Strateg de securitate american: La Marea Neagră, cel mai rău scenariu este o agresiune din partea Rusiei, o invazie, fie ea și informațională. Strateg de securitate rus: Putin lucrează la imperiul său.

31 May 2018, 20:20 actualizat acum 3 ani

Au fost adversari în timpul Războiului Rece, dar acum stau la aceeași masă și împărtășesc o viziune comună cu privire la regiunea Mării Negre, un loc în care România are o poziție de top. Sergei Konoplyov a fost ofițer în Armata Sovietică, iar Robert J. Smith a fost ofițer în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. În trecut făceau planuri unul împotriva celuilalt, dar acum discută despre ce e de făcut pentru a păstra balanța puterii militare în regiune, chiar dacă ea pare să încline în favoarea Federației Ruse, susțin unele analize NATO. Sergei Konoplyov  vorbește despre planurile lui Vladimir Putin de a forma o nouă Uniune Sovietică, folosind tactici dintre cele mai agresive pentru a-și atinge acest obiectiv. ”Dacă Putin o să ajungă într-o situație disperată din punct de vedere politic și economic, atunci cred că ar putea să înceapă un război cu trupe convenționale”, crede el.

În viziunea lui Robert J. Smith, cel mai negru scenariu pentru regiunea Mării Negre ar putea fi „un fel de invazie, dar trebuie să realizați că o invazie poate să fie informațională”. Fostul ofițer sovietic este acum directorul Programului de Securitate Eurasia din cadrul Universității Harvard, iar americanul este vicepreședinte pentru Cercetare la Academia de Informații a SUA. Au venit în România pentru a participa la conferința „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil ”, aflată la a cincea ediție.

Reporter: Cum vedeți dumneavoastră regiunea Mării Negre după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014? Este o înrebare pe care o adresez amândurora.

Sergei Konoplyov, directorul Programului de Securitate Eurasia de la Harvard : Sunt evoluții după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă. Ne uităm la creșterea potenţialului militar rusesc în Crimeea și în estul Ucrainei unde avem o concentrare de trupe rusești, forțe pro-rusești, ceea ce este deja foarte periculos. Vedem o nouă legătură între Turcia și Rusia care se întâmplă de câţiva ani. Am văzut că relațiile nu au fost tocmai bune, când Turcia a doborât un avion militar al Rusiei, relațiile s-au înrăutățit. Dar după acel moment, relațiile au devenit din nou bune din cauza implicării Rusiei și Turciei în Siria. Ce se întâmplă acum în Marea Neagră, este o regiune cu foarte mult potențial negativ. Avem câteva țări care sunt parte a NATO (România, Turcia și Bulgaria) și vedem Alianța ca pe un factor de stabilitate în această regiune, dar pe de altă parte, Turcia a devenit un stat membru pro-rus, prin cumpărarea de echipament militar sofisticat, rachete, avioane din Rusia versus țările partenere, Statele Unite. În viziunea mea, asta face din Turcia o verigă slabă în Alianță. Nu trebuie să uităm că Putin a încercat mereu să submineze NATO, de când puterea militară a devenit mai mare decât cea a Federației Ruse. Folosește tactici hibride și încearcă să slăbească NATO din interior, folosindu-se de diferite țări pe care încearcă să le apropie de Rusia și să slăbească unitatea Alianței.

Robert J. Smith, vicepreședinte pentru Cercetare la Academia de Informații a SUA: Rusia a încercat dintotdeauna să dezbine și să cucerească. Este un lucru pe care țările de la Marea Neagră trebuie să-l cunoască. Puterea militară nu mai este invocată în zilele noastre, dar ideea războiului hibrid, războiului informațional, puterea asertivă a devenit mult mai importantă în Federația Rusă, în special sub conducerea lui Vladimir Putin. Țările din regiune trebuie să fie unite și să creeze un front fără sincope în fața acestui pericol.

Reporter: Cum se poziţionează Rusia cu privire la regiunea Mării Negre?

Sergei Konoplyov: Aș vrea să reamintesc o declarație făcută de Vladimir Putin care, la un moment dat, a spus că cea mai mare catastrofă a secolului XX a fost destrămarea Uniunii Sovietice. Eu cred că ceea ce face acum, și cred că avem dovezi bazate pe experiențe, este o încercare, poate nu de a construi o nouă Uniune Sovietică, dar, cel puțin, de a duce țările independente apărute după 1990 în sfera lui de influență. Aici vorbim despre Ucraina, o țară foarte importantă despre care Brzezinski a spus că nu există un imperiu fără Ucraina, apoi avem Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan. Ceea ce Rusia încearcă să facă este să creeze diferite conflicte locale și să le păstreze. Obișnuiam să le spunem” conflicte înghețate”, dar acum le putem spune simplu, doar conflicte. Politica NATO spune că o țară nu poate să devină un stat membru dacă are conflicte nerezolvate la granițe. Chiar și prin această tactică Rusia vrea să prevină ca țări din fosta Uniune Sovietică să devină membre NATO. În același timp, Rusia este o putere nucleară și cred că prezența armelor nucleare este un factor important în procesul de decizie din vest. Nimeni nu știe când această putere militară ar putea fi folosită. Rusia este singura țară din lume care ar putea să distrugă Statele Unite. Acestea nu sunt cuvintele mele, ci opinia experților militari. Din punct de vedere al armelor convenționale, Rusia nu cred că este atât de sofisticată în ceea ce privește echipamentul sau antrenamentele ca țările membre NATO. Ceea ce Rusia face foarte bine este să-și antreneze trupele în războaie reale. Ceea ce Rusia face în Siria este să testeze echipamente noi și să dea trupelor sale o experiență de luptă.

Robert J. Smith: Mi-am început cariera în timpul războiului Rece și am văzut că rușii fac același lucru pe care sovieticii l-au făcut la momentul respectiv. După destrămarea Uniunii Sovietice, forțele armate rusești nu au avut bani să investească în echipamente. Acum au decis să se modernizeze și se concentrează pe arme nucleare tactice și pe antrenarea trupelor, ceea ce le conferă anumite abilități în aceste războaie mici, în loc de un conflict mare pentru care noi am fost pregătiți în timpul Războiului Rece. Se mai concentrează și pe activitățile ce țin de războiul hibrid. A fost dintotdeauna război hibrid, dar acum depune un efort uriaș pentru a vedea cum poate crea discordie în interiorul țărilor, dar și între țări, în mod particular în imediata vecinătate, țările est europene care au fost în sfera lor de influență. Vor să creeze o dezbinare în acele țări, unde să formeze grupuri de oameni care să simpatizeze cu viziunile și cauzele rusești. Putin crede că acolo unde sunt ruși e Rusia.

 Reporter: Care este cel mai rău scenariu pentru Marea Neagră?

Robert J. Smith: Poate că cel mai rău scenariu este o posibilă agresiune. Țările din această regiune, chiar dacă au o armată capabilă - în general, țările vestice - nu știu cum să-l combată pe Putin. Eu cred că cel mai rău scenariu ar putea să fie un fel de invazie, dar trebuie să realizați că o invazie poate să fie informațională. Eu cred că, o parte dintre obiectivele Rusiei, ale Kremlinului de fapt, este să creeze instabilitate internă, haos, să submineze încrederea în democrație, esențială pentru a crește democrațiile din regiune. Cel mai bun lucru pe care pot să-l facem, asta îmi vine în minte, este să creștem educația civică, să încercăm să-i informăm pe oameni, să-i învăţăm pe oameni cum să interpreteze și să verifice informațiile pe care le primesc și să creadă în procesul democratic, ceea ce cred este important pentru toate țările din zona Mării Negre.

Sergei Konoplyov:  Mi s-a mai pus această întrebare acum cinci ani și am spus că cel mai rău scenariu ar fi o implicare a Rusiei în Ucraina. Oamenii au râs și au spus că nu se va ajunge la așa ceva. Eu cred că deja s-a întâmplat cel mai rău scenariu, după ce o parte din Ucraina a fost luată de Rusia, cu violarea tuturor legilor internaționale. Este importat de știut că Putin nu recunoaşte legislația internațională când vine vorba de interesele sale și se folosește de legislația internațională doar atunci când vrea să arate că Rusia are dreptate. Încă o dată, ar putea exista o agresiune directă din partea trupelor rusești în Ucraina, dacă Putin decide că asta o să fie în favoarea sa. Putin tocmai ce a fost reales și asta îi dă ocazia să mai lucreze la imperiul său. Lipsa sancțiunilor îl încurajează, probabil, să meargă mai departe. A început în Georgia și, după câţiva ani, lucrurile au intrat într-o normalitate. După Ucraina, însă, au apărut sancțiunile și sancțiunile continuă. Este deja o pedeapsă din partea vestului pentru Rusia. Din punct de vedere economic, Rusia este slăbită, dar o să fie OK pentru câţiva ani, totul depinde de prețul petrolului. Dacă Putin o să ajungă într-o situație disperată din punct de vedere politic și economic, atunci cred că ar putea să înceapă un război cu trupe convenționale, doar pentru a crea confuzie în Europa. Eu nu cred că lui Putin și Kremlinului le pasă prea mult de pierderile umane rusești.

Credeți că politica lui Tump apropie Europa de Rusia?

Robert J. Smith: Personal, eu nu cred că Europa se apropie de Rusia din cauza politicii duse de Donald Trump. Câteodată, politicile președintelui Trump pot fi greu de înțeles, dar cred că apreciază regiunea Mării Negre și estul Europei. Eu cred că NATO este un instrument foarte bun pentru a lucra cu el și a dezvolta regiunea din punct de vedere economic și militar.