Ziua în care școlile ar fi trebuit cu adevărat înghețate

Oana Dusmanescu
Oana Dusmanescu
28 January 2019, 11:31 actualizat acum 2 ani
    Ziua în care școlile ar fi trebuit cu adevărat înghețate

”Nu ne putem permite să bulversăm școala și trebuie să încheiem situația primului semestru”, spune ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Ba da, ne putem permite, așa cum ne permitem să întârziem bugetul pe anul în curs. În plus, acest ”trebuie”, dacă-l șoptești copacului de vizavi de școală care stă să cadă după gheața din weekend, conform legilor lui Murphy și nu numai, ar putea funcționa ca un topor care să-l facă să pice grămadă. Doamne ferește, peste niște cabluri sau și mai rău, fix peste vreun copil, venit la școală ca să i se închidă. Situația.

Trecând de situația de forță majoră cu poleiul din copaci și de pe semafoare, e greu de crezut că epidemia de gripă din școli a trecut și ea, în numai două zile. Asta după ce ziua de vineri a fost lăsată liberă de la stăpânire, punte cu sărbătoarea Unirii Principatelor. De gripă însă mai ai șanse să scapi, de niște crengi îngreunate de zeci de kilograme de apă încremenită mai greu. Cred că ne-am ales total greșit momentul să facem educație și învățământ. Azi, luni, 28 ianuarie 2019, homeschooling-ul trebuia încurajat mai mult ca oricând.

Desigur, lumea preferă să nu spună nimic oficial, pentru că mai există și celebra întrebare, din partea părinților din clasa muncitoare: ”Dar eu cu cine las copilul?” De parcă școala asta e, în principiu – un loc unde îți lași moștenitorii, un fel de stup, uneori neproductiv. Dar da, presiunile de orice fel, financiare și profesionale, te fac uneori să înghiți în sec și să-i trimiți la școală, deși instinctul îți dictează că e o zi proastă pentru asta.

În plus, clasele mici au susținut testul Comper la matematică, această metodă total nenecesară de feel-good sau feel-bad, în niciun caz neputând fi ratat. Merită să faci slalom fără schiuri printre lucruri uriașe care cad, nu-i așa?

În fotografie este semaforul darămat duminică, la intersecția bulevardului Lacul Tei cu strada Teiul Doamnei, în același loc unde în weekend se formase șirul de tramvaie rămase în loc. Poza este făcută însă luni pe la ora 8.00 dimineața. Semaforul se încăpățâna să funcționeze, dar în gol. Exact ca învățământul românesc când există pericolul căderii de copaci și crăci înghețate.