Mesaj istoric al Bisericii Ortodoxe Române: Biserica are porțile deschise și pentru homosexuali

Oana Tonca
08 May 2018, 15:10 actualizat acum 3 ani

Declarație istorică a purtătorului de cuvânt a Bisericii Ortodoxe Române făcută la Dezbaterea stiricurate.ro. Vasile Bănescu, în numele Bisericii Ortodoxe din țara noastră, spune că biserica are porțile deschise pentru fiecare om, chiar și pentru homosexuali. Mai mult decât atât, Vasile Bănescu spune că homosexualii,„aflați într-o situație nefirească din punct de vedere moral”, trebuie primiți în biserică și chiar chemați.

Iată declarația făcută în premieră la Dezbaterea stiricurate.ro, pe care o puteți vedea în fișierul video:

Întrebare: Cum apreciați faptul că liderul bisericii surori are o atitudine mai tolerantă față de cuplurile de același sex?

Vasile Bănescu: Vă referiți la Papa Francisc care a făcut declarații legate de persoane homosexuale. Aceasta declarație NU diferă cu nimic, doar că la noi nu a spus părintele Patriarh. Mesajul pe care eu il transmit acum din partea Bisercii Ortodoxe coincide cu mesajul lui Papa Francisc, în sensul că biserica are porțile deschise pentru fiecare om, indiferent de opțiunile lui ... Când criticăm o ideologie care promovează o ideologie străină de credința creștină, nu suntem împotriva unor oameni. Un om trebuie primit și chiar chemat în biserică cu atât mai mult cu cât se află într-o situație pe care biserica o consideră nefirească din punct de vedere moral. Papa Francisc a făcut declarația, la fel vă spun și eu, Cine suntem noi sa-i judecam pe ei? Judecata e a lui Dumnezeu. Nu diferă mesajele bisericii în legătură cu iubirea aproapelui.

Este prima dată când Biserica Ortodoxă Română are un mesaj așa de explicit tolerant față de homosexuali. Cu toate astea, Vasile Bănescu spune că BOR nu recomandă legiferarea parteneriatului civil. Recomnadarea este pentru persoane heterosexuale. Parteneriatul civil între persoane de același sex nici nu intră în sfera de interes a Bisericii Ortodoxe Române, spune Vasile Bănescu

"Dacă o persoană este gay și îl caută pe Dumnezeu, cine sunt eu să-l judec?", a spus Papa Francisc, șeful Bisercii Catolice din lumea întreagă. Papa declara că homosexualii nu ar trebui judecați sau marginalizați. Papa a condamnat însă cee ace a descris drept lobby-ul făcut de homosexuali.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a vorbit și despre poziția Bisericii Ortodoxe Române față de educația sexuală în școli și a afirmat că BOR este deschisă educației sexuale în școli, făcută însă cu discernământ. Vasile Bănescu răspunde acuzațiilor de discriminare față de etnia romă, acuzații transformate de două ONG în plângere la Consiliul Național de Combatere a Discriminării. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a răsuns, la Dezbaterea stiricurate.ro, întrebărilor despre Referendumul pentru modificarea Constituției privind familia. BOR recomandă autorităților să nu se legifereze parteneriatul civil în România. În privința construirii Catedralei Mânturii Neamului , Vasile Bănescu a spus la Dezbaterea stiricurate.ro că sfințirea va avea loc pe 25 noiembrie, iar inaugurarea va fi de Hramul Catedralei, 30 noimebrie, de Sfântul Andrei.