Vă rugăm să ne scuzați, nu gazăm cât protestați!

Maria Andries
21 August 2018, 09:15 actualizat acum 3 ani
    Vă rugăm să ne scuzați, nu gazăm cât protestați!

“Protestatarii pașnici au refuzat să se delimiteze de elementele violente”. La nouă zile de la mitingul Diasporei, ministrul de Interne a formulat această concluzie discret acuzatoare. Protestatarii, perfizi, i-au indus pe jandarmi în eroare. “A fost imposibil de separat protestatarii agresivi”.

Greu de deosebit, într-adevăr. Pe întuneric, toți protestatarii antiguvernamentali arată la fel. Pe deasupra, cei agresivi nu țineau legitimațiile de turbulenți la vedere.

Doar că diferențe au existat, desi subtile. Protestatarii agresivi comiteau agresiuni, pe când protestatarii pașnici comiteau scandări. Iar la o privire mai atentă, se observa că protestatarii agresivi aveau pe umărul drept un tatuaj cu discursul lui Iohannis despre starea națiunii, ăla care începe cu “dragi români” și nu se mai termină.

După norul de gaze din piață, câteva mici intoxicări nici nu se mai simt. Pentru că asta a prezentat Carmen Dan: nu un raport, nu informații care să clarifice intervenția din noaptea de 10 / 11 august. A prezentat niște fantezii sulfuroase, legate de protestul din Piața Victoriei.  Au fost pe acolo suporterii unei echipe de fotbal, spune ministrul. Dar nu spune și ce echipă.

“Au fost circa o mie de persoane violente la miting”. N-a spus și cum au reușit să-i numere forțele de ordine: ochiometric sau la lumina fumigenelor?

Ministrul de Interne susține că manifestanții din Piața Victoriei au avut de suferit pentru că „au refuzat” să se delimiteze. Au refuzat, deci cineva le-a cerut asta. Iar ei au spus: Nu, nu ne delimităm. De fapt, Jandarmeria a lansat apel la „delimitare” pe Facebook, în condițiile în care în piață căzuse Internetul. A lansat apelul la câteva ore după ce a dat drumul la robinetul cu lacrimogene.

Carmen Dan vine și spune că protestatarii pașnici „au refuzat” o cerere care nici n-a ajuns la ei, de aceea au pățit ce-au pățit: spray iritant în față, ambuscade ale jandarmilor, bătăi la secție.

La următoarea ieșire în public, ministrul de Interne îi va acuza direct pe manifestanți că s-au coalizat cu huliganii și i-au ajutat să li se piardă urma în mulțime.

Întoarcerea „teroriștilor”

Deocamdată, Carmen Dan îi descrie pe agresorii din piață drept o forță redutabilă, care a acționat după „un tipar organizatoric”. “Modul de exercitare a violenței asupra forțelor de ordine a avut caracter de noutate “.

Iată încă o noutate pentru șefa MAI: atacatorii se ascund în mulțime. Ăsta e războiul modern. E drept că jandarmii au fost puși, în ultimii ani, să ridice diguri contra inundațiilor, nu să facă filtre contra teroriștilor. Dar, conform legii, pe care o invocă ministrul de Interne, asta e obligația Jandarmeriei: să identifice, să izoleze și să anihileze pericolul, nu populația.

Pe 10/11 august, jandarmii au fost depășiți de “noutatea” misiunii de a deosebi un cetățean pașnic de un huligan. Au acționat după tiparul organizatoric vechi, lipsit de rafinamente democratice, consacrat la mineriade.

Cum ar putea Internele să garanteze că acest eșec nu se va repeta la alte manifestații în aer liber, la parăzi, la festivaluri, la concerte, la meciuri de fotbal?

Dacă un nebun aruncă o bombă în piață, ce fac jandarmii noștri? Împușcă toți trecătorii din zonă, să se asigure că nu scapă atentatorul.

Conform legii, jandarmii ar trebui să se comporte ca forte de ordine, nu forte de represiune. La mitingul Diasporei, e clar că nu s-au achitat de sarcină. O dovedesc cele aproape 300 de plângeri depuse la Parchetul Militar.

“Prezint scuzele mele tuturor care au avut de suferit în urma violențelor de săptămâna trecută”. Dacă ar fi scuze sincere, ministrul de Interne ar trebui să-și asume răspunderea pentru suferințe și să-și prezinte demisia.

Nici vorbă de asemenea gest. Așa strecurat prin fum și pucioasă, mesajul conducerii MAI ne n-a exprimat, de fapt, un regret, ci un avertisment: Nu v-a plăcut să fiți bruscați de jandarmi? Atunci nu mai mergeți la proteste. Stați liniștiți la locurile voastre!