi albe, sunt asmuţite de Liviu Dragnea şi de Călin Popescu Tăriceanu să certe şi să intimideze corpul profesional al magistraţilor români. De ce? Pentru că îi judecă în penal pe liderii formaţiunilor politice, pentru că dă sentinţe de corupţie la nivel înalt şi pentru că îi bagă la puşcărie pe corupţi cu gulere albe.

Ziua de 8 iunie e mai importantă pentru Dragnea, decât ziua mitingului

Mitingul este programat la doar o zi, după ce Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie (ICCJ) va pronunţa vineri, 8 iunie, sentinţa definitivă în cazul lui Liviu Dragnea, privind angajările fictive de la Teleorman, făcute în cârdăşie cu fosta soţie, Bombonica. Cazul este bine ştiut. Posibilitatea ca Dragnea să primească 7 ani de puşcărie cu executare este destul de mare. Spun asta, fiindcă Bombonica, fosta doamnă Dragnea, l-a îngropat deja adânc pe fostul soţ, plătind la stat prejudiciul creat prin angajările fictive la partid a unor salariate de la Protecţia Copilului Teleorman. Ei bine, tocmai plata prejudiciului dovedeşte existenţa acestuia. Iar prin confirmarea indirectă – plata prejudiciului – a unei daune produse statului român, de către familia Dragnea, se confirmă existenţa unei fapte penale, pentru care sunt aplicate sancţiuni clare, ca lumina zilei. În mod normal, pe o analiză simplă a dosarului, completul de judecată nu poate decât să constate fapta penală şi să o sancţioneze, pe cale de consecinţă. Acesta este motivul real al organizării marii adunări pesediste din weekend – intimidarea justiţiei, în cazul Dragnea. Sentinţa ICCJ nu este definitivă, va urma apelul. De aceea, presiunea politică pe completele de judecată trebuie ţinută constant. Să ținem pumnii judecătorilor români, pentru o dreaptă judecată.

Atmosfera mineriadelor din anii ’90 revine la Bucureşti, prin contra-mitingul #rezist, organizat simultan peste mitingul PSD

Dacă mitingul PSD nu e de fapt un miting, ci un pumn anti-justiţie, dat de un partid cu ajutorul unui grup masiv manipulat, nici contra-manifestaţia #rezist, care se va desfăşura în aceeaşi zi, în acelaşi loc şi cam la aceleaşi ore, nu este mai scuzabilă.

Manifestările civice, de tip ”Corupţia ucide”, şi-au pierdut cadenţa, dar şi relevanţa simbolică, fiindcă opoziţia parlamentară nu dă nici acum semne de unitate şi acţiune comună. Degeaba degeri în piaţă şi critici – fie şi pe bună dreptate – o putere aleasă legitim şi democratic, cerându-i ieşirea de la guvernare, prin presiunea străzii. Schimbarea unui guvern nu se face în stradă, ci la vot. #rezistenţii ignoră democraţia votului şi nu aduc un beneficiu real dialogului civic. Mai mult, potenţialul anarhic al suprapunerii ca timp şi spaţiu a mitingului PSD cu protestul #rezist este foarte mare şi poate pune în pericol mulţimile de oameni care se vor aduna în Piaţa Victoriei. Fiindcă, mai mult ca sigur, acele mulţimi duc războaiele altora, nu ale intereselor proprii, reale.