SUA, Marea Britanie și Franța au bombardat Siria după presupusul atac chimic

14 aprilie 2018, 08:43 actualizat acum un an
    SUA, Marea Britanie și Franța au bombardat Siria după presupusul atac chimic

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Franța au lovit în această dimineață mai multe ținte strategice din Siria, ca reacție la atacul chimic din orașul Douma. Operațiunea militară - care a constat în trimiterea de rachete de pe mare, dar și din avioanele aliaților - a fost ordonată cu puțin înainte de ora 4.00, ora României și a vizat depozite și facilități chimice militare. Donald Trump a anunțat atacul imediat, în fața camerelor.Am ordonat forțelor armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra unor ținte asociate cu arsenalul de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad”, a spus Donald Trump de la Casa Albă.

Theresa May a anunțat că a autorizat forțele britanice să atace punctual, dar coordonat, pentru a diminua capacitățile regimului sirian în privința armelor chimice și pentru a descuraja folosirea lor.

Iar Emmanuel Macron a anunţat la rândul său că Franța participă la operaţiune alături de SUA şi Marea Britanie, precizând că loviturile lovesc capacităţile regimului sirian ce permit producerea şi folosirea armelor chimice. „Nu putem tolera banalizarea utilizării armelor chimce", a explicat preşedintele francez, într-un comunicat. 

 

Deși americanii ar fi anunțat Rusia înainte să atace țintele din Siria, Moscova a avertizat că lucrurile nu vor rămâne așa. "Trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când avea şansa unui viitor paşnic", a scris purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova într-o postare pe Facebook.