Un universitar acuză: „Ceauşism la Minsterul Educaţiei”

Maria Andries
Maria Andries
07 July 2018, 08:00 actualizat acum 3 ani

Interviu cu profesor universitar doctor Bogdan Murgescu, membru în conducerea Universităţii Bucureşti

Kilometrul zero al atenţiei s-a mutat în Piaţa Victoriei. În Piaţa Universităţii se ţine doar protestul universitar: grevă japoneză în interior, iar în exterior, deasupra intrărilor Universităţii Bucureşti, bannere pe care scrie: „instituţie persecutată de Ministerul Educaţiei”.

„Cei loviţi sunt studenţii, nu profesorii”

Conflictul cu MEN, declanşat în aprilie, după anunţarea noilor cifre de şcolarizare în învăţământul superior, a ajuns între timp la tribunal. "Cei care suferă, efectiv, de pe urma acestei decizii a Ministerului sunt viitorii studenţi sau actualii studenţi", susţine profesorul universitar doctor Bogdan Murgescu, membru în conducerea Universităţii Bucureşti şi directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD).

MEN a explicat, într-un comunicat, că motivele tăierii sunt: „rezultatele nesatisfăcătoare”, adică durează prea mult studiile doctorale, precum şi standardul coborât, „la unele facultăţi de la Universitatea Bucureşti, trebuie doar să te înscrii ca să fii admis”. „Sunt afirmaţii penibile şi complet neadevărate”, a replicat Bogdan Murgescu.

Locurile bugetate vor fi mai puţine şi pentru candidaţii la admitere, şi pentru cei care vor să urmeze studii doctorale. „Deci scade şansa lor la o educaţie de calitate, într-o universitate cu tradiţie şi recunoscută internaţional. Nu vor fi daţi profesori afară, ar fi foarte greu şi pentru MEN să facă asta”, spune profesorul Murgescu.

Scade şi bugetul Universităţii Bucureşti, cu aproximativ 2 milioane de euro, în urma acestei măsuri. „Asta înseamnă cam 10 la sută din bugetul nostru. Vor fi mai puţini bani pentru dotări, pentru modernizări”.

Pe lângâ Universitatea Bucureşti, au fost tăiate locuri şi de la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, şi de la Universitatea „Al.I.Cuza”, Iaşi, şi de la Universitatea de Vest din Timişoara. „Nu-mi dau seama după ce criterii, metodologia Ministerului e cel puţin ciudată. Dar tocmai universităţile care şi-au păstrat verticalitatea, în raport cu celelalte instituţii ale statului, autonomia, standardele academice au fost lovite de acest atac”.

„Ca membru în Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior, CNSPIS, am elaborat metodologia pentru stabilirea cifrelor de şcolarizare în universităţi. Am predat documentul la termen, în decembrie 2017. Ministerul n-a fost de acord cu metodologia propusă de noi, a schimbat componenţa Consiliului şi noul Consiliu a venit cu aceste noi criterii. Am dat atunci MEN în judecată, pentru demitere abuzivă. Aşadar, am proces cu Ministerul şi ca persoană fizică”.

„Vor executanţi, nu intelectuali”

Despre măririle de salarii din învăţământ, profesorul Murgescu nu se arată entuziasmat. „Încă mai trebuie lucrat la grilă, pentru a încuraja tinerii profesori, tinerii învăţători, asistenţii universitari, preparatorii. M-am uitat pe codurile CAEN şi am constatat că salariile din educaţie se află sub medie, undeva destul de jos. Şi nu e normal să fie aşa. De asemenea, cred că, în schimbul măririlor de salarii, cadrele didactice ar trebui responsabilizate în activitatea lor. Să devină profesori mai buni, în schimbul unui salariu mai bun”.  

Profesorul Murgescu descrie viziunea MEN asupra învăţământului superior drept „ceauşistă”,”retrogradă” şi „rudimentară”: „Ne întoarcem în anii 70, 80, când regimul comunist le comanda facultăţilor să producă executanţi, nu intelectuali. Faptul că aveam mii şi mii de ingineri n-a făcut economia să meargă mai bine, dimpotrivă. Acum MEN vrea să clasifice universităţile după o metodă care confundă, practic, instituţiile de învăţământ superior cu nişte şcoli de arte şi meserii sau şcoli profesionale”.

„Elita trebuie să iasă din bulă”

Nici în învăţământul gimnazial şi liceal, reprezentantul Universităţii Bucureşti nu observă vreo schimbare în bine la nivelul MEN. „Pe vremea fostului ministru, Liviu Pop, au încercat să modifice planul-cadrul la gimnaziu. Acum nu mai înţelege nimeni nimic, nu se mai ştie cine cu ce se ocupă pe-acolo, prin Minister. S-au apucat de planul-cadru pentru liceu. Să vedem unde-o să ducă şi asta. MEN nu găseşte direcţia decât dacă vrea să slăbească universităţile de tradiţie”.

Întrebat dacă se aşteaptă şi la alte persecuţii din partea MEN, Bogdan Murgescu a răspuns: „Să nu speculăm. Totuşi, voinţa Ministerului Educaţiei de a scădea nivelul învăţământului superior este evidentă. Şi cred că măsurile nu se vor opri aici, din păcate”. În astfel de situaţii, elita intelectuală, spune profesorul, „are obligaţia morală să iasă din bulă, să acţioneze, să discute cu oamenii”.  

Ca istoric, profesorul Murgescu crede că ne aflăm „într-o fază dramatică”:  „Se restructurează Uniunea Europeană, sunt şi sfidări, şi şanse mari. Putem, după Brexit, să devenim actori pe scena continentală, să ne întărim poziţia. Dar ne trebuie conducători în stare să înţeleagă momentul şi priorităţile ţării, conducători competenţi, bine pregătiţi pentru astfel de provocări, nu lideri care au mari găuri în educaţia lor din şcoala gimnazială”.