Studiu: 43% dintre liceenii români au distribuit fake news

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
02 November 2018, 09:50 actualizat acum 2 ani
    Studiu: 43% dintre liceenii români au distribuit fake news

Aproximativ 43% dintre liceeni au dat share pe rețelele de socializare unor informații despre care au aflat ulterior că erau false, potrivit unui studiu realizat în luna septembrie, în mediul urban, de Școala de Valori și Unlock Market Research.

Studiul demonstrează că tinerii de liceu cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani sunt vulnerabili la fenomenul fake news.

Proiectul denumit „Găina care a născut pui vii” are ca scop dezvoltarea gândirii critice a adolescenților,  care să-i facă să discearnă și să răspândească precaut informații false. Proiectul este inițiat de Ana-Maria Diceanu, specialist în comunicarea de criză, și jurnalistul Tudor Mușat, alături de Școala de Valori&WizeGen. Până acum, de proiect au beneficiat liceenii în București, urmând ca inițiativa să ajungă la Brăila, Focșani, Câmpulung, Pitești.

Elevii învață altfel cum să interpreteze știrile, cum să depisteze știrile false, cum să dea share unei informații în mod responsabil și, de asemenea, cum elaboreze content în social media fără să lezeze pe nimeni. Copiii vor învăța ce întrebări să își pună pentru a verifica veridicitatea informațiilor pe care le citesc, care este diferența între știre și advertorial, cum iau naștere știrile, care este diferenta între mass-media și social media și ce înseamnă să fii responsabil în social media.