SRI, ICCJ și Parchetul General au gestionat documente secrete în baza unui protocol

Dragoș Sasu
Dragoș Sasu
18 June 2018, 17:46 actualizat acum 3 ani
    SRI, ICCJ și Parchetul General au gestionat documente secrete în baza unui protocol

Serviciul Român de Informații a publicat protocolul de colaborare încheiat cu Înalta Curte de Casație și Justiție. El a fost semnat în 2009 și conține prevederi legate de înfiinţarea unui sistem electronic prin care să circule mandatele de siguranță națională, cele prin care sunt limitate, pe o perioadă determinată, o serie de drepturi și libertăți. Protocolul are în total 19 articole, care fac trimitere la Constituție și, în special, la legile 51/1991 privind securitatea naţională şi 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. Practic, actul semnat între SRI, Parchetul General și Înalta Curte de Casație și Justiție avea ca scop simplificarea procedurilor de solicitare a mandatelor de siguranță națională, prin transmiterea lor cu ajutorul unui sistem electronic, care trebuia avizat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. Acest aviz a venit în 2012, după trei ani, moment în care protocolul și-a încetat efectele, potrivit conducerii Parchetului General. Pentru ca acreditarea sistemului informatic şi de comunicaţii (SIC) expiră la fiecare cinci ani, SRI, Curtea Supremă și Parchetul General reînoiesc acordul semnat în 2009, ultima dată a fost în 2017.

 

Acest protocol a avut șase obiective. Ele sunt prezentat în articolul trei ai documentului declasificat.

Potrivit Ministerului Public,” Protocolul a vizat exprimarea acordului instituţiilor pentru crearea unui sistem informatic şi de comunicaţii (SIC), astfel încât transmiterea documentelor privind emiterea mandatelor de securitate naţională, elaborate în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională şi a Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, să fie realizată în format electronic. În acest context, protocolul are natura juridică a unui acord privind crearea SIC, prealabil acreditării sistemului, cerinţă impusă de actele normative privind acreditarea sistemelor informatice şi de comunicaţii care vehiculează informaţii secrete de stat”, se arată într-un comunicat emis astăzi de Parchetul General.

 

Avizarea acelui sistem prin care să circule datele legate de emiterea mandatelor de siguranță națională a durat patru ani, potrivit informațiilor furnizate de aceeași instituție.

 

” Protocolul şi-a încetat efectele prin atingerea scopului pentru care a fost semnat, și anume la 18 septembrie 2012, dată la care Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a aprobat documentația privind acreditarea de securitate a SIC. ORNISS a emis un certificat de acreditare de securitate pentru funcţionarea sistemului informatic şi de comunicaţii creat între Serviciul Român de Informaţii – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, susține Ministerul Public.

 

Deși în cuprinsul multor articole se face referire la mandatele de siguranță națională, cele care restrâng o serie de drepturi și libertăți, conducerea parchetului general dă asigurări că protocolul semnat cu Serviciul Român de Informații” nu a vizat procedura și responsabilitățile instituțiilor privind autorizarea activităților specifice de culegere de informații și emitere a mandatelor de securitate națională. (...)”