„Spectatori pentru Simona Halep” Sau „Marea miză românească: i sau e?”

cristian.coman
05 martie 2018, 01:49 actualizat acum 2 ani
    „Spectatori pentru Simona Halep” Sau „Marea miză românească:  i sau e?”

       După ce am văzut câștigătorii Oscar, ne-am trezit ca în Europa viața bate filmul. Italia, una dintre cele mai mari și mai puternice țări din lume ar putea intra din nou în era Berlusconi. Italia a grupat o coaliție, în urma alegerilor de duminică, în jurul dreptei și al ideii de „antiimigrație”. Cu Berlusconi la butoane, la 81 de ani - deși el nu are voie să dețină funcția de premier, din cauza condamnării pentru fraudă fiscală. Comparația cu România se termină însă aici. În România, nu se câștigă alegeri fluturând tema refugiaților. Pentru că prea puțini ne bat în ușa frontierei, subiectul nu există în discursul intern. Câțiva păcăliți de călăuză, care au crezut că au ajuns în Germania, s-au cazat de fapt la Centrul pentru Refugiați de la Galați. În rest, România are în continuare o democrație originală.

Miza românească este E-ul, nu I-ul. E de la „emigrație”, iar i de la „imigrație”.  Emigranții pleacă, imigranții vin.

Am descoperit noi, ca popor - de fapt ni s-a reconfirmat - că lumea nu e deloc prea mare pentru noi.  Un raport ONU ne-a spus că 3,4 milioane de români au decis, în ultimii 10 ani, că e mai bine să vadă drumurile românești pe facebook, nu să calce pe ele. Așa că s-au stabilit în altă țară. Doar din Siria au plecat mai mulți oameni. Iar Siria arată ca o mulțime de cratere, între care aleargă mii de copii pentru supraviețiure.  România, mereu surprinzătoare, are însă grijă de cetățenii ei. Îi lasă liberi, să găsească succesul în altă parte.

Emigrația, părăsirea țării, este o miză. Imigrația, intrarea în țară, nu interesează pe nimeni.  Nu vine nimeni, nici turiști nu prea vin. Iar ca să pleci din țară, îți trebuie totuși drumuri. Și spitale, ca să pleci sănătos. Și școli, ca să aibă copiii lăsați cu bunicii unde să învețe carte. Iar politicienii români bat șaua în campania electorală pe temele astea. Iar electoratul, parcă fără memorie, votează pe cei care promit mai cu spor. În urmă cu câteva zile, o importantă decizie socială – creșterea salariilor medicilor – a avut drept argument suprem ”Acum nu mai au motiv să plece din țară!”.  Doamnă ministru și doamnă premier, ați deschis cutia Pandorei. Instalatorii, constructorii, profesorii și o mulțime de alte categorii caută și ei motive să nu plece din țară.

Și, surpriză! Atunci când credeam că vocea liderilor politici face trimitere la cetățeni doar la alegeri (în rest sunt focuri de artificii „penale” pentru dezbaterile televizate), un politician care conduce Bucureștiul amenință că își dă demisia de prin funcții dacă nu este lăsat să facă lucruri pentru cetățeni. Un oraș blocat în străzile de secol XIX aplaudă.  Abia așteptăm. Suntem fani. Bucureștenii nu vor mai emigra. Chiar ne pregătim pentru imigranți, cu Spitalul Metropolitan în proiect.

Sper ca Simona Halep să nu sufere. Pentru că emigrația românească îi asigură spectatori, oriunde joacă. La Melbourne sau Indian Wells, tricolorul e acolo.

Hai, Simo!