• 3 Total surse
  • Mediafax Sursa initiala
  • 20 februarie 2018, 13:19 Data publicarii

Sylvester Stallone, ”omorât” prin viralizarea unei știri false

Claudiu Saftoiu
20 februarie 2018, 13:12 actualizat acum 2 ani
    Sylvester Stallone, ”omorât” prin viralizarea unei știri false

Știrea de luni, 19 februarie, potrivit căreia „Sylvester Stallone a murit!”, constitutie un test-școală cu privire la apariția și distribuirea fără discernământ a unei informații eronate. Informația a fost preluată de pe un cont social media, unde a fost postată o fotografie cu celebrul actor, însoțită de condoleanțe. Știrea s-a răspândit rapid în presa occidentală.

 

Potrivit ziarului britanic ”The Sun”, mediul online a preluat de pe un site specializat cu anunțuri mortuare despre vedete, informația că Stallone ar fi murit, în urma unui posibil cancer de prostată. Practic, este a doua oară când, de pe conturi de Twitter, de proveniență probabil chineză, s-a răspândit știrea morții lui ”Rocky”. Prima oară s-a întâmplat pe 16 septembrie 2016, iar atunci Stallone ”murise” în casa lui din Los Angeles.

”Farsa”, care a devenit o știre falsă în toată regula, a fost provocată de anunțul făcut duminică, 18 februarie, de staff-ul lui Stallone, care a prezentat un poster neoficial al proiectului ”Creed II” - o continuare a celebrei saga ”Rocky Balboa”. Imediat, Sylvester Stallone a reacționat pe Instagram, cerându-le fanilor să ignore ”stupizenia” și afirmând că este ”bine sănătos”, și că ”încă mai joacă box”.

 

Lupta cu știrea falsă despre moartea lui Stallone, pe frontul social-media din America, timp de 3 ore

Viralizarea informației nou apărute, după prima ”servire” de acum un an și jumătate, a fost neutralizată după aproximativ 3 ore. Astfel, pe 19 februarie, la ora 1:44 PM, de pe contul @Noor_Alobaidan a apărut informația falsă. Aceasta a fost preluată în rețelele Twitter, Instragram, Facebook - timp de aproximativ trei ore.

”Fake news” a fost neutralizată de celebrul actor, care a postat, la ora 4:25 PM, de pe conturl @The SlyStallone, negarea clară a știrii viralizate. Ulterior, Sly a fost filmat de fata sa cum iese din casă alergând, îmbrăcat sport.

La ora 5:24PM, Stallone a postat de pe Instagram un alt mesaj: ”Înșfacă viața de gât și nu îi da drumul, până nu îți reușește tot ce îți propui”.

Intervalul de timp în care informația falsă s-a viralizat a fost suficient, pentru ca informația de duminică, referitoare la posterul ”Creed II”, să fie ecranată de controversa ”a murit, sau nu a murit Sylvester Stallone?”.

La fel de posibil este ca nu întâmplător să fi apărut știrea falsă, pentru a atrage mai mult asupra proiectului starului american.

Marți, 20 februarie, presa nu a mai urmărit subiectul știrii false, după ce a acesta a fost contracarat prin publicarea și distribuirea poziției celebrului actor. Presa română a preluat informația despre posibila moarte a lui Sylvester Stallone, avertizând direct despre apariția unei ”fake news”.

Este un test reușit de semnalare și neutralizarea a unei ”fake news”, care a protejat astfel cititorul de presă, de contaminarea cu o informație eronată, viralizată fără discernâmânt.