Vaccin cu marketing pentru ignoranți

cristian.coman
11 mai 2018, 19:00 actualizat acum 2 ani
    Vaccin cu marketing pentru ignoranți

În ultima săptămână  au apărut 200 de cazuri noi de rujeolă. Sunt peste 150 pe săptămână în ultimul timp. Iar de când a escaladat ne-vaccinarea, din 2016, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 13.000. 

52 de români au murit.

Nu cred în spusele lui Umberto Eco că internetul a făcut ca imbecilul satului să ajungă purtător de cuvânt. Cred că ignoranții, analfabeții funcțional care se miră, aplaudă sau se indignează la enormitățile debitate de unul mai cu moț dintre ei își merită soarta (dar asta până când viața le este pusă în pericol. După această limită, soarta lor este în responsabilitatea celor plătiți să îi apere). Ei au bula lor – mare, dar a lor - și acolo pot avea propriii comunicatori. Mai cred că deciziile importante și sensul unei țări nu iau în calcul - în niciun caz ca ipoteză de lucru - o enormitate răspândită online, chiar dacă are milioane de share și de like.

Suntem în anii în care dacă pui o poză cu un costum din filmul Pirații din Caraibe și scrii „Sirenele există! O sirenă – jumătate femeie, jumătate pește – găsită pe o plajă în Hawaii”, e foarte posibil ca mulți contemporani să creadă că au citit o știre.

Sau dacă văd la televizor „La protest, Soros dă 30 de lei pentru un câine”, mulți să îl injure pe bătrânul miliardar American originar din Ungaria.

Și alții sau aceiași să aprobe propoziția „E oficial, rujeola nu există” și să ceară demisii.

Acestea fiind zise, eu sper că statul roman -  condus democratic de cei puși în funcții de alții care au câștigat alegerile -  nu face parte din lumea asta fake și va fi capabil să comunice că vaccinarea salvează vieți.

Sper, deși am mari dubii asupra funcționării corecte a instituțiilor statului din cauza clientelismului care a subminat orice ierarhie de valori. Până la urmă, statul poate să fure modelul de reacție a jurnalistului român.  Reducerea până la limita minimă a resurselor unei redacții face ca jurnaliștii să se priceapă acum la tot și la nimic. Însă inteligența profesională îi face pe jurnaliști să apeleze la specialiști, la experți de fiecare data când se ocupă de un articol pe un un domeniu. Suntem specia numită„ superficialul cu discernământ”.  E de fapt salvarea cititorului, dar și a breslei ziariștilor: ne știm limitele. Cei care le știu și pe ale celorlalți se numesc influenceri.

Să revenim. Olivia Steer poate să spună orice despre medicină, vaccinare, tratamente naturiste. Și chiar că i se înnegrește din nou părul pentru că mănâncă natural. Atâta vreme cât ceea ce face e legal. Datoria celor care au responsabilitate este să combată răspândirea aberațiilor, în cazul în care prozelitismul ar pune vieți în pericol. Cum să facă asta? Cu profesioniști în COMUNICARE și MEDICINĂ. Paradoxul sau poate „avantajul” Oliviei Steer este că are background de jurnalist care „apare pe sticlă”, adică notorietate. Care a însoțit-o și în online. Mesajul ei devine probabil poruncă pentru followeri.

Tehnologia și facebook schimbă lumea. Și asta trebuie să știe și ministrul Sănătății. În bine sau în rău. Nu rețelele sociale sunt vinovate că mesajele care fac rău se propagă mai bine decât cele care fac bine. E de manual. Antitodul ar fi educația, însă pe termen scurt nu există „vaccin” pentru asta. Azi, mâine - cel mai târziu, cei care se pricep la Marketing și Comunicare din domeniul privat trebuie cooptați. Nu Olivia Steer este miza. Nu vorbesc la propriu despre ea, ci despre ceea ce reprezintă și mesajul care prinde la ignoranți.

Miza este salvarea vieților.

Solomon Marcus - celebrul matematician,  lingvist, filozov și academician – spunea: „Educaţia şi învăţarea înseamnă spectacol. Asocierea educaţiei cu ideea de spectacol are în vedere şi bucuria care trebuie să le însoţească pe amândouă”.  Așadar, nu vă cramponați în studii de specialitate. Transmiteți simplu ideea.

Presupunem că vine iarna. Ce spui? „Dacă nu vă îmbrăcați când mergeți afară, muriți!” Acum, ținta nu este frigul. Apelați la specialiști și mesajul pentru viață poate fi un spectacol.

Faceți o sărbătoare a vieții! Educați România!

 

Photo: app.hedgeye.com