Tăcerea m..lor

Sorina Ionașc
Sorina Ionașc
07 August 2018, 10:20 actualizat acum 3 ani
    Tăcerea m..lor

La Electric Castle, s-a strigat în cor m..e PSD. La Untold, s-a strigat, din nou, în cor, m..e PSD. În Vama Veche, auzi m...e PSD peste tot. M..e PSD pe plăcuțe de înmatriculare, m..e PSD pe tricouri, pe pancarte, pe stradă, pe Facebook și în lanurile de grâu. Iar PSD reacționează. Liviu Dragnea ne spune că social-democrații au variante de contra m..e PSD, ”mult mai deștepte”. Apoi același Liviu Dragnea iese la un post de televiziune și sugerează și el o m..e Johannis. Am ajuns ca tot universul nostru să leviteze în jurul unui singur lucru: m..e PSD.

Universul, însă, e făcut din mai multe lucruri. Din acțiuni și reacțiuni, din critici constructive, din probleme identificate și soluții găsite, din politici publice și din opoziție critică și punctuală. Unde au dispărut toate astea?

Nu de mult timp, România de pe Facebook a înnebunit când domnului cu m..e PSD la numărul de înmatriculare i s-a cerut socoteală. Pe bună dreptate, într-un fel, căci Poliția nu-și face treaba deloc în cazuri punctuale, dar rezolvă imediat problema unei plăcuțe de înmatriculare care a deranjat conducerea unilaterală a țării.

Apoi a fost și episodul în care același m..e PSD a fost scris, mare, într-un lan de grâu.

Liviu Dragnea a ieșit, atunci, și a spus că are variante de contraatac, că în PSD s-au găsit lozinci-răspuns mult mai deștepte. Și, după câteva săptămâni, am văzut o mostră. Duminică seara, în direct, la Antena 3, Liviu Dragnea a scris, extrem de sugestiv, pe un flip-chart de-al lui, JOHANNIS M...E.

E ca-n bancul celebru cu ”ce începe cu P și se termină cu ULĂ”. Nu, nu nu e vorba de niciun organ genital, ci de o simplă pensulă. Așa și Liviu Dragnea. Voia să spună, de fapt, că JOHANNIS MINTE.

De ce am ajuns ca universul nostru să se învârtă și să se limiteze la o lozincă banală, care nu face altceva decât să nască glume peste glume și cam atât? Câți dintre cei care și-au asumat, metaforic, #jesuismuiepsd, au făcut și ceva mai mult? Câți dintre politicienii care au văzut toate mesajele cu m..e PSD, Johannis, orice, au gândit altceva decât o altă înjurătură mascată?

Politica este oglinda societății, iar societatea este oglinda politicii. Unii strigă m..e, ceilalți strigă ba pe-a mă-tii. Fix ca pe stadion. Mai departe, pensiile cresc, salariile au crescut, iar guvernarea e beton. Aceeași placă din campania din 2016 încoace.

Toate m..le pe care le-am văzut, citit, auzit, pe stradă sau pe Facebook, nu au venit cu o soluție concretă. Ok, PSD e nasol pentru că minte, distruge justiția, fură, sau ce vrea fiecare să spună. Dar unde sunt argumentele, soluțiile?

Ok, de partea cealaltă, Klaus Iohannis e nasol că s-a dus la o ședință a PNL, că a incitat la proteste, că e cu Statul Paralel, că are șase case și că nu vrea să dea banii înapoi la stat. Dar, din nou, ceva concret și salvator pentru România?

M..a nu salvează România. Cel puțin nu cea tăcută, aruncată în orb de un cor. În spatele fiecărei m.i de succes, ar trebui să se afle o voce puternică, un ansamblu de soluții și acțiuni care chiar să schimbe ceva. Altfel, atât societatea civilă, cât și politica, se rezumă la atât. Tăcerea m..lor.

 

Photo: antena3.ro