Succesul Summit-ului Trump-Putin - asigurat de formatul business al discuțiilor

Claudiu Saftoiu
16 July 2018, 22:28 actualizat acum 3 ani
    Succesul Summit-ului Trump-Putin - asigurat de formatul business al discuțiilor

Summit-ul Trump-Putin de la Helsinki a deschis o etapă de transparență diplomatică fără precedent, între Statele Unite ale Americii și Federația Rusă. Consistența agendei de discuții a fost reflectată de conferința de presă de un nivel excepțional, susținută de cei doi lideri ai celor mai puternice țări de pe planetă. Cu un mandat de doar 18 luni la cârma Americii, Donald Trump nu s-a lăsat intimidat de omul care conduce, de 18 ani, Federația Rusă. Într-o discuție ”unu la unu” de patru ore, Donald Trump și Vladimir Putin au atins toate punctele importante ale politicii și economiei mondiale. România iese și ea întărită, din perspectiva noilor angajamente NATO, pe care SUA le-a stabilit cu aliații, și pe care Trump i le-a transmis omologului său rus.

Cei doi lideri au fost de acord că nu sunt de acord pe câteva teme, și au agreat altele, împreună

Putin a declarat că negocierile cu Trump s-au desfășurat într-o ”atmosferă de business”. Cei doi au convenit constituirea unei comisii bilaterale la nivel înalt, care să se ocupe de relațiile comerciale dintre cele două țări. Este una dintre exclusivitățile pe care le-a obținut Donald Trump - un expert al negocierilor față în față. Scurt-circuitarea mediului comercial internațional, prin constituirea unei entități care să asigure legături directe economice privilegiate între cele două țări, poate repune în discuție relațiile SUA-UE, dar și cele Rusia-UE. Cei doi președinți au fost de acord că relația bilaterală este complicată de multă vreme, și că e nevoie de mai multă încredere între cele două țări. Au fost convenite multe puncte de convergență: continuarea tratatului de neproliferare nucleară, trimiterea de arme în spațiu, restabilirea păcii în Siria, cooperarea culturală dintre cele două țări. Au fost subliniate și dezacordurile dintre cele două administrații: SUA consideră că anexarea Crimeii este un act ilegal al Rusiei, în timp ce Rusia consideră că Iranul are un program de dezarmare pacifist și nu subvenționează terorismul internațional, așa cum Trump a motivat, o dată cu ruperea unilaterală a Acordului SUA cu Iranul.

Impetuosul Trump, preferat deschis de Putin, la alegerile din 2016

Imun la criticile privind presupusa interferența a Rusiei în alegerile americane din 2016, Donald Trump este președintele american care alege să se implice deschis în relația cu Rusia, în loc să mențină conflictul și antagonismele născute în negura Războiului Rece. El a declarat că preferă să își asume riscuri politice personale, pentru asigurarea păcii mondiale, decât să riște pacea. Lipsa de complexe a președintelui american, în relația cu Federația Rusă, este privită cu circumspecție și în America, prin ochii adversarilor democrați, dar și în Europa. Curajosul președinte american o spune pe șleau tuturor: diplomația, implicarea, dialogul puternic, sunt mereu preferabile conflictului și blocajelor. În fapt, Trump face propunerea mileniului, în politica mare a lumii: mai mult business, și mai puțină încrâncenare, de dragul încrâncenării. De aceea l-a preferat deschis Putin, pe miliardarul american: Trump poate normaliza relațiile dintre SUA și Rusia.

România - alături de UE, NATO și de America

Locul României, după această întâlnire între puternicii lideri ai Americii și Rusiei, rămâne definitiv alături de UE, America și de NATO. Donald Trump, alături de președinții țărilor aliate au convenit, la Bruxelles, consolidarea militară a NATO, și implicit întărirea României, prin adoptarea celui mai mare plan de reîntărire a apărării colective, după Războiul Rece. Au fost create un comandament pentru Atlantic, cu sediul în SUA, și un comandament pentru mobilitate militară, în Europa, cu sediul în Germania. Mai mult, a fost adoptat planul ”Celor patru 30”: 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave de luptă, care vor putea fi desfășurate, în caz de necesitate, în cel mult 30 de zile. ”Readiness Initiative” va deveni operațională până în 2020.

Cu un NATO ofensiv și restartat, Donald Trump a strâns cu putere mâna lui Vladimir Putin, la Helsinki. Prietenește? Nu. Bărbătește? Da.