Șobolanul mutant de PSD – specie indestructibilă

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
05 September 2018, 12:47 actualizat acum 3 ani
    Șobolanul mutant de PSD – specie indestructibilă

Șobolanii nu sunt niște animale corecte de companie. Deși sunt extrem de inteligenți, nu au afectul foarte bine dezvoltat. Lumea îi urăște pentru că-i consideră plini de boli, scârboși. Băgăcioși, de care scapi greu, cu ochi reci și atenți, inexpresivi, cu cozi lungi și pieloase. Ai da orice ca să nu te atingă.

În PSD însă șobolanul și referirile la el se întâlnesc des. E un fel de stâlp al manualului de zoologie, cu erată sau nu, un fel de personaj central în comparații și hiperbole.

La începutul verii, Liviu Dragnea făcea apel la ”brigăzile albe”, participanții la mitingul confuz organizat de ai săi în Piața Victoriei, să curețe mizeria făcută de șobolanii statului paralel, ceilalți cetățeni ai unei țări infestate.

Serviciile de deratizare din piață ori nu au înțeles ce au de făcut, ori chiar nu s-au gândit că șobolanii, venind ca idee sau simplu cuvânt din gura lui Dragnea, ar putea avea o conotație negativă. N-au fost atenți și șobolanii de atunci s-au regrupat. Mizeria însă nu le-a aparținut.

Sau poate că susținătorii PSD nimeriți atunci la Guvern au anticipat că șobolanii, ca forță și energie, sunt transferabili și joacă în echipa aflată mai sus în clasament.

Pentru că iată, la sfârșitul verii, Gabriela Firea, primar al Bucureștilor, ne spune că ”șobolănismele” tainice ale sabotării mai multor proiecte ale instituției pe care o conduce îi aparțin aceluiași Dragnea, șeful partidului din care fac amândoi parte. Aura eterică de disidență a Gabrielei Firea uimește puternic, dincolo de metaforele din lumea celor care nu cuvântă. Iar alegerea folosirii aceleiași specii pentru a demonstra aceleași ”calități” pe care Dragnea părea să le evidențieze la adversari pare o sabie scoasă din teacă și întoarsă împotriva liderului. Aș bănui că pe undeva există un specialist în comunicare care a luat bani din două părți.

Șobolanii mai sunt, de asemenea, cunoscuți pentru faptul că atunci când nu părăsesc corabia, chiar ei sunt cei care o scufundă. Uneori nu trebuie să faci altceva decât să-ți iei un fotoliu confortabil și să te înarmezi cu multă răbdare.