Cum se ocupă cel mai bogat oraş al României de săracii lui

Maria Andries
Maria Andries
13 June 2018, 17:22 actualizat acum 3 ani

 Reportaj de la cantina socială DGAS „Sfântul Constantin”, Sector 1,  Bucureşti

„Ăştia gătesc frumos şi curat”. Bărbatul într-un tricou care a fost cândva albastru îşi rânduieşte caserolele în sacoşă. Se interesează dacă mai are ceva de luat. La o masă, lângă fereastră, o funcţionară bifează cartelele asistaţilor social. „Sunt 416 înscrişi aici. Vin toţi în zilele de program, să-şi ridice mâncarea. Dacă lipsesc vreo zece, doisprezece...”. În mod normal, cantina socială „Sf.Constantin”, aflată la doi paşi de Cişmigiu, deserveşte în jur de 200 de persoane. Dar acum i-a luat în evidenţă şi pe asistaţii de la cantina din strada Agricultori, zona Iancului, cantină intrată în renovare.

În Bucureşti au fost înregistraţi peste 46.000 de oameni trăind sub pragul sărăciei. E populaţia unui municipiu reşedinţă de judeţ. Cum se ocupă cel mai bogat oraş al României de săracii lui? Direcţia Generală de Asistenţă Socială are şase cantine, unde se împarte mâncare trei zile pe săptămână, luni, miercuri şi vineri. Programul este între 9.00 şi 14.00.

Adeverinţe de la Fisc contra găluşte

Indiferent de meniu, la Cantina „Sf.Constantin” se dau câte două pâini de persoană zilnic. „La sfârşit de săptămână, se mai întâmplă să ne dea în plus pâine sau fructe, depinde. Depinde ce au ei. Dar de sărbători întotdeauna ne dă.”, spune o femeie de vreo 30 de ani, în tricou şi pantaloni de trening. „Ce vă dă?”, „O pâine în plus”. „Numai o pâine?”, „Păi, la cinci persoane înseamnă cu totul 15 pâini. Le mănânci în trei zile? Le mănânci. Mâncarea e bună aici, e curată, au casolete”.

Înăuntru, pereţii sunt proaspăt văruiţi şi nu te izbeşte vreun miros greu de fiertură. E linişte ca la spital. Bucătăresele poartă plasă pentru păr şi mănuşi de plastic. Ligheane cu roşii, lăzi cu pâine albă, cofraje cu ouă, pungi cu pulpe de pui şi dosare. Pentru a beneficia de o masă la cantina socială, trebuie să aduci adeverinţe de la Forţele de Muncă, de la Fisc, de la Direcţia Taxe şi Impozite Locale, de la Protecţia Copilului, de la medicul specialist, de la şcoală, certificate de naştere, de căsătorie. În total, 12 tipuri de documente sunt enumerate pe site-ul DGAS. Plus un dosar cu şină.

 Mâncare de 15 lei pe zi

Gramajul e totul într-o cantină, socială sau nu. 200 g carne, 220 grame sos de persoană, totul e calculat şi afişat în meniul cantinei. Prin Legea nr. 488 / 2005, a fost stabilit că pragul sărăciei absolute este 307,3 lei pe lună şi că necesarul minim de calorii este de 2550 pe zi.

Meniul de la “Sf.Constantin” nu mai seamănă, nici pe hârtie, nici în uriaşele oale de inox, cu supa incoloră în care plutesc zarzavaturi neidentificate, specialitate care făcea cândva renumele acestor stabilimente. Mâncarea are culoare, ciorba are perişoare, iar asistaţii sunt mulţumiţi. Fiecare are alocată o porţie de 15 lei pe zi, peste raţia fixată prin HG, de 12 lei pe zi.

Nu de mâncarea la cantină se plâng oamenii, ci de banii pentru doctor, de lipsa locuinţei şi de alte dureri. Îi recunoşti de departe pe asistaţi pentru că poartă sacoşe mari de supermarket. Iau mâncarea şi pentru ceilalţi membri ai familiei.

“Eu stau aici în parc”, intră în vorbă o femeie fără vârstă, rromă, cu părul strâns în coadă. Le cere celor care intră să-i ia şi ei un bol cu ciorbă, “mânca-ţ-aş”. Pune vasele pe un pervaz, unul lângă altul. “Pentru copii”. “Câţi?”. “Patru. Nu ai mei, ai fiică-mi. Eu nici n-am acte”. “Şi vă dau mâncare de la cantină, fără acte?”, “Îmi dau, dar după două, după program”.

Puţini mănâncă înăuntru, în sala de mese. Cei mai mulţi se duc să prânzească acasă. Privindu-i pe asistaţi, cărându-şi porţiile, tăcuţi ca nişte miraje cu troller, în soarele de iunie, îţi  trece prin gând că poate omul are nevoie de ceva mai mult decât de pâine. Şi îţi aduci aminte, ca prin vis, că Primăria Capitalei lansa, în septembrie anul trecut, o strategie antisărăcie despre care nu s-a mai auzit, de atunci, nimic.

 

Meniu orientativ al cantinei sociale Sf. Constantin,

în perioada 11-17 iunie 2018

Luni - marţi

 1. Supă de pui cu tăieţei 400 g – persoană
 2. Ostropel cu pui – 150 g carne persoană + 200 g sos
 3. Budincă de macaroane cu brânză – 250 g – persoană
 4. Pere 1 kg – persoană
 5. Pâine 2 bucăţi – persoană

 

Miercuri – joi

 1. Ciorbă de perişoare 400 g - persoană
 2. Papricaş de găluşte şi pui 200 g carne persoană + 220 g sos + găluşte
 3. Pulpe pui 0,5 kg – persoană
 4. Brânză telemea 200 g – persoană
 5. Ouă 10 bucăţi – persoană
 6. Roşii 1 kg – persoană
 7. Pâine 2 bucăţi – persoană

Vineri – duminică

 1. Ciorbă ţărănească de pui 400 g – persoană
 2. Chifteluţe marinate 180 g - persoană + 280 g sos
 3. Pilaf sârbesc 125 g – persoană
 4. Peşte congelat 0,5 kg – persoană
 5. Usturoi 300 g – persoană
 6. Salată de icre 1 cutie – persoană
 7. Castraveţi 0,5 kg – persoană
 8. Fructe – grapefruit 1 kg – persoană
 9. Pâine 2 bucăţi - persoană