Urmează ciuma la roșii?!

Maria Andries
Maria Andries
30 August 2018, 18:12 actualizat acum 3 ani
    Urmează ciuma la roșii?!

Ceea ce vedem zilele acestea în ziare și pe micile ecrane nu sunt doar grămezi de porci și oameni în salopete albe, plutind fantomatic pe lângă dricurile ANSVSA. Nu e doar spectacolul oribil al animalelor zvârlite în gropi comune. E o întreagă ramură a zootehniei îngropată acolo, în direct, sub var nestins.  

Drumul către fier vechi al industriei românești a fost mult mai lent și mai chinuitor. Nu vedeai zi după zi la televizor combinate și fabrici demontate harnic cu târnăcopul. Nu vedeai rugina cum mușcă, pânza de păianjen cum se țese pe utilajul greu. În schimb, fermele de porci sunt pustiite pe repede înainte. Și încă e un domeniu declarat prioritar de actuala guvernare. Un domeniu pe care s-au concentrat, au vrut să-l dezvolte. Porcii și tomatele.

Cu protestatarii Rezist sub ferestre, în ianuarie 2017, Cabinetul Grindeanu dădea ordonanță de urgență pentru fermieri: să primească ajutor de la stat, „10.000 de euro pentru 200 capete porci grași crescuți în exploatația beneficiarului”.  

Peste 86 de milioane de euro a împărțit Guvernul anul trecut, în programul Carne de porc din fermele românești. Aproape jumătate de miliard de euro, 446 de milioane de euro, mai exact, erau prevăzuți pentru acest program, până în 2021. Bani care, cum explica ministrul Petre Daea, urmau să aducă fermele „pe linia de plutire”.

Acum pe linia aceea apar bule. Niciun oficial de la Palatul Victoria sau de la Ministerul Agriculturii nu îndrăznește să estimeze pagubele produse de pesta porcină. Crescătorii vorbesc despre milioane de euro pierduți și despre decenii până la revenire.

Agricultura, care de bine, de rău rămăsese în picioare, se surpă din același motiv care ne-a ruinat și industria. Indiferența și incompetența autorităților își dau mâna complice cu profitorii solid conectați politic. În cazul pestei porcine, avem indiferenții de la ANSVSA, incompetenții de la Ministerul Agriculturii și profitorii cu acțiuni la purtător, ca Dragnea jr.  

Demisie în lanul de secară

Nu e nevoie de specialiști și facultăți de pestă porcină africană, cum susține Daea. Nu asta ne lipsește. Ne lipsesc oamenii responsabili în fruntea instituțiilor statului. Oameni care să nu se joace baba-oarba cu virușii și care să nu jongleze cu interesul cetățenilor, producători sau consumatori, deopotrivă.

Pentru una dintre cele mai grave crize din zootehnia românească nu există, previzibil, niciun vinovat. Există, desigur, mai multe teorii ale conspirației, bune să aburească geamul abatoarelor. Petre Daea și-a dat demisia, dar știți cum e, durează până la recoltă. A arat ogorul, nu cu plugul, ci gospodărește, cu unghiile, a pus semințele în ghiveci, acum așteaptă să răsară foile dalbe cu antet.

În locul porcilor, puteau fi foarte bine găinile, oile, albinele, peștii, grâul de toamnă. Porcii au fost doar începutul. Dacă nu pierde timpul pe la zilele sarmalelor, ministrul Agriculturii poate provoca o criză pe săptămână. S-o țină tot înr-o curbă de gestionat riscurile. Poate trezi la viață viruși dispăruți din Mezolitic, poate relansa filoxera, gândacul de Colorado, tăciunele porumbului. Poate inventa boli noi, epidemii noi.  Malaria la capre, holera la mere, ciuma la tomate.

Nu e vorba doar de porci în această înhumare a unei părți din economie, cu mare pompă funebră de amatori. E vorba despre pericolele la care ne expun autoritățile statului, voluntar sau involuntar, din cinism sau din nepăsare. E vorba despre spitalele fără dotări și medicamente, despre manualele școlare cu greșeli cât roata carului, despre zero kilometri de autostrăzi și despre altele, care urmează a fi dezvăluite, după ce va fi prea târziu.

Nu e vorba doar despre faptul că o să mâncăm mai puțină carne de porc de Sărbători. Sau mai scumpă. Ci despre faptul că, în cerbicia lor demolatoare , Daea și colegii lui de guvern ne mănâncă din zile, fără să râgâie măcar o scuză.