Tâlhărirea Pilonului II – miza disperată a guvernului Dăncilă

Claudiu Saftoiu
23 mai 2018, 09:12 actualizat acum 2 ani
    Tâlhărirea Pilonului II – miza disperată a guvernului Dăncilă

Îngrijorările publice din ce în ce mai frecvente ale președintelui Klaus Iohannis, cu privire la derivele guvernului PSD-ALDE, scot la interval comunicatorii coaliției și îi provoacă să își arate lipsa de coordonare, amatorismul și reacredința în exercitarea funcției publice. Explicații anapoda, cifre aruncate de-a valma, anunțuri pompieristice – de genul altor trei proiecte de autostrăzi, peste cinci ani, a unui Spital Republican, în trei ani -, și blocaje șocante privind soarta Pilonului II de pensii private creează un peisaj învălmășit, confuz, care dă fiori. După semnele clasice ale începutului de criză economică – inflație, accizări în cascadă, scumpirea vertigionoasă a carburanților și majorarea prețului la majoritatea produselor – viitorul e înnegurat. Și e aproape.

Cu absorbția fondurilor europene mult sub parametri, România pierde viteză în fiecare zi

Klaus Iohannis a cerut Guvernului intervenție urgentă, privind absorbția fondurilor europene, a căror cheltuire este deja întârziată cu mult. Cele 31,3 miliarde de euro, puși deoparte petnru România, în perioada de finantare 2014-2020, vor rămâne pe hârtie. Mulți. Din 2014, până acum, adică până la jumătatea periaode de finanțare, doar un sfert din aceștia au fost folosiți. Guvernanții dau vina pe antreprenori, care nu au făcut cereri de plată, pentru întârzierile de 12-84 de luni cu care intră banii în țară. Fondurile de coeziune, deosebit de flexibile, sunt cele mai puțin accesate. O crasă incompetență birocratică, la nivelul ministerelor și al UAT-urilor (unități administrative teritoriale), face ca mâna plină de bani, întinsă de UE către România, să fie ignorată. La peste 10 ani de la aderare, administrația românească nu reușește să învețe procedurile de accesare a fondurilor europene. Politizată până la prăsele, mustind de pile, cumetrii, pupili și favoriți, armata de bugetari a țării doarme în papucii statului. Pe bani din ce în ce mai mulți, și din ce în ce mai degeaba.

Peste incompetența structurală, egal distribuită la nivelul întregului aparat de stat, tronează comandamentul politic de partid. O caracatiță de interese politice, de clan, stăpânește România. Guvernul lui Dragnea, pus pe cheltuială și numai cheltuială, își regalează bugetarii majoritari, iremediabil deprofesionalizați, cu salarii mai mari decât meritele lor în muncă.

Pilonul II de pensii, în pericol – lipsa de soluții poate duce la fraudarea drepturilor depunătorilor

Atacul la Pilonul II de pensii, fie și numai în intenție,  deconspiră lipsa de soluție economică a guvernării PSD-ALDE, pentru acoperirea găurii de la plata pensiilor. Gaura de la pensii este moștenirea grea a guvernărilor românești din ultimii 10 ani. Politic, această grozăvie a fost tratată cu flit. Mai mult, legiferarea pensiilor speciale, ”nesimțite”, a adâncit groapa și a provocat o și mai mare cerere de bani pentru pensii. În condițiile în care nici un proiect semnificativ investițional nu a fost pornit, din 2016 până acum (autostrăzi, spitale, școli, infrastructură națională), este evident că economia se va supraîncălzi și va răbufni în curând. Incompetența generalizată, până la primul ministru și înapoi, produce decizii hazardate care pun România pe harta țărilor cu prognoze riscante.

Cum oprești un guvern să facă rău propriei țări? Scoți ”glonțul de argint”

În aceste condiții, singura șansă de stopare a rostogolirii economiei spre prăpastie, este oprirea guvernării PSD-ALDE. Dar opoziția acționează pe mai multe voci, dionant și distonant, iar lucrul acesta convine de minune guvernanților. Asumarea conducerii PNL a plângerii penale împotriva premierului Viorica Dăncilă,  inițiată de liderul Ludovic Orban, este de natură să creeze un precedent istoric absolut: suspendarea primului ministru, o dată cu declanșarea unei anchete penale asupra sa. Legea răspunderii ministeriale prevede o astfel de posibilitate. În situația în care președintele îl va suspenda pe primul ministru, imediat după declanșarea anchetei penale asupra acestuia, dispusă de DIICOT – dacă aceasta va avea loc, totuși -, guvernarea PSD-ALDE tot va continua, până în 2020. Majoritatea parlamentară vă produce fără efort un al patrulea guvern PSD-ALDE. Așadar, ”glonțul de argint” liberal ar putea avea viață scurtă. Singurul risc real este o posibilă retragere cinică de la guvernare a PSD, pe fondul efectelor dezastruoase ale măsurilor recent luate. Ori, preluarea guvernării de către liberali, înainte de alegerile la termen, din 2020, pentru a lipi oalele sparte, nu pare o soluție cosntructivă pentru PNL. Dar orice sacrificiu merită, pentru a scoate România din zodia arbitrariului, ca politică de stat, consacrat de coaliția PSD-ALDE.