Ultima moțiune de cenzură a sesiunii parlamentare: primul pas spre opoziția unită

Claudiu Saftoiu
20 iunie 2018, 21:29 actualizat acum un an
    Ultima moțiune de cenzură a sesiunii parlamentare: primul pas spre opoziția unită

PNL a depus la Parlament moțiunea de cenzură: ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgență națională!”, urmând ca, pe 28 iunie, documentul să fie supus votului în plen. Liderul liberalilor, Ludovic Orban, speră în voturile USR și PMP, dar trage cu ochiul și la Pro România, formațiunea naționalistă de stânga, creată de Victor Ponta și Daniel Constantin. Mai mult, Orban ridică ștacheta moralității și conchide că parlamentarii care nu vor vota moțiunea de cenzură, fie ei din PSD, fie neafiliați, sunt ”lacheii lui Dragnea”.

Moțiune de cenzură obligatorie, bifată la finalul sesiunii parlamentare

În mod clar, moțiunea de cenzură trebuia depusă – ca ultimă demonstrație de voință  a opoziției parlamentare împotriva guvernării Dragnea-Dăncilă -, deși șansele ca ea să treacă sunt aproape nule. Cele 62 de voturi în plus necesare, pentru trântirea guvernului, sunt imposibil de adunat. Micul schimb de ”șobolani”, de la PSD, la Pro România, de acum două săptămâni, nu a generat o hemoragie de plecări din partidul lui Liviu Dragnea. Mai mult, recentele dezertări din PMP și PNL, în total șapte la număr – spre PSD și ALDE -, umplu locul părăsit de pesediștii dezertori, care s-au culcușit în partidul de buzunar al fostului premier. Oricum, partidele lui Dragnea și Tăriceanu au cu 14 voturi mai mult decât le trebuie, pentru a nu încerca emoții la vot. Din cei 465 de parlamentari, este necesar votul a 247 de senatori și deputați, pentru dărâmarea guvernului.

Scena din spatele moțiunii de cenzură a PNL

Dincolo de textul moțiunii – care cuprinde un amalgam de argumente politice și economice absolut valabile, completat cu avertismentele reale privind posibila decuplare a României de la parcursul european și euro-atlantic, și de intrare într-o derivă iliberală -, trebuie urmărit un element fundamental: poate moțiunea de cenzură a PNL să tracteze interesul și solidaritatea celorlalte partide de opoziție, USR și PMP?  Poate semnatarul moțiunii – PNL – să îi ”mulțumească” cumva pe cei aflați încă în fotoliile majorității parlamentare, ca să voteze împotriva guvernului pe care tot ei l-au trimis la Palatul Victoria, acum șase luni?

Ofertele PNL către posibilii parteneri de vot sunt încă necunoscute, atât în privința USR și PMP, cât și a celor care trec testul de conștiință propus de Orban, de a nu rămâne lacheii lui Dragnea. Deocamdată, în comisiile liberale se lucrează la o ”schiță de guvernare”, care va fi prezentată colegilor din opoziție. Singurul lucru cert pe care îl știm până acum cu siguranță – dacă moțiunea va avea succes și guvernul PSD-ALDE va cădea – este că viitorul premier va fi Ludovic Orban, președintele PNL. Cu siguranță, este o veste care convine de minune liberalilor. Însă este de ajuns pentru USR și PMP ?

Nevoia unei echipe politice de opoziție, cu obiectiv unic și viitor asumat responsabil

Mai sunt opt zile, până la votarea moțiunii de cenzură a liberalilor. Începe o vermuială specifică acestui eveniment parlamentar. Discuții, promisiuni, proiecte, strângeri de mână, dar și întoarcerea spatelui, bârfa, pizma, disprețul, bursa zvonurilor. Partenerii unei moțiuni de cenzură, care are în vedere mobilizarea întregii opoziții parlamentare, trebuie respectați și implicați de la început, chiar de la redactarea textului. Mai mult, partidul inițiator trebuie să caute elemente comune, de program politic sau de doctrină, ale ”tovarășilor de moțiune”, pentru ca în eventualitatea formării unui viitor guvern, toată lumea să știe unde și cum va fi așezată. În funcție de competențe, de liniile programului politic, de obiectivele pe termen scurt și lung. Iar toate aceste lucruri trebuie punctate în întâlniri organizate scrupulos, având responsabilități și termene precise. Un astfel de demers trebuie să fie transparent și asumat de toți partenerii. Evident, aceasta se numește ”muncă de echipă”. De echipă politică de opoziție, mobilizată pentru un obiectiv punctual: moțiunea de cenzură.

Șansa moțiunii de cenzură: crearea primului nucleu de organizare a opoziției unite

Chiar dacă moțiunea de cenzură nu va reuși schimbarea guvernului PSD-ALDE, munca de coordonare, cooperare, responsabilizare și recompensare meritocrată din spatele votului dat pe 28 iunie ar trebui să reprezinte un prim pas spre unitatea opoziției române. Nu eșecul previzibil al moțiunii de cenzură mă îngrijorează, ci lipsa unei pregătiri a votului de solidaritate în opoziție. Pentru că așa cum e acum opoziția, fărâmițată, orgolioasă, cu electorate minuscule, nu se mai poate. Dacă nu se va începe construirea unei acțiuni comune a opoziției, consumarea ultimilor ani de mandat parlamentar cu moțiuni simple sau de cenzură inutile reprezintă o abandonare a electoratului de dreapta din România. Partidele de opoziție au soluția: unirea în mesaj, acțiune și obiectiv, pentru pregătirea alegerilor euro-parlamentare și prezidențiale (2019), și a alegerilor locale și parlamentare naționale (2020). Dacă nu vor proceda astfel, nu vor avea nici o scuză în fața propriului electorat și a României.