Televiziune

23 mai 2018, 17:47 actualizat acum 2 ani

 

În cursul nopţii, în jurul orelor 01:00, militarii aflaţi în dispozitivul de pază al TVR, au lansat un atac asupra persoanelor care se mai aflau în apropierea sediul Televiziunii, deşi la acel moment situaţia în zonă se liniştise.

 

În aceste condiţii, militarii au reţinut un număr total de 47 persoane, considerând că acestea nu-şi justificau prezenţa în zonă: Alexandru Spartacus (CNP: *************), Andrei Adrian - Dan (CNP: *************), Andrei Gheorghe (CNP: *************), Anescu Lucian (CNP: *************), Badea Ilie (CNP: *************), Bădilă Niculae (CNP: *************), Beutel Octavian - Marian (CNP: *************), Bîrsan Nicolae (neidentificat), Bîtea Petru (CNP: *************), Bordaş Iosif (CNP: *************), Burcă Ciprian (CNP: *************), Caracostea Jana (CNP: *************), Caravaniez Ioan (CNP: *************), Cercel Vasile (CNP: *************), Chira Pantelimon (CNP: *************), Chiriac Doru - Dănuț (CNP: *************), Cimpoieru Paul Constantin (CNP: *************), Constantin Maricica (CNP: *************), Cristea Lucian

 

336/1979


(CNP:  *************),  Danciu Gheorghe (CNP:  *************),  Dimitriu

 

Liliana (CNP: *************), Dodiță Ion (lipsă CNP), Dumitru Dinu (CNP:

 

*************),    Enciu   Adrian   Valentin    (CNP:                               *************),                        Floroiu

 

Marian (CNP: *************), Frijanu Viorel (CNP: *************), Grecea

 

Valentin    (CNP:   *************),     Guzumaș   Ion                         (neidentificat),                              Iordache

 

Gheorghe  (CNP:  *************),  Manolache  Radu  (CNP:  ),

 

Marin Nicolae (CNP: *************), Marin Niculae (CNP: *************),

 

Mistreanu        Mihai        (CNP:        *************),                                Nicolae    Vasile        (CNP:

 

*************), Paraschiv Mihai - Romeo (CNP: *************), Păscuţoi

 

Andrei (CNP: *************), Popescu Magdalena (CNP: *************),

 

Rob   Mircea   Andrei     (CNP:   *************),     Sanda          Ion             (neidentificat),

 

Scordaliu Ion (CNP: *************),     Stoica Marin (CNP: *************),

 

Stoican    Valentin      (CNP:     *************),                        Ştefănescu Marius   (CNP:

 

*************),    Toma   Gheorghe    (CNP:                               *************),      Țățăriga                               Nicu

 

(CNP:  *************),  Ţene Constantin (CNP:  *************)  şi  Țițiriga

 

Ionel (CNP: *************).

 

Totodată, în cursul acţiunii lansate de militari, numitul Andrei Aritică (CNP: *************) a fost agresat fizic de aceştia, fiind abandonat în stare de inconştienţă.

 

Persoanele reţinute de către militari, au fost ţinute în incinta clădirii Televiziunii pe tot parcursul nopţii, iar în dimineaţa zilei următoare, cu excepţia numitului Stoica Marin, care a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale, toate celelalte persoane au fost duse la U.M. 0575 Măgurele.

 

Din probele administrate în cauză rezultă că persoanele din conducerea Televiziunii au avut cunoştinţă de prezenţa persoanelor reţinute în incinta clădirii, fiind filmate în încăperea în care au fost ţinute, de către Şoloc Paul, însoţit şi de Theodorescu Răzvan, cei doi fiind şi ,,cei ce au făcut intervievări la acea perioadă asupra victimelor în număr de cel puţin 60 de persoane victime torturate în subsolul televiziunii române” (decl. persoană vătămată Stoica Marin).

 

Din imaginile surprinse în subsolul televiziunii, în acea perioadă, se constată că aici se mai afla o persoană, care interoga pe cei reţinuţi şi vătămaţi, persoană a cărei voce şi fizionomie, din profil, se aseamănă cu a inculpatului Dumitrescu Emil, iar una dintre persoanele vătămate i s-a adresat cu apelativul „domnule general”, întrucât aşa se recomandase. De altfel, gradul de amiral în marină corespunde gradului de general pentru armata terestră.

 

337/1979


 

Cu toate acestea, nu au fost luate măsuri pentru predarea către organele de poliţie a persoanelor în cauză, pentru efectuarea de cercetări, fiind ţinute în subsol până în dimineaţa zilei următoare, când au fost transportate de către militari, la U.M. 0575 Măgurele.

 

Mai mult chiar, după ce acestea au fost filmate în subsolul TVR, câteva dintre persoanele reţinute au fost luate de nişte poliţişti şi duse într-unul din studiourile Televiziunii, unde au fost interogate şi agresate fizic, reproşându-li-se faptul că au încercat să atace sediul acelei instituţii şi să distrugă bunuri, după care au fost duse înapoi în camera din subsol, unde au fost ţinute peste noapte.

 

De altfel, Theodorescu Răzvan, în calitate de director general al Televiziunii a avut cunoştinţă de acţiunea declanşată de militarii din dispozitivul de pază asupra persoanelor civile aflate în proximitatea clădirii TVR, fiindu-i prezentat de către comandanţi planul de acţiune, respectiv despre modul de intervenţie.

 

Astfel, conform declaraţiei martorului Hărgălaş Dumitru - fost angajat la TVR, în seara zilei de 13.06.1990 a văzut câţiva ofiţeri care ,,i-au explicat lui Theodorescu Răzvan modul de acţiune în vederea atacării manifestanţilor aflaţi în curtea şi zona TVR. Tot atunci i-au prezentat un plan de acţiune şi au stabilit ca acţiunea să înceapă la ora 23.15, militarii din subordine urmând să atace cu urale. ..

 

Răzvan Theodorescu şi-a dat acordul la această acţiune, iar la ora 23.15 s-au auzit urale puternice, iar eu privind de la etaj am văzut cum un număr mare de militari au atacat agresând manifestanţii, pe unii dintre ei reuşind să îi prindă şi să îi aducă la corpul de gardă, numărul lor fiind foarte mare”.

 

Vă prezentăm listele complete din dosarul 47/P/2014, Dosarul Mineriadei 13-15 iunie, cu  numele persoanelor capturate de pe străzile Bucureștiului de polițiști, mineri și muncitori - oameni de bine.